Ot.prp. nr. 41 (2001-2002)

Om lov om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom Norsk Sykepleierforbund og Arbeidsgiverforeningen NAVO i forbindelse med den statlige overtakelsen av spesialisthelsetjenesten 1. januar 2002

Til innholdsfortegnelse

3 Omfang og virkninger av konflikten

Kommunal- og regionaldepartementet har blitt holdt løpende orientert av Statens helsetilsyn om virkninger av konflikten, og deres vurderinger av streikens konsekvenser. Kommunal- og regionalministeren mottok om kvelden 5. mars 2002 en rapport fra Statens helsetilsyn hvor Helsetilsynet nå ikke lenger kunne utelukke at streiken ville kunne medføre fare for liv og helse. I rapporten heter det blant annet:

«På bakgrunn av de redegjørelser Helsetilsynet pr. 5. mars kl. 19.00 har mottatt fra de regionale helseforetakene, samt opplysninger fra de enkelte foretak og fylkeslegene finner Helsetilsynet grunnlag for å orientere om følgende:

Helse Midt-Norge RHF

Helse Midt-Norge har kl. 15.48 rapportert til Fylkeslegen i Nord-Trøndelag. Helse Midt-Norge konkluderer med at de har store problemer med å ivareta sørge-for plikten ved Helse Sunnmøre HF Ålesund sykehus. Streikeuttaket ved sykehuset rammer elektiv utredningsvirksomhet som gir økt risiko for forsinket diagnostikk og behandling bl.a. for kreftpasienter. Det opplyses også at det er gitt avslag på dispensasjonssøknad for å håndtere nyhenvisninger definert som hastepasienter samt i forhold til tumorvurderinger. Helsetilsynet har fått bekreftet fra Fylkeslegen i Nord-Trøndelag og Fylkeslegen i Møre og Romsdal at det kl. 17.00 ble gitt dispensasjon for sykepleier ved kirurgisk poliklinikk den 6. mars.

Helse Vest RHF

Helse Vest RHF rapporterer til Fylkeslegen i Rogaland at det i Helse Stavanger er en akseptabel forsvarlighets- og risikosituasjon. Helse Førde mener nå at streiken fører til fare for liv og helse og foretaket kan ikke lenger gi et forsvarlig tilbud om nødvendig helsehjelp. For Helse Bergen rapporterer Helse Vest at streiken har fått alvorlige helsemessige konsekvenser. Dette begrunnes med at kronikergrupper får utsatt behandling, noe som medfører forringelse av livskvalitet og fare for varig skade. Den reduserte utredningskapasiteten fører til forsinket diagnostikk, og det pekes på at det sannsynligvis skjuler seg et økende antall tilfeller av kreft blant disse pasientene.

Det opplyses at Helse Førde innhentet informasjon om evt. ledig kapasitet for undersøkelser som ikke kan vente lenger. Det konstateres så langt at det ikke finnes slik kapasitet i Helse Vest eller hos private klinikker eller spesialister i Bergen.

I Helse Førde sin rapport til Fylkeslegen i Sogn og Fjordane konkluderes det med at den langvarige streiken fører til fare for liv og helse, men at det er gitt dispensasjoner for å kunne ivareta akuttberedskapen. På forespørsel fra fylkeslegen oversendte Helse Førde søknader om dispensasjoner datert 25.02.02 for tre sykepleiere som Helse Førde mente var nødvendig for å kunne undersøke pasienter der det kan være mistanke om kreft eller alvorlig hjertesykdom. Søknaden gjaldt fra og med 26.02 og resten av streikeperioden. Søknaden om dispensasjon ble innvilget men med en tidsbegrensning på to dager. Etter det Helsetilsynet kjenner til er det ikke søkt om nye dispensasjoner etter den 28.02.02.

Helse Nord RHF

Helse Nord RHF rapporterer til Fylkeslegen i Nordland at den samlede kapasitet for generelle kirurgiske konsultasjoner/behandling i regionen er åpenbart for lav til at det er mulig å gi et forsvarlig tilbud til denne pasientgruppen. Helse Nord mener derfor at de ikke er i stand til å sørge for et forsvarlig spesialisthelsetjenestetilbud og situasjonen forverres fra dag til dag med hensyn til streikens varighet.

Helse Øst RHF

Helse Øst RHF rapporterer til Fylkeslegen i Hedemark at de er på grensen av det forsvarlige. Et stort antall pasienter må nå vente uakseptabelt lenge på den helsehjelp de må kunne forvente etter loven. Det er grunn til helsemessig bekymring for et ukjent antall av ikke-verifiserte diagnoser blant henvisningene.

Helse Sør RHF

Statens helsetilsyn har pr. kl. 17.00 i dag ikke mottatt noen rapport fra Fylkeslegen i Telemark.

Konklusjon:

Basert på de opplysninger Statens helsetilsyn i dag har mottatt fra fylkeslegene finner vi at sykehusene har kapasitet til å håndtere øyeblikkelig hjelp pasienter. Samtidig er det klart at konflikten i økende grad rammer planlagte innleggelser og poliklinisk virksomhet ved de berørte sykehusene.

Helse Vest, Helse Nord og Helse Midt-Norge har meldt om at de ikke lenger kan ivareta «sørge for» plikten. Dette er bl.a. begrunnet med situasjonen ved Helse Førde og Helse Sunnmøre. Helsetilsynet forutsetter at de regionale helseforetakene har iverksatt alle relevante tiltak for å ivareta «sørge for» plikten, selv om dette bare delvis er redegjort for.

På bakgrunn av ovenstående finner Helsetilsynet grunn til å varsle om at vi ikke lenger kan utelukke fare for at streiken vil kunne medføre fare for liv og helse.»