Ot.prp. nr. 6 (2006-2007)

Om lov om endring i arbeidsmiljøloven og folketrygdloven (tilrettelegging for og oppfølging av sykmeldte mv.)

Til innholdsfortegnelse

5 Merknader til de enkelte paragrafene i lovforslaget

5.1 Arbeidsmiljøloven

Til § 2-3 Arbeidstakers medvirkningsplikt

Andre ledd

I andre ledd ny bokstav g presiseres det at arbeidstaker har plikt til å delta på dialogmøte. Se for øvrig punkt 3.3.3 for ytterligere merknader til bestemmelsen.

Til § 4-6 Særlig om tilrettelegging for arbeidstakere med redusert arbeidsevne

Tredje ledd

Bestemmelsen omhandler arbeidsgivers plikt til å lage oppfølgingsplan for tilbakeføring til arbeid der arbeidstaker har vært helt eller delvis borte fra arbeidet i forbindelse med ulykke, sykdom, slitasje eller lignende. Regelendringen innebærer at bestemmelsens åtteukersfrist reduseres til seks uker. Det stilles videre uttrykkelig krav om at oppfølgingsplanen skal være utarbeidet innen denne fristen. For ytterligere merknader til bestemmelsen vises det til punkt 3.3.1.

Fjerde ledd

Bestemmelsen i fjerde ledd er ny. Bestemmelsen pålegger arbeidsgiver en plikt til å innkalle arbeidstaker til dialogmøte om innholdet i og oppfølgingen av oppfølgingsplanen senest innen tolv uker etter at arbeidstaker har vært fraværende som følge av ulykke, sykdom, slitasje eller lignende, med mindre dette er åpenbart unødvendig. Kravet om dialogmøte gjelder kun der arbeidstaker er 100 prosent sykmeldt.

Unntaksbestemmelsen omfatter saker der sykdoms- eller skadetilfellene er av en slik art at arbeidstakeren uansett vil vende tilbake til jobb uten at det er nødvendig med særlige tilretteleggingstiltak. Også tilfeller med alvorlige sykdomstilstander hvor det kan fastslås at vedkommende arbeidstaker ikke vil være i stand til å vende tilbake til arbeid, vil omfattes av unntaket.

Hensikten med dialogmøtet er å sørge for bedre samhandling mellom de berørte aktører og bidra til aktiv tilrettelegging og tiltak i virksomhetene. Arbeidsgiver og arbeidstaker, samt bedriftshelsetjenesten i de virksomheter som har bedriftshelsetjeneste, skal delta. Om plikten til å ha bedriftshelsetjeneste se arbeidsmiljøloven § 3-3. Dersom arbeidstaker ønsker det kan også tillitsvalgt/verneombud være med i møtet. Den nye bestemmelsen fastslår dessuten at lege eller annen sykmeldende behandler skal delta dersom både arbeidsgiver og arbeidstaker, eller arbeidstakeren alene ønsker det. Reguleringen må ses i sammenheng med endringen i folketrygdloven § 25 -5 første ledd andre punktum, se nedenfor.

Dialogmøtet skal som hovedregel avholdes på arbeidsplassen. Legekontoret eller NAV-kontoret kan være alternative møteplasser dersom dette av praktiske eller andre grunner er mest hensiktsmessig.

Møtet skal gjennomgå og arbeide videre med oppfølgingsplanen, herunder vurdere arbeidstakers arbeidsevne og eventuelle tilretteleggingstiltak. Arbeidstakerens diagnose er ikke tema og skal ikke diskuteres.

Arbeidsgiver skal gi skriftlig melding om utfallet av dialogmøtet, eventuelt om hvorfor møtet ikke ble gjennomført, til Arbeids- og velferdsetaten. Som hovedregel vil det være naturlig at arbeidsgiver sender kopi av oppfølgingsplanen som er bearbeidet i tråd med tolvukers-møtet.

5.2 Folketrygdloven

Til § 8-6 Aktivisering – arbeidstrening

Bestemmelsen gjelder sykepenger under aktive arbeidsrelaterte tiltak. Endringen i andre ledd innebærer en presisering av at det også skal ytes graderte sykepenger dersom den sykmeldte delvis kan utføre nye arbeidsoppgaver etter bedriftsinterne tiltak i form av omplassering. I tredje ledd presiseres nærmere når aktiv sykmelding kan tas i bruk. Det vises til punkt 3.4.1.

Til § 8-7 Dokumentasjon av arbeidsuførhet

Bestemmelsen gjelder krav til dokumentasjon av arbeidsuførhet og Arbeids- og velferdsetatens oppfølging av sykmeldte. Ifølge syvende ledd skal Arbeids- og velferdsetaten innhente oppfølgingsplanen som eventuelt er revidert etter dialogmøte mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. I åttende ledd lovhjemles dialogmøte som Arbeids- og velferdsetaten skal avholde senest etter seks måneders sykmelding. Det vises til punkt 3.4.2.

Til § 25-2 Arbeidsgivers plikt til å føre statistikk over sykefravær og utarbeide oppfølgingsplan og gjennomføre dialogmøte

Bestemmelsen inneholder arbeidsgivers plikt til å føre statistikk over sykefravær og å utlevere oppfølgingsplan. Endringen i andre ledd innebærer at plikten til å utarbeide oppfølgingsplan og gjennomføre dialogmøte hjemles ikke bare i arbeidsmiljø­loven, men også i folketrygdloven. Etter krav fra Arbeids- og velferdsetaten skal arbeidsgiver ut­levere oppfølgingsplanen som eventuelt er revidert etter dialogmøtet. Se punkt 3.4.3.

Til § 25-3 Tvangsmulkt

Bestemmelsen inneholder sanksjoner som en arbeidsgiver kan ilegges, dersom han eller hun ikke overholder forpliktelsene etter §§ 25-1 og 25-2. I følge tredje ledd kan det ilegges en tvangsmulkt. Mulkten foreslås økt fra tre promille til seks promille for hver dag etter utløpet av den fristen som er satt i purringen.

Til § 25-5 Behandleres plikt til å delta i samarbeidsmøter

Bestemmelsen gjelder plikt for lege eller annen behandler til å delta i møte i et rådgivende samarbeidsorgan. Denne bestemmelsen kan anvendes for dialogmøtene som Arbeids- og velferdsetaten skal avholde senest etter seks måneders sykmelding. I første ledd andre punktum hjemles en tilsvarende plikt for legen og annen sykmeldende behandler til å møte i dialogmøtene innen tolv ukers sykmelding som arbeidsgiver tar initiativ til, og der både arbeidsgiver og arbeidstaker, eller arbeidstaker alene, ønsker at legen mv. deltar. Se punkt 3.4.1

5.3 Ikrafttredelses- og overgangsbestemmelser

Departementet foreslår at loven trer i kraft fra 1. mars 2007. Det vil kunne være behov for å fastsette nærmere overgangsregler.

Til forsiden