Ot.prp. nr. 68 (2001-2002)

Om lov om endringer i lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v. og i enkelte andre lover (oppheving av tilvirkningsmonopolet for brennevin)

Til innholdsfortegnelse

6 Merknader til de enkelte bestemmelser

6.1 Til lov 2. juni 1989 nr. 27 om omsetning av alkoholholdig drikk m.v.

Til § 6-1

Siste leddoppheves. Dette innebærer at det ikke lenger er noen egen bestemmelse som begrenser antallet bevillinger for tilvirkning av brennevin. Søknader om bevilling for tilvirkning av brennevin vil følge samme regler, og bli behandlet på samme måte, som søknader om tilvirkning av øl og vin. Det gjøres ingen øvrige endringer i bestemmelser. Bevillingsløs tilvirkning av brennevin til eget bruk vil fortsatt være forbudt.

6.2 Til lov 4. juni 1954 nr. 2 om sprit, brennevin, vin og isopropanol til teknisk og vitenskapelig bruk m.v.

Til ny § 2

Bestemmelsen angir hva som menes med tilvirkning og omdestillasjon av sprit, brennevin og isopropanol. Bestemmelsen er en videreføring av alkoholtilvirkningsloven § 1 første og annet ledd.

Til ny § 3

Bestemmelsen inneholder regler for bevilling til tilvirkning og omdestillasjon av sprit, brennevin og isopropanol. Bestemmelsen er en videreføring av alkoholtilvirkningsloven § 2 første ledd.

Til ny § 4

Bestemmelsen inneholder regler om godkjennelse av anlegg for tilvirkning og omdestillasjon av sprit, brennevin og isopropanol. Bestemmelsen er en videreføring av alkoholtilvirkningsloven § 3.

Til ny § 9

Bestemmelsen hjemler sanksjoner mot rettsstridig fjerning av sprit, brennevin eller isopropanol fra tilvirknings- eller omdestillasjonsvirksomhet og fjerning av tilsvarende produkter under transport. Bestemmelsen er en videreføring av alkoholtilvirkningsloven § 12.

Til ny § 10 første ledd

Spritloven ny § 10 var tidligere spritloven § 6, og er en kontrollbestemmelse. For å sikre at gjeldende rett videreføres ved opphevelsen av alkoholtilvirkningsloven, er tilvirkere tatt inn i ny § 10 første ledd.

6.3 Til ikraftsettingsbestemmelsen

Sosialdepartementet og Finansdepartementet foreslår at lovene trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.