Ot.prp. nr. 90 (2005-2006)

Om lov om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom Akademikerne og staten v/Fornyings- og administrasjonsdepartementet i forbindelse med tariffrevisjonen 2006

Til innholdsfortegnelse

4 Konklusjon

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har etter en vurdering av de store samfunnsmessige skadevirkninger konflikten nå har fått, kommet til at arbeidstvisten mellom Akademikerne og staten v/Fornyings- og administrasjonsdepartementet blir løst uten ytterligere arbeidskamp.

I vurderingen er det lagt avgjørende vekt på at mangelen på nødvendige dispensasjoner for tilsynsveterinærer i Mattilsynet medførte en situasjon som utgjorde en alvorlig trussel mot dyrs liv og helse og at manglende avfallhåndtering i tillegg til å representere en dyrehelsemessig risiko også kan utgjøre en fare for menneskers helse. Det ville få alvorlige konsekvenser for dyrehelsen dersom det ikke ble slaktet. Videre ville så omfattende egenslakting som dermed var nødvendig, være svært problematisk å gjennomføre for den enkelte kyllingprodusent, og pålagt destruksjon i godkjente anlegg ville ikke være mulig for minimum 150 tonn biomasse per døgn. Det er svært usikkert om alternativ lagring eller nedgraving av kadavre lar seg gjøre og vil ta tid å avklare både praktisk og formelt.

Partenes holdning viste klart at situasjonen er fastlåst og at det derfor etter departementets vurdering er svært begrenset utsikt til at partene finner en løsning.

Norge har ratifisert flere ILO-konvensjoner som verner organisasjonsfriheten og streikeretten (konvensjon nr. 87, 98 og 154). Slik konvensjonene har vært tolket av ILOs organer stilles det strenge krav for inngrep i streikeretten. Sosialpakten under Europarådet har i artikkel 6 nr. 4 også en bestemmelse som verner streikeretten. Artikkel 6 må imidlertid ses i sammenheng med artikkel G, som åpner for at det ved lov kan foretas begrensninger i streikeretten som er nødvendige i et demokratisk samfunn til vern av andre menneskers frihet og rettigheter, eller til vern av offentlige interesser, den nasjonale sikkerhet og moral i samfunnet.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet er av den oppfatning at et vedtak om tvungen lønnsnemnd i den omhandlede arbeidskonflikten er innenfor rammen av de konvensjoner Norge har ratifisert. Dersom det skulle påvises motstrid mellom internasjonale konvensjoner og Norges bruk av tvungen lønnsnemnd, mener departementet at det uansett er nødvendig å gripe inn i konflikten.