Prop. 163 L (2012-2013)

Lov om lønnsnemndbehandling av arbeidstvisten mellom EL & IT Forbundet og Atea AS våren 2013

Til innholdsfortegnelse

4 Konklusjon

Det ble gjort flere forsøk på å bringe partene tilbake til forhandlingsbordet, senest 16. mai. Også riksmekleren forsøkte å bidra til dette. Situasjonen var imidlertid så fastlåst mellom partene i hovedkonflikten at dette ikke lot seg gjøre. Det var derfor utsikter til en langvarig tvist mellom partene.

Arbeidsdepartementet vurderte situasjonen slik, særlig med grunnlag i rapporter fra NVE og konsekvensvurderinger fra Olje- og energidepartementet, at hensynet til vitale samfunnsinteresser talte for at tvisten måtte løses uten ytterligere arbeidskamp. Faren for alvorlige strømutfall var betydelig og økende. Som også Helsetilsynet påpekte, ville et slikt strømutfall ha store samfunnsmessige konsekvenser og påvirke vitale samfunnsfunksjoner, herunder funksjoner som er nødvendige for å ivareta liv og helse i befolkningen.

Også varselet om en alvorlig flomsituasjon for store deler av landet talte for at det måtte gripes inn i hovedkonflikten, selv om den i seg selv ikke hadde alvorlige samfunnsmessige konsekvenser eller innebar noen fare for liv og helse. Det var etter Regjeringens syn ikke forsvarlig med videre usikkerhet for nye aksjoner som kunne svekke flomberedskapen.

Norge har ratifisert flere ILO-konvensjoner som verner organisasjonsfriheten og streikeretten (konvensjon nr. 87, 98 og 154). Slik konvensjonene har vært tolket av ILOs organer, stilles det strenge krav for inngrep i streikeretten, men det åpnes likevel for inngrep dersom streiken setter liv, helse eller personlig sikkerhet for hele eller store deler av befolkningen i fare. Sosialpakten under Europarådet har i artikkel 6 nr. 4 en tilsvarende bestemmelse som verner streikeretten. Artikkel 6 må imidlertid ses i sammenheng med artikkel G, som åpner for at det ved lov kan foretas begrensninger i streikeretten som er nødvendige i et demokratisk samfunn til vern av andre menneskers frihet og rettigheter, eller til vern av offentlige interesser, den nasjonale sikkerhet og moral i samfunnet.

På denne bakgrunn er Arbeidsdepartementet av den oppfatning at et vedtak om tvungen lønnsnemnd i den omhandlede arbeidskonflikten er innenfor rammen av de konvensjoner Norge har ratifisert. Dersom det skulle påvises motstrid mellom internasjonale konvensjoner og Norges bruk av tvungen lønnsnemnd, mener departementet at det uansett var nødvendig å gripe inn i konflikten.