Prop. 61 LS (2019–2020)

Endringer i arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven mv. (håndheving av innleie- og likebehandlingsreglene og Arbeidstilsynets krav om opplysninger mv.) og samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 39/2020 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2016/1628

Til innholdsfortegnelse

4 EØS-komiteens beslutning

4.1 Innledning

EØS-komiteen vedtok 20. mars 2020 å endre EØS-avtalen vedlegg II (Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering) og vedlegg X (Generelle tjenester) ved å innlemme europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2016/1628 om krav vedrørende utslippsgrenser og typegodkjennelse av forbrenningsmotorer til mobile ikke-veigående maskiner.

Gjennomføringen av forordningen i norsk rett vil kreve lovendringer, jf. redegjørelse under punkt 3.5.2 og Stortingets samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning er derfor nødvendig etter Grunnloven § 26 annet ledd.

EØS-komiteens beslutning om innlemmelse av forordningen i EØS-avtalen og selve forordningen følger i uoffisielle norske oversettelser som trykte vedlegg til proposisjonen.

4.2 Nærmere om forordningen

Beslutningen kommer som følge av vedtakelsen av europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 2016/1628 om utslippsgrenser for forurensende luftarter og partikler for og typegodkjennelse av forbrenningsmotorer til mobile ikke-veigående maskiner. Forordningen får anvendelse på forbrenningsmotorer som er montert i eller på et bredt utvalg av maskiner.

Forskrift 20. mai 2009 nr. 544 om maskiner (maskinforskriften) gjennomfører europaparlaments- og rådsdirektiv 2006/42/EF om maskiner (maskindirektivet) i norsk rett, og gjelder ved konstruksjon, bygging og omsetning av maskiner med tilhørende komponenter og utstyr. Forskriften retter seg mot produsenter, importører, leverandører og forhandlere av maskiner.

Forskriften stiller krav til vern mot skade på liv og helse ved konstruksjon og bygging, samt prosedyrer for samsvarsvurdering og krav til merking av maskiner. Maskinforskriften vedlegg XII Miljøkrav til forbrenningsmotorer gjennomfører direktiv 97/86/EF med senere endringsdirektiver. Vedlegget angir grenseverdier for utslipp av forurensende gasser og partikler samt krav om typegodkjenning og merking av motorer som omfattes av direktivet.

Forordning (EU) nr. 2016/1628 erstatter direktiv 97/68/EF med endringsdirektiver. Forordningen endrer i tillegg forordning (EU) nr. 1024/2012 (IMI-regulativet) og forordning (EU) nr. 167/2013 om typegodkjenning av jord- og skogbrukstraktorer. Forordningen viderefører tidligere direktivkrav, men fastsetter samtidig nye og strengere krav til utslipp grunnet behov for å justere utslippsgrensene i tråd med teknologiske fremskritt for motorproduksjon. De nye kravene fremgår av forordningens bilag II og omtales som «Trinn V-emisjonsgrenser». Under forutsetning av Stortingets samtykke vil forordningen tas inn som et nytt vedlegg XII til maskinforskriften, til erstatning for gjeldende vedlegg XII. Dette vil innebære at forordningen blir gjeldende som norsk forskrift.

Gjennom blant annet å fastsette utslippsgrenser for forurensende gasser og partikler samt administrative og tekniske krav til EU-typegodkjenning, er formålet med forordningen å beskytte helse og miljø og å sikre et velfungerende indre marked for motorer i ikke-veigående mobile maskiner.

Ikke-veigående mobil maskin er i forordningen definert som «en mobil maskin, transportabelt utstyr eller kjøretøy med eller uten karosseri eller hjul som ikke er beregnet på transport av passasjerer eller gods på vei, og som omfatter maskiner montert på understellet på kjøretøyer som er beregnet på transport av passasjerer eller gods på vei».

Konkret får forordningen anvendelse for motorer som hører inn under nærmere angitte motorkategorier i forordningen artikkel 4 nr. 1, og som ikke omfattes av unntak angitt i artikkel 2 nr. 2 bokstav a) til m).

Forordningen utvider anvendelsesområdet i forhold til direktiv 97/68/EF ved at også motorer til en del skogs- og landbruksmaskiner omfattes.

Statens forpliktelser fremgår av artikkel 5. Artikkel 5 nr. 1–5 stiller krav om å (1) utpeke godkjennende myndigheter og markedsovervåkingsmyndigheter i overenstemmelse med forordningen, (2) underrette Kommisjonen (ESA) om opprettelsen og utpekingen av myndighetene som nevnt i nr. 2, (3) kun tillate at nærmere bestemte motorer og mobile ikke-veigående maskiner settes i omsetning, (4) ikke forby, begrense eller hindre at nærmere bestemte motorer settes i omsetning, og (5) tilrettelegge for og gjennomføre markedsovervåkning og kontroll av motorer på markedet i overensstemmelse med kapittel III i forordning (EF) nr. 765/2008 om akkrediterings- og markedstilsynskrav i forbindelse med markedsføring av produkter. Forordning (EF) nr. 765/2008, som er en del av EUs varepakke, ble inntatt i EØS-avtalen vedlegg II kapittel XIX ved EØS-komiteens vedtak av 13. juli 2012.

Nærmere krav til markedsovervåkningsmyndigheten (Arbeidstilsynet) fremgår av artikkel 7, som stiller krav om at det i passende omfang og på grunnlag av passende stikkprøver skal foretas dokumentkontroll og eventuelt fysisk kontroll og laboratoriekontroll av motorer.

Krav til produsenter av motorer omfattet av forordningen er særlig angitt i artikkel 8 og 9. Produsentens hovedforpliktelse er å sikre at produsentens motorer, når de bringes i omsetning, er produsert og godkjent i samsvar med forordningen, jf. artikkel 8 nr. 1. Produsenten skal videre, etter artikkel 8 nr. 3, være ansvarlige overfor godkjenningsmyndigheten for alle deler av EU-typegodkjenningsprosessen og for å sikre produksjonssamsvar, uavhengig av om de er direkte involvert i alle etapper av framstillingen av en motor eller ikke. En produsent som har grunn til å tro eller mener at en motor ikke er i samsvar med forordningen, skal umiddelbart foreta en undersøkelse om manglende samsvar og hvor utbredt det kan antas å være. På grunnlag av undersøkelsen skal produsenten treffe korrigerende tiltak for å sikre at motorer i produksjon bringes i samsvar med den godkjente motortypen eller motorfamilien i rett tid, jf. artikkel 9 nr. 1.

Krav til importører av motorene følger av artikkel 11 og 12. Importørene plikter først og fremst å se til at bare motorer som har fått EU-typegodkjenning bringes i omsetning, jf. artikkel 11 nr. 1. Dersom importøren har grunn til å tro at en motor ikke er i samsvar med forordningen, og særlig at den ikke svarer til EU-typegodkjenningen, plikter importøren etter forordningen artikkel 12 ikke å bringe motoren i omsetning før den er brakt i samsvar.

Endelig plikter distributører av motorene å utvise behørig aktsomhet med hensyn til kravene i forordningen, før motorene gjøres tilgjengelig på markedet, jf. artikkel 13 nr. 1. Dersom distributøren har grunn til å tro at en motor ikke er i samsvar med forordningen, skal den ikke gjøres tilgjengelig på markedet før den er brakt i samsvar, jf. § 14.

I forordningen er det videre nedfelt administrative og tekniske krav til EU-typegodkjenning. En endring fra direktiv 97/68/EF er at forordningen kun nedsetter grunnleggende regler og prinsipper for typegodkjenning. Kommisjonen er samtidig delegert myndighet til å vedta rettsakter og gjennomføringsakter for mer tekniske detaljer i prosessene hva gjelder både typegodkjenning og markedsovervåkning.

Fremgangsmåter for EU-typegodkjenning og gjennomføring av fremgangsmåter for EU-typegodkjenning er nærmere beskrevet i henholdsvis kap. IV og V i forordningen. Produsentene skal for hver motortype eller motorfamilie inngi en egen søknad om EU-typegodkjenning til godkjenningsmyndigheten i en medlemsstat, og hver søknad skal følges av opplysningsmappen som er nevnt i artikkel 21. Bare én søknad skal inngis for en bestemt motortype, eller motorfamilie dersom det er relevant, og den skal inngis til bare én godkjenningsmyndighet.

Forordningen legger til rette for utveksling av data og opplysninger mellom nasjonale myndigheter og mellom nasjonale myndigheter og Kommisjonen i forbindelse med EU-typegodkjenninger. De nye forenklede administrative prosedyrene skal bidra til å forbedre håndhevingen av regelverket, herunder styrkede regler for markedsovervåkning.

Forordningens artikkel 57 stiller krav til nasjonale myndigheter om å fastsette sanksjonsregler for overtredelser av forordningen.

4.3 EØS-komiteens beslutning

EØS-komiteen vedtok 20. mars 2020 å endre EØS-avtalen vedlegg II (Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering) og vedlegg X (Generelle tjenester) ved å innlemme europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2016/1628 om krav vedrørende utslippsgrenser og typegodkjennelse av forbrenningsmotorer til mobile ikke-veigående maskiner. Forordningen opphever europaparlaments- og rådsdirektiv 97/68/EF som er innlemmet i EØS-avtalen. EØS-komiteens beslutning innebærer derfor også at teksten i EØS-avtalen kapittel XXIV nr. 1 a vedrørende dette direktivet oppheves.

4.4 Forholdet til norsk rett

Som det fremgår ovenfor under punkt 3.5.2, foranlediger forordningen behov for to lovendringer. For å sikre at norsk rett er i tråd med forordningens artikkel 57, foreslås det at Arbeidstilsynet kan benytte overtredelsesgebyr etter arbeidsmiljøloven § 18-10 overfor brudd på opplysningsplikter etter forordningen. Det anses videre nødvendig å presisere i hjemmelsgrunnlaget for maskinforskriften at det i denne sammenheng kan gis utdypende forskriftsbestemmelser om plikt til å gi opplysninger.

4.5 Konklusjon og tilrådning

Forordningen vurderes som EØS-relevant og akseptabel. Gjennomføringen av EØS-komiteens beslutning vil kreve lovendring, og Norge har deltatt i beslutningen med forbehold om Stortingets samtykke etter Grunnloven § 26 annet ledd. I tråd med EØS-avtalen artikkel 103 nr. 1, jf. artikkel 104, vil beslutningen først bli bindende for Norge etter at Stortinget har gitt sitt samtykke og Norge har meddelt de andre partene at de forfatningsmessige kravene er oppfylt.

Norge er allerede gjennom implementeringen av europaparlaments- og rådsdirektiv 97/68/EF og forordning (EF) nr. 765/2008 i stor grad forpliktet til å gjennomføre forpliktelsene etter forordningen. Implementeringen av forordningen antas ikke å føre til betydelige administrative konsekvenser for Norge, ut over ordinært regelverksarbeid.

Arbeids- og sosialdepartementet anbefaler derfor at Stortinget samtykker til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 39/2020 av 20. mars 2020 om endring av EØS-avtalens vedlegg II (Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering) og vedlegg X (Generelle tjenester).

Til forsiden