St.meld. nr. 53 (1997-98)

Lofotens fastlandsforbindelse

Til innholdsfortegnelse

5 Formell behandling

5.1 Konsekvensutredningen

Konsekvensturedningen for Hadselfjordtunnelen ble godkjent av Vegdirektoratet 7. mars 1997.

Flere høringsinstanser er skeptiske til om det er mulig å bygge en tunnel under Hadselfjorden, ut fra geologiske forhold og jordskjelvaktivitet i området. Vegdirektoratet uttaler imidlertid at «de geologiske undersøkelsene i Hadselfjorden, såvel som langs nordre trase, er noe mer omfattende enn det som er vanlige krav til ingeniørgeologiske undersøkelser på dette utredningsstadiet.»

På bakgrunn av høringsuttalelser opplyser vegkontoret at spørsmålet om anvendelse av masseoverskuddet anses utredet i tråd med kravene i utredningsprogrammet. Det er gjort en mer detaljert utredning for Hadselfjordtunnelen på dette temaet enn for de tidligere utredede alternativene.

Enkelte av høringsuttalelsene til konsekvensutredningen gir uttrykk for at den ikke er fullstendig, da omlegging av E10 forbi tettstedene Stokmarknes og Sortland ikke er tatt med i kostnadene. Beregnet årsdøgnstrafikk ligger på hhv. 3000 og 6000 kjøretøy for de to tettstedene, og trafikkøkingen ved Hadselfjordalternativet er anslått til 3,5 pst gjennom Sortland. En så begrenset økning i trafikken gir ikke grunnlag for omlegging av veien utenom tettstedene. Det er derfor ikke riktig å knytte dette spørsmålet til valg av alternativ.

Flere høringsinstanser har stilt spørsmål/kommentert trafikkgrunnlag/-fordelinger, tidsbruk og driftskostnader. Vegkontoret har utført følsomhetsberegninger som viser at selv store variasjoner i trafikkfordelingen ikke vil endre alternativenes rangering med hensyn til kostnader.

Ulike høringsuttalelser mener at området Indrefjord/Øksfjord har inngrep som kraftledninger, plantefelt og hyttebygging, noe som gjør at området ikke er urørt. Verdien av området er dokumentert i offentlige utredninger som ligger til grunn for konsekvensutredningen. Det at det er enkelte tekniske inngrep i området rokker ikke ved totalinntrykket av at det er et område som er urørt av større tekniske inngrep.

Høringsuttalelsene til konsekvensutredningen/fylkesdelplanen understreker det positive i at et naturskjønt område som Øksfjorden i større grad blir gjort mer tilgjengelig for folk flest. Konsekvensene for friluftsliv er vurdert ut fra området som et sammenhengende friluftsområde. Økt tilgjengelighet kan ikke oppveie de ulempene nordre trase medfører med hensyn til oppdeling av området og de forstyrrelser trafikk gjennom området vil innebære.

I enkelte høringsuttalelser hevdes at konsekvensene for kulturminner på Husjordøya er overdrevet, og at ei bru ikke vil berøre kulturminnene. Beskrivelsen av konsekvensene for kulturminner/-miljø på Husjordøya er basert på en samlet vurdering av kulturmiljøverdiene på øya.

Flere av høringsuttalelsene mener at det er lagt for stor vekt på næringslivet i Vesterålen og for liten vekt på virkningene for Harstad, Sør-Troms og Ofoten. Fylkeskommunen mener videre at sysselsetting i anleggsperioden må utredes. Næringslivet i Harstad og Sør-Troms inngår i utredningen av næringstransport fra Lofoten mot øst. Næringslivet i Vesterålen er heller ikke vektlagt mer enn næringslivet i Lofoten. Forbedret transport mellom Lofoten og Vesterålen vil være av stor betydning for næringslivet i begge regionene. Sysselsettingen i anleggsperioden vil være kortvarig.

5.2 Fylkesdelplanen

I saksframstillingen bygger fylkesdelplanen for en stor del på informasjonen i konsekvensutredningen. Planen gir også en oversikt over rammebetingelser og overordnede planer som har betydning i saken, både på statlig, fylkeskommunalt og kommunalt nivå.

I en sammenstilling av elementene i fylkesdelplanen/vegutredningen anbefaler vegsjefen i Nordland at Lofotens fastlandsforbindelse bør bygges etter Hadselfjordalternativet. Dersom transport fra Lofoten mot øst vektlegges høyere enn samfunnsmessige kostnader og miljø slik at nordre trase foretrekkes, anbefaler vegsjefen at alternativ C til Gullesfjord bygges. Vegsjefen kan samtidig ikke anbefale at alternativ I til Sigerfjord velges fordi dette vil gi liten bedring av forbindelsen mot øst, har betydelig høyere samfunnsøkonomiske kostnader, og større negative miljøkonsekvenser enn Hadselfjordalternativet.

Fylkesdelplanen for fastlandsforbindelse til Lofoten har vært lagt ut til offentlig ettersyn og vært til behandling i kommunene i Lofoten og Vesterålen, og i Harstad og Kvæfjord kommune i Troms, samt fylkestinget i Nordland.

Vesterålen regionråd og kommunene Bø, Hadsel, Sortland, Andøy og Øksnes går inn for Hadselfjordalternativet. Lofotrådet og kommunene Vågan, Vestvågøy, Moskenes, Flakstad, Kvæfjord og Harstad går inn for nordre trase. Ofotsamvirke går inn for nordre trase, og mener at Hadselfjordtunnelen må bygges senere som et regionalt samband. Av de som mener at fastlandsforbindelsen skal følge nordre trase går Vestvågøy og Harstad inn for alternativ C, og Kvæfjord inn for alternativ I.

Direktoratet for naturforvaltning, Riksantikvaren, fylkesmannen i Nordland, miljøvernavdelingen hos fylkesmannen i Troms, samferdselsutvalget i Troms, Naturvernforbundet i Nordland, Den norske turistforening og næringslivet i Vesterålen går inn for at Hadselfjordalternativet skal legges til grunn for videre planlegging. Aksjonsgruppen for Lofotens fastlandsforbindelse, Aksjonskomiteen for rv 822 Fiskfjord - Sigerfjord, Lofoten region kristelig folkeparti, Raftsundet lokalutvalg, Husjord Grunneierlag, Austre Vågan Innbyggerforening, Vestbygd bygdeutvalg og Våje og omegn bygdeutvalg går inn for nordre trase.

Nordland fylkesting har vedtatt fylkesdelplanen i henhold til et av alternativene for nordre trase. I sin saksframstilling poengterer fylkesrådmannen at det gjennom konsekvensutredning og fylkesdelplan ikke har framkommet fundamentalt nye problemstillinger som Nordland fylkesting ikke har vært klar over i tidligere behandlinger av Lofotens fastlandsforbindelse. Når det gjelder delalternativer har ikke fylkestinget gjort vedtak om det tidligere. Av hensyn til å minimalisere miljøkonsekvensene er trasealternativ C-U tilrådd.

Nordland fylkesting vedtok 24.4.97 med 34 mot 19 stemmer:

  1. Fylkestinget i Nordland viser til vegutredning/forslag til fylkesdelplan for Lofotens fastlandsforbindelse, og til fylkestingets tidligere vedtak angående dette vegprosjektet.

  2. Fylkestinget har vurdert konsekvensutredningen i lys av sine tidligere vedtak, og finner ikke grunnlag for å endre tidligere oppfatning om at Lofoten må få sin fastlandsforbindelse og tilknytning til E6 etter nordre trase.

  3. Fylkestinget mener de miljømessige konsekvensene av dette trasevalget er betydelige, men akseptable. Delalternativ C-U prioriteres her foran C.

  4. Fylkestinget vedtar på dette grunnlag fylkesdelplan for Lofotens fastlandsforbindelse i henhold til alternativ C-U i forslag til fylkesdelplan.

19 stemmer ble avgitt for Hadselfjordalternativet.