St.prp. nr. 36 (2004-2005)

Om bistand i forbindelse med flodbølgekatastrofen rundt Det indiske hav

Til innholdsfortegnelse

3 Geografisk innretning av bistanden

I første fase av hjelpearbeidet er det FNs koordinerende apparat som i samråd med nasjonale og lokale myndigheter vil legge føringene for fordelingen av støtte på basis av behovene i de ulike flomrammede områdene. Når det gjelder gjenoppbyggingsinnsatsen vil størsteparten av bistanden bli rettet mot de land som er hardest rammet, Indonesia og Sri Lanka. Begge er samarbeidsland for norsk bistand, og her har Norge også gode forutsetninger for å bidra. Det er i tillegg viktig å ha mulighet til å bistå i andre områder som er rammet.

Indonesia

Indonesia ble rammet to ganger - først av jordskjelvet, dernest av flodbølgen. Det er imidlertid først og fremst Aceh-provinsen som er berørt. Det offisielle tallet på omkomne ble 4. januar 2005 oppgitt å være 94 000. En halv million mennesker antas å ha blitt hjemløse. Situasjonen vanskeliggjøres av at det har vært unntakstilstand i Aceh-provinsen siden mai 2003, og at FN-personell, internasjonale organisasjoner og utenlandske medier ikke har hatt tilgang til provinsen på regulær basis. Dette førte til at hjelpearbeidet ble betydelig forsinket. Videre har flyplassene i Banda Aceh og Medan liten kapasitet.

Som følge av katastrofen er det inngått våpenhvile mellom opprørsbevegelsen Free Aceh Movement og indonesiske myndigheter. Meldinger om brudd på denne skal være enkelttilfeller, men våpenhvilen bedømmes som skjør. Konflikten skal ikke innebære noen direkte fare for hjelpearbeiderne, men plyndring av nødhjelpsleveranser og forsinkelser av hjelpearbeidet kan ikke utelukkes.

Sri Lanka

Katastrofen på Sri Lanka har et nasjonalt omfang. Av landets 25 distrikter er 12 hardt rammet. Sri Lanka er derfor helt avhengig av ekstern hjelp. Det er hittil meldt om 30 000 omkomne og 4 000 savnede. Rundt 800 000 antas å ha mistet hjemmene sine. Nødhjelpsarbeidet er i gang, men tilgjengeligheten til flere av de rammede områdene er dårlig. Det er imidlertid bekreftet at hjelp når ut, også til områdene kontrollert av De tamilske tigre. Partene har også i denne situasjonen begrenset tillit til hverandre, og det er av hensyn til fredsprosessen derfor viktig at alle grupper tilgodeses.

Øvrige rammede områder

Øvrige rammede områder er ifølge FN; Burma, India, Malaysia, Maldivene, Seychellene, Somalia og Thailand.

I Thailand er de foreløpige og høyst usikre tallene 5000 omkomne og 3800 savnede. Internasjonal innsats har så langt fokusert på identifisering og håndtering av de omkomne, hvorav nærmere halvparten er turister. Gjenoppbyggingsinnsatsen er i gang. Behovet for bistand i denne sammenheng kartlegges nå.

Det vil være aktuelt med støtte til de nevnte områdene via multilaterale kanaler og frivillige organisasjoner og aktører.