St.prp. nr. 41 (2008-2009)

SAS AB - statens deltakelse i kapitalforhøyelse

Til innholdsfortegnelse

2 Generelt om SAS AB

SAS ble dannet i 1946 med utgangspunkt i en avtale mellom de tre nasjonale flyselskapene i Skandinavia om å drive virksomheten i form av et konsortium. Dette la grunnlaget for det skandinaviske luftfartspolitiske samarbeidet og gav det felles eide selskapet SAS muligheten til å utnytte de trafikkrettigheter som de tre land sammen hadde forhandlet frem med tredjeland. Konsortiet besto den gang av de tre moderselskapene SAS Norge ASA, SAS Danmark A/S og SAS Sverige AB. SAS-konsortiet var eid av de tre selskapene. Aksjene i hvert av disse selskapene var notert på børsen i de respektive hjemland.

I april 2001 ble det besluttet å omstrukturere eierskapet i SAS til ett eierselskap og dermed én aksjeklasse. Dette ble beskrevet i St.prp. nr. 72 (2000-2001) Forslag til vedtak om endring av aksjestrukturen i SAS og Innst. S. nr. 287 (2000-2001). Bakgrunnen for omstruktureringen var en vurdering av at SAS måtte gis like gode rammebetingelser som andre flyselskaper for å kunne delta aktivt i endringene av luftfartsbransjen og for å kunne konkurrere internasjonalt. En omstrukturering til ett eierselskap og én aksjeklasse ville etter Samferdselsdepartementets vurdering bidra til dette, bl.a. fordi det medførte at SAS fikk lavere kapitalkostnader og bedre muligheter til å delta i strukturelle løsninger på lik linje med andre selskaper.

SAS-konsernet er i dag Nordens største flyselskap og har som hovedformål å tilby flytransport og relaterte tjenester med utgangspunkt i hjemmemarkedet i Nord-Europa. Selskapet har en sterk posisjon i Skandinavia med en markedsandel på mellom 40 og 60 prosent i de enkelte land. Konsernet har hovedkontor i Frösundavik utenfor Stockholm og selskapet er børsnotert i Oslo, Stockholm og København gjennom holdingselskapet SAS AB. SAS har tre forretningsområder, SAS Scandinavian Airlines, SAS Individually Branded Airlines og SAS Aviation Services.

Figur 2.1 - konsernstruktur i dag (før omorganisering)

Figur 2.1 - konsernstruktur i dag (før omorganisering)

Kilde: SAS

Legale rammer - konsortieavtalen

Den første konsortieavtalen ble undertegnet i 1946. Etter de siste endringene gjelder avtalen frem til 2020, jf. St.meld. nr. 26 (1996-97) Om skandinavisk luftfartspolitikk og forlengelse av SAS-samarbeidet og Innst. S. nr. 175 (1996-97). Konsortieavtalen dannet grunnlaget for det skandinaviske luftfartspolitiske samarbeidet og regulerte bl.a. forutsetningene for virksomheten, virksomhetens omfang samt hvordan virksomheten skulle drives. Enkelte av disse bestemmelsene fikk redusert betydning etter at man slo virksomheten sammen i et overordnet selskap i 2001.

Konsortieavtalen regulerte opprinnelig bl.a. SAS' fordeling av flyregistreringen mellom de tre SAS moderselskapene. Denne bestemmelsen var viktig, fordi den sikret alle tre land tilgang til luftfartøy i en beredskapssituasjon. De beredskapsmessige spørsmål ble etter omstruktureringen i 2001 sikret for Norges del ved at staten inngikk avtaler på kommersielt grunnlag med flyselskapene.