St.prp. nr. 50 (1998-99)

Om samtykke til inngåelse av en avtale mellom Rådet for Den europeiske union og Republikken Island og Kongeriket Norge om de sistnevnte statenes tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og videreutviklingen av Schengen-regelverket

Til innholdsfortegnelse

6 Protokoll nr 5 til Amsterdamtraktaten vedrørende Danmarks Schengen-løsning

Norsk oversettelse

DE HØYE TRAKTATPARTER,

SOM MINNER OM beslutningen truffet av stats- og regjeringssjefene som var samlet i Det europeiske råd i Edinburgh 12 desember 1992, om visse problemer Danmark har tatt opp vedrørende traktaten om Den europeiske union,

SOM HAR NOTERT SEG Danmarks holdning med hensyn til unionsborgerskap, Den økonomiske og monetære union, forsvarspolitikk og justis- og innenrikssaker fastlagt i Edinburgh-beslutningen,

SOM MINNER OM artikkel 3 i protokollen om integrering av Schengenregelverket i Den europeiske union,

ER BLITT ENIGE OM følgende bestemmelser som skal følge som vedlegg til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap og traktaten om Den europeiske union:

Del I

Artikkel 1

Danmark skal ikke delta når Rådet vedtar tiltak foreslått i henhold til avdeling IIIa i traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap. Som unntak fra artikkel 148 nr 2 i traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap skal kvalifisert flertall defineres som den samme forholdsmessige andel av de berørte rådsmedlemmenes veide stemmer som den som er fastsatt i artikkel 148 nr 2. For rådsbeslutninger som skal vedtas ved enstemmighet, kreves det enstemmighet blant Rådets medlemmer med unntak av representanten for Danmarks regjering.

Artikkel 2

Ingen av bestemmelsene i avdeling IIIa i traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, ingen tiltak vedtatt i henhold til denne avdeling, ingen bestemmelser i internasjonale avtaler inngått av Fellesskapet i henhold til denne avdeling, og ingen avgjørelse truffet av Domstolen om fortolkningen av slike bestemmelser eller tiltak skal være bindende for eller få anvendelse i Danmark; ingen av disse bestemmelser, tiltak eller avgjørelser skal på noen måte berøre Danmarks kompetanse, rettigheter og forpliktelser; og ingen av disse bestemmelser, tiltak eller avgjørelser skal på noen måte berøre gjeldende fellesskapsrett eller utgjøre en del av fellesskapsretten, slik denne anvendes for Danmark.

Artikkel 3

Tiltakene nevnt i artikkel 1 skal ikke ha finansielle følger for Danmark bortsett fra de administrative kostnadene de medfører for institusjonene.

Artikkel 4

Artikkel 1, 2 og 3 skal ikke få anvendelse på tiltak som utpeker tredjeland hvis statsborgere må inneha visum når de krysser medlemsstatenes ytre grenser, eller tiltak som gjelder standardformat for visa.

Artikkel 5

1. Innen 6 måneder etter at Rådet har truffet en beslutning om et forslag om eller initiativ til utbygging av Schengenregelverket i henhold til bestemmelsene i avdeling IIIa i traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, skal Danmark treffe beslutning om hvorvidt denne beslutningen skal gjennomføres i dets nasjonale lovgivning. Dersom Danmark beslutter å gjøre det, vil denne beslutningen skape en folkerettslig forpliktelse mellom Danmark og de øvrige medlemsstater nevnt i artikkel 1 i protokollen om integrering av Schengenregelverket i Den europeiske union, samt Irland eller Det forente kongerike, dersom disse medlemsstatene deltar i de aktuelle samarbeidsområdene.

2. Dersom Danmark beslutter ikke å gjennomføre en rådsbeslutning som nevnt i nr 1, vil medlemsstatene nevnt i artikkel 1 i protokollen om integrering av Schengenregelverket i Den europeiske union overveie å treffe passende tiltak.

Del II

Artikkel 6

Med hensyn til tiltak som treffes av Rådet på området som omfattes av artikkel J.3 nr 1 og artikkel J.7 i traktaten om Den europeiske union, deltar Danmark ikke i utarbeidelsen og gjennomføringen av Unionens beslutninger og tiltak som har innvirkning på forsvarsområdet, men Danmark vil ikke hindre at det utvikles et tettere samarbeid mellom medlemsstatene på dette området. Danmark skal derfor ikke delta i vedtakelsen av disse. Danmark skal ikke være forpliktet til å bidra til finansiering av driftsutgifter som følger av slike tiltak.

Del III

Artikkel 7

Danmark kan til enhver tid i samsvar med sine forfatningsmessige krav underrette de øvrige medlemsstatene om at det ikke lenger ønsker å benytte seg av alle eller en del av bestemmelsene i denne protokoll. I så fall vil Danmark fullt ut gjennomføre alle de relevante tiltak som på det tidspunkt er gjeldende og som er truffet innenfor rammen av Den europeiske union.

Til forsiden