Kosthold og ernæring

Hovedmålene i ernæringspolitikken er å øke andelen som følger kostrådene fra Helsedirektoratet og jevne ut sosiale forskjeller i kosthold. Målene skal nås gjennom å fremme gode kostholds- og måltidsvaner, forebygge kostholdsrelaterte sykdommer og sikre at mat og drikke er helsemessig trygg.

Kostholdsarbeidet er forankret i Folkehelsemeldinga — Nasjonal strategi for utjamning av sosiale helseforskjellar og bygger på Helsedirektoratets kostråd (helsedirektoratet.no).

Endring krever tiltak på tvers av sektorer

For å få til endringer i kostholdet, er det nødvendig med innsats på tvers av sektorene og samarbeid mellom offentlig, privat og frivillig sektor.

Flere tiltak må virke sammen for best mulig effekt, f.eks. gjennom kommunikasjon, kompetanse og tilrettelegging for at sunne valg skal være enkle valg.

Flere etater involvert i kostholdsarbeidet

  • Helsedirektoratet har ansvar for å følge utviklingen i norsk kosthold, gi vitenskapelig baserte råd om kosthold til befolkningen, utgi nasjonale faglige retningslinjer for helse- og omsorgstjenesten og samarbeide med andre samfunnssektorer med sikte på å fremme gode kostvaner.
  • Folkehelseinstituttet har ansvar for å evaluere tiltak og foreslå tiltak basert på forskning.
  • Mattilsynet har ansvar for regelverk som er relevant på ernæringsområdet, bl.a. forskrift om ernærings- og helsepåstander og forskrift om tilsetning av vitaminer, mineraler og visse andre stoffer til næringsmidler.
  • Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) sikrer at myndighetene får uavhengige vitenskapelige risikovurderinger av forhold som har betydning for helsemessig trygg mat og for miljøet.