St.meld. nr. 42 (2008-2009)

Eksport av forsvarsmateriell fra Norge i 2008, eksportkontroll og internasjonalt ikke-spredningssamarbeid

Til innhaldsliste

8 Norsk forsvarsindustri og internasjonalt samarbeid

Teknologisk utvikling samt økende kompleksitet og kostnader forbundet med moderne forsvarsmateriell har gjennom de siste ti årene ført til store endringer i norsk forsvarindustri. Ettersom forsvarsmateriell har blitt stadig dyrere å utvikle har bedriftene i økende grad måttet tilpasse seg ved å inngå samarbeid om utvikling og produksjon av nytt militært materiell, både nasjonalt og internasjonalt.

En rekke norske forsvarsindustribedrifter besitter viktig nisjekompetanse som muliggjør tett samarbeid med store internasjonale partnere. Ved større materiellkjøp (over 50 millioner kroner) fra utlandet arbeider derfor Forsvarsdepartementet aktivt for at norsk forsvarsindustri skal kunne bidra som underleverandør. Gjennom slike såkalte gjenkjøpsavtaler har man etablert langvarig og levedyktig samarbeid mellom norske og utenlandske bedrifter om utvikling og produksjon av forsvarsmateriell.

Norske myndigheter fokuserer primært på industriprosjekter som ivaretar Forsvarets behov gjennom å bidra til effektive løsninger samtidig som de støtter opp om behovet for et mer integrert samarbeid med allierte.

For mindre land og deres forsvarsindustri vil flernasjonalt samarbeid knyttet til anskaffelse og utvikling av forsvarsmateriell bli stadig mer avgjørende for å sikre en levedyktig industri. Norge vil derfor i økende grad prioritere flernasjonale løsninger med utvalgte samarbeidspartnere. De største forsvarsindustribedriftene og mest aktuelle samarbeidspartnerne for norsk forsvarsindustri er lokalisert i USA og i EU-landene. Det foregår utstrakt forsvarsmateriellsamarbeid mellom de nordiske landene, mellom allierte land og multilateralt innenfor rammen av NATO og EU.

Til forsida