St.prp. nr. 40 (2007-2008)

Om Oslopakke 3 trinn 1

Til innhaldsliste

3 Lokalt forslag til Oslopakke 3

I samband med det regionale arbeidet med Nasjonal transportplan 2006-2015 vart vidare trafikantbetaling etter avslutning av dei vedtekne Oslopakkene utgreidd. Oslo bystyre og Akershus fylkesting gjekk inn for ein ny Oslopakke basert på vidare trafikantbetaling i ei eller anna form. På denne bakgrunnen har Oslo kommune, Akershus fylkeskommune og dei statlege transportetatane følgt opp arbeidet med eit nytt opplegg for trafikantbetaling.

Ei politisk styringsgruppe med representantar frå Oslo kommune og Akershus fylkeskommune utarbeidde i 2006 eit forslag til Oslopakke 3. Det lokale forslaget har ei økonomisk ramme på om lag 54 mrd. kr og er føresett gjennomført over ein periode på 20 år frå 1. januar 2008. Den økonomiske ramma er basert på at takstane for passering av bomringen blir auka frå dagens gjennomsnittspris på om lag 14 kr til om lag 19 kr, og at det blir etablert eit nytt betalingssnitt i Bærum. Ekstra trafikantbetaling (75-øringen) frå kollektivreiser til nytt vognmateriell er foreslått vidareført. Lokale styresmakter har føresett at statlege riksvegløyvingar blir vidareførte på same nivå som i Nasjonal transportplan for perioden 2006-2009. Jernbanetiltak er som tidlegare nemnt ikkje omfatta av det lokale forslaget til Oslopakke 3.

Det lokale forslaget omfattar finansiering av ei rekke veg- og kollektivprosjekt som har svært varierande status når det gjeld utgreiing og planlegging. Det knyter seg derfor stor uvisse til enkeltprosjekta i forslaget, både til utforming, omfang og kostnader. Det lokale forslaget omfattar også bruk av bompengar til drift av kollektivtransport.

3.1 Prinsippvedtak

Oslo kommune handsama forslaget og fatta følgjande vedtak i møte i bystyret 25. oktober 2006:

Bystyret gir sin tilslutning til at AS Fjellinjen søker om rett til å kreve betaling fra trafikantene med henvisning til veglovens § 27 i eksisterende bompengering og i de nye bomstasjonene i Bærum for en periode på 20 år fra 01.01.2008.

Bompengeinntektene skal gå til videreutvikling av hovedveisystemet med tilhørende veisystem, kollektivsystemet, diverse miljøtiltak og drift av kollektivsystemet. Dette kommer i tillegg til statlige, fylkeskommunale og kommunale midler.

Det forutsettes at AS Fjellinjen inngår avtale med staten ved Vegdirektoratet om de mer konkrete forhold knyttet til innkrevningen som er beskrevet i saken. I denne avtalen forutsettes at nåværende Bjørvika-avtale opptas.

Det forutsettes at det oppnås enighet mellom staten, Oslo kommune og Akershus fylkeskommune om etablering av en ny styringsmodell for Oslopakke 3. Byrådet bes om å utarbeide et forslag i samarbeid med staten og Akershus fylkeskommune.

Akershus fylkeskommune behandla forslaget og fatta følgjande vedtak i møte i fylkestinget 2. november 2006:

Fylkestinget gir sin tilslutning til at AS Fjellinjen søker om rett til å kreve betaling fra trafikantene med henvisning til veglovens § 27 i eksisterende bompengering og i de nye bomstasjonene i Bærum for en periode på 20 år fra 01.01.2008.

Bompengeinntektene skal gå til å finansiere videreutviklingen av hovedveisystemet med tilhørende veisystem og kollektivsystemet i Oslo og Akershus i tillegg til statlige, fylkeskommunale og kommunale midler med bakgrunn i den prosjektporteføljen som er beskrevet i saken og i trykt vedlegg 1.

Det forutsettes at AS Fjellinjen inngår avtale med staten ved Vegdirektoratet om de mer konkrete forhold knyttet til innkrevningen som er beskrevet i saken. I denne avtalen forutsettes at nåværende Bjørvika-avtale opptas.

Forslag til ny styringsmodell (trykt vedlegg) vil være utgangspunkt for videre forhandlinger med Oslo kommune og Staten. Endelig forslag til organisering av Oslopakke 3 vil fremmes som egen sak på et senere tidspunkt.

3.2 Lokale takst- og bompengevedtak

Akershus fylkeskommune har bedt Bærum kommune om å handsame forslag til nytt takst- og rabattsystem, plassering av nye bomstasjonar langs Lysakerelva i Bærum og vurdere eventuell behandling av bomstasjonane etter plan og bygningslova.

Bærum kommune handsama saka og fatta følgjande vedtak i formannskapet 17. oktober 2007:

  1. Bærum kommune gir sin tilslutning til det foreslåtte nye takstsystemet dog slik at betaling i det nye bomsnittet i vest ikke kreves inn før bygging av ny E18 er igangsatt.

  2. Bærum kommune godkjenner i prinsippet forslaget til plassering av bomstasjoner langs Lysakerelven i Bærum kommune. Bomplasseringene på Lysaker settes på broene over Lysakerelven.

  3. Bærum kommune anbefaler at det blir et felles bomsnitt vestfra, og at dette legges på bygrensen.

  4. Bærum kommune mener at forslagene til plassering av bomstasjoner ikke vil kreve reguleringsplanbehandling da bomstasjonene forutsettes å ligger innenfor allerede regulerte areal til veiformål. Kommunen vil ta stilling til spørsmålet om byggesaksbehandling eller fritak når det foreligger detaljerte tegninger av utforming og plassering av bomstasjonene.

  5. Det er en forutsetning at Oslopakke 3 innholdsmessig følges som avtalt tverrpolitisk i Oslo og Akershus.

Oslo kommune behandla saka og fatta følgjande vedtak i bystyret 14. november 2007:

  1. Bystyret gir tilslutning til at det nye bomsnittet i vest, vedtatt i Oslopakke 3 sak 401/06, etableres langs bygrensen i henhold til trykt vedlegg 1.

  2. Bystyret gir tilslutning til takstsystemet for Oslopakke, 3 slik det er beskrevet i denne saken, med følgende presiseringer:

    • Grunntaksten ved oppstart i 2008, er kroner 25 i dagens bomstasjoner og kroner 12,50 i det nye snittet i vest

    • Tunge kjøretøy betaler tre ganger taksten for lette kjøretøy

    • Flat rabatt på 20 prosent for alle som betaler et forskuddsbeløp tilsvarende 25 passeringer

    • Takstene justeres innenfor rammen av konsumprisindeksen

    • Passeringstak på 60 passeringer pr. måned i bomringen og 60 passeringer pr. måned i betalingssnittet i vest

    • Passeringstak pr. time ved passering i bomringen innen en time og ved passering i betalingssnittet i vest. Passeringstaket gjelder kun det enkelte betalingssnitt og ikke imellom bompengeringen og betalingssnittet i vest

  3. Oslopakke 3 er ett prosjekt der finansiering, rekkefølge og prosjektportefølje utgjør en helhet. Vesentlige endringer i denne, må partene være enige om. Oslo kommune forutsetter at bompengesnittet i vest (i Bærum) skal bidra til en vesentlig del av finansieringen av ny E18 i vest.

  4. AS Fjellinjen blir bompengeselskap for Oslopakke 3. Oslo kommune forutsetter at driftsmidlene til kollektivtrafikk går direkte fra AS Fjellinjen til det nyetablerte kollektivselskapet for Oslo og Akershus.

Akershus fylkeskommune behandla saka og fatta følgjande vedtak i fylkesutvalet 14. november 2007:

  1. Fylkesutvalget gir tilslutning til at det nye bomsnittet i vest, vedtatt i Oslopakke 3 sak 75/06, etableres langs bygrensen i henhold til vedlegg 3.

  2. Fylkesutvalget gir tilslutning til takstsystemet for Oslopakke 3 slik det er beskrevet i denne saken, med følgende presiseringer:

    • Grunntaksten er 25 kroner i dagens bomstasjoner og kroner 12,50 i det nye snittet i vest.

    • Tunge kjøretøy betaler tre ganger taksten for lette

    • Flat rabatt på 20 prosent for alle som betaler et forskuddsbeløp tilsvarende 25 passeringer.

    • Passeringstak på 60 passeringer pr. måned i bomringen og 60 passeringer pr. måned i betalingssnittet i vest.

    • Passeringstak pr. time ved passering i bomringen innen en time og ved passering i betalingssnittet i vest. Passeringstaket gjelder kun det enkelte betalingsnitt og ikke i mellom bompengeringen og betalingsnittet i vest.

  3. Oslopakke 3 er ett prosjekt der finansiering, rekkefølge og prosjektportefølje utgjør en helhet. Vesentlige endringer i denne, må partene være enige om. Akershus fylkeskommune forutsetter at bompengesnittet i vest (i Bærum) skal bidra til en vesentlig del av finansieringen av ny E 18 i vest.

  4. AS Fjellinjen blir bompengeselskap for Oslopakke 3. Det forutsettes at midler til drift av kolektivtransport overføres direkte fra Fjellinjen AS til det nyetablerte kollektivselkapet. Midlene styres av Akershus fylkeskommune og Oslo kommune, etter samme prinsipp som øvrige overføringer til selskapet.

Fylkesutvalget viser til tidligere vedtak om oppstartidspunkt av Oslopakke 3, som er satt til 1.1.2008. Fylkestinget tar til etterretning at oppstarten vil bli forsinket grunnet påvente av behandling i Stortinget og praktisk gjennomføring, men ønsker at det skjer så raskt som mulig i 2008. Fylkestinget presiserer at Oslopakke 3 er en helhetlig pakke og at oppstarten av inkrevingen også inkluderer de nye stasjonene i Bærum.