Historisk arkiv

Fylkesnytt fra Buskerud 2/2011

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Fylkesmannen i Buskerud er ute med et nytt nummer av Fylkesnytt, blant annet en artikkel om Buskerud som ønsker flere elever inn på videregående skoler med naturbruk.

Samordnet nettsatsing
Fylkesmannens landbruksavdelinger og Landbruks- og matdepartementet har inngått samarbeid om en felles nyhetstjeneste på nett. Tiltaket er et ledd i arbeidet med å videreutvikle og samordne nettsatsingen mellom Landbruks- og matdepartementet og fylkesmennene. Hvert fylke vil komme ut med et nettbasert nyhetsbrev i halvåret.

__________________________________

Om Fylkesmannen
Fylkesmannen er Kongens og regjeringens representant i fylket og skal arbeide for at Stortingets og regjeringens vedtak, mål og retningslinjer blir fulgt opp. På vegne av flere departementer utfører fylkesmannen en rekke forvaltningsoppgaver i forhold til kommuner og enkeltpersoner, og er klagemyndighet og tilsynsmyndighet.  

Markslagskart for Buskerudbyen

Buskerudbysamarbeidet er et langsiktig, forpliktende samarbeid om areal, transport og miljø. Med 40.000 nye innbyggere de nærmeste 20 årene, vil samarbeidet jobbe for å få til en klimavennlig areal- og transportutvikling i kommunene Lier, Drammen, Nedre Eiker, Øvre Eiker og Kongsberg. Dette samarbeidet er kalt Buskerudbysamarbeidet.

Buskerudbyen logoMål for samarbeidet

  1. Buskerudbyen skal være et bærekraftig og konkurransedyktig byområde i Norge og et ledende område for reduksjon av klimagassutslipp fra transportsektoren.
  2. Samarbeidet skal være basert på prinsipper om en flerkjernet utvikling i knutepunkter langs jernbanen og kollektivtransportsystemet med bevaring av overordnet grønnstruktur og jordbruksområder.
  3. Transportsystemet skal på en rasjonell måte, både for personer og gods, knytte det flerkjernede byområdet sammen, til Osloområdet og til utlandet.
  4. Det klimavennlige transportsystemet skal være effektivt både for innbyggere og næringsliv, miljøvennlig med kollektivtransport av høy kvalitet som grunnstamme, med tilgjengelighet for alle og med lavest mulig biltransport.

Fylkesmannen i Buskerud er en av flere partnere i samarbeidet sammen med de aktuelle kommunene, fylkeskommunen og transportetatene.

For å få fram jordbruksverdiene i området, har Fylkesmannen nå utarbeidet et oversiktskart og fem kommunekart med AR5 og A og B klassifisering for dyrka mark. Kartgrunnlaget inneholder en oversikt over ulike markslagsklasser og områder med lett og mindre lett dyrkbar mark.

Leveransen til Buskerudbysekretariatet inneholder dokumentasjon og dvd med alle kart i pdf-format. I tillegg er kartgrunnlaget tilrettelagt i Fylkesmannens egen kartløsning som er tilgjengelig på internett via Fylkesmannens hjemmeside.

Ryddeprosjektet “Et åpnere Buskerud”

I Buskerud har vi det samme problemet som i de fleste andre fylker - gjengroing av landskapet gjør at vegfarende i stor grad ferdes i grønne tunneler. Dette hindrer utsikt og gir en kvalitetsmessig dårligere reiseopplevelse. Åpnere veistrekninger bedrer også trafikksikkerheten og reduserer risikoen for viltpåkjørsler.

For å bidra til å løse dette problemet tok Buskerud fylkeskommune initiativ til prosjektet ”Et åpnere Buskerud” (2008-2010). Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Fylkesmannen i Buskerud, Jernbaneverket, Statens vegvesen, Innovasjon Norge, Buskerud Bondelag og Viken Skog. Kostnadsrammen var på totalt to millioner kroner.

Prosjektets hovedmål var ”Å sikre turister og andre veifarende gode, opplevelsesrike og trygge reiser langs veiene i Buskerud gjennom en varig og systematisk rydding og skjøtsel av landskapet langs prioriterte strekninger av hovedveinettet.”

I prosjektperioden er det gjennomført rydding langs vei i tre utvalgte områder: Numedal, Hallingdal og Hurum. Med bakgrunn i de erfaringer som er gjort gjennom disse pilotprosjektene, er det utarbeidet en håndbok for utsiktsrydding langs vei. I denne finner du viktige råd og tips til planlegging, organisering og gjennomføring av ryddeprosjekter. Brukerhåndboken er ment som et verktøy for de som vil ta initiativ til ryddeprosjekter og en oppskrift for arbeidet.

En svært viktig del av utsiktsrydding er etterskjøtsel for å hindre gjengroing. Slik etterskjøtsel vil måtte utføres etter at hovedprosjektet er avsluttet. En eller flere etater bør ta ansvar for finansiering og gjennomføring av etterskjøtsel som del av ordinære driftsoppgaver eller i et forpliktende samarbeid.

Utsiktsrydding langs vei - før og etter, fra Hurum
Utsiktsrydding langs vei - før og etter bilder fra Hurum. Foto: Buskerud fylkeskommune.

 

Velg Naturbruk – Buskerud ønsker flere elever inn på videregående skoler med naturbruk

Skogselskapet i Buskerud har i samarbeid med Fylkesmannen i Buskerud, Buskerud fylkeskommune, Buskerud Bondelag, Buskerud Bonde- og småbrukarlag, senter for anleggsgartnerfaget, ungdomsskolene og Viken Skog startet et fireårig prosjekt kalt ”Velg Naturbruk”. Målet er å øke søkningen og doble inntaket av elever på VG1 naturbruk.

Skogselskapets skog- og informasjonskonsulent, Lars Kihle, er engasjert som prosjektleder i rekrutteringsprosjektet. Forprosjektet søker å kartlegge hva andre aktører i Norge har gjort på dette feltet og høste lærdom av tidligere arbeid med rekruttering til naturbruk. I Buskerud vil det fra høsten 2011 være tre skoler som tilbyr naturbruk:

  1. Skogskolen i Saggrenda, avdeling under Kongsberg videregående skole
  2. Buskerud landbruksskole, avdeling under Rosthaug videregående skole
  3. Lien landbruksskole, avdeling under Ål videregående skole

Disse skolene har lang erfaring med å markedsføre naturbruk.  Prosjektet har derfor hatt et innledende møte med hver skole for å få innblikk i deres erfaringer. ”Velg Naturbruk” ønsker å samarbeide tett med disse skolene gjennom hele prosjektperioden. Et prioritert tiltak i ”Velg Naturbruk” er å komme i kontakt med ungdomsskolenes rådgivere og lærere i utdanningsvalg for å gi informasjon om de utdannings- og arbeidsmulighetene som finnes innen denne bransjen. Styringsgruppa for prosjektet består av fageksperter fra ulike organisasjoner og bedrifter. Gjennom dette arbeidet og ved deltakelse i forskjellige arrangement er målsettingen å komme i kontakt med interesserte søkere som kan følges opp med informasjon og veiledning.

Naturbruk i Buskerud er en studieretning som har vg1 naturbruk, vg2 landbruk og gartneri, anleggs-gartner og idrettsfag, heste- og hovslagerfag og skogbruk, vg3 landbruk, studieforberedende innen naturbruk og påbygging til studiekompetanse. Naturbruk gir muligheten for generell studie-kompetanse på vg3, og alle naturbruksskolene i Buskerud gir tilbud om generell studiekompetanse. Naturbruk gir derfor mange valgmuligheter innen utdanning og yrkesvalg og et godt grunnlag for forvaltere av naturressurser og jord- og skogeiendommer. 

     Elever fra naturbruk i felt.
Elever fra naturbruk i felt. Foto: Lars Kihle.

Kontaktperson: Lars Kihle, Skogselskapet i Buskerud, mobil 90 86 48 22.
 

Inn på tunet-løftet for perioden 2010 til 2012 – 2. runde

Til ”IPT-løftets” andre søknadsrunde mottok Fylkesmannen fem søknader fra i alt åtte kommuner. Landbruks- og matdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet har nå valgt Lier som ny Inn på tunet-kommune i Buskerud. Prosjektet i Lier går ut på å utvikle nye tilbud innen demens og psykiske lidelser. Lierlandbruket har en lang og god historie med privatforpleining i psykiatrien, der store bygningsmessige ressurser er tilgjengelig. I henhold til Samhandlingsreformen involveres NAV lokalt i kommunens IPT-organisasjon. Prosjektet har stor overføringsverdi til andre kommuner ettersom behovet for slike plasser er stort.

Dermed har vi Hallingdalsregionen, Kongsberg og Lier som våre IPT-løft kommuner. Fylkesmannen skal i samarbeid med søkerne som ikke nådde opp i denne omgang, se på hvordan de gode prosessene som er satt i gang i forbindelse med søknadene, kan videreføres.

Det gode Inn på tunet-arbeidet i Buskerud foregår på flere fronter. I samarbeid med Bufetat kjører Fylkesmannen BondePRIDE-kurs, der nye forsterhjemsfamilier i landbruket skoleres. I samarbeid med NAV satser vi på ”Grønt arbeid” og Psykisk helse. Og i vinter etablerte Inn på tunet tilbyderne i Buskerud, et eget nettverk ”IPT Buskerud” med Buskerud bondelag som sekretariat.

Jente mater geiter
Arbeid og kontakt med husdyr kan gi økt tro på egen mestring. Foto: Anita Panman.
 

Nettverkssamling på Steinssletta 16. – 17. august

Den årlige nettverkssamlingen for de utvalgte kulturlandskapene i jordbruket er i år lagt til Steinssletta i Buskerud. Hensikten med samlingen er at eiere, drivere og forvaltning fra alle de 22 utvalgte kulturlandskapene i landet kan treffes, diskutere erfaringer og få inspirasjon til arbeidet videre. Dessuten er dette en arena der aktørene og de politisk ansvarlige får anledning til og møtes.

Steinssletta ligger i kommunene Hole og Ringerike. Blant de utvalgte kulturlandskapene representerer Steinssletta de østlandske flatbygdene. Området er et stort og sammenhengende jordbrukslandskap på 12 000 dekar og 54 gårdsbruk. Steinssletta har hatt en kontinuerlig jordbruksdrift i 4000 år og er i dag preget av et aktivt jordbruk, der det meste av jordbruksarealet er fulldyrka med korn, oljevekster, frø, poteter og grønnsaker. I tillegg er det noe husdyrhold.

Steinssletta juli 2008
Steinssletta juli 2008. Foto: Eirik Kolsrud.
 

Prosjektet ”Levende Matjord” arrangerte kurs i mikroskopi og jordorganismer

Buskerud er utpekt som økologisk foregangsfylke innen jordkunnskap, jordkultur og biorest. Opparbeidet kompetanse fra tidligere øko-prosjekter skal benyttes til å løfte den teoretiske og praktiske kompetansen om næringsinnhold, ugrasproblematikk og jordstruktur, og formidle dette videre til både praktikere og veiledere.

Kurset som var rettet mot landbruksrådgivere, avfallsbehandlere og bønder bestod av mye praktisk lysmikroskopiering. Målet var å lære mer om ulike jordorganismer. Professor Dag Klavness forklarte hvordan lysmikroskopet fungerer, og hvordan det skal stilles inn for å få et best mulig resultat. Dr. Berit Swensen fra VitalAnalyse ledet den praktiske delen av kurset hvor vi så på mikrolivet i ulike komposter.

Kurset var er en oppfølging av kurset ”Hvordan revitalisere jord ved å bruke kompost og aerob kompostkultur” som prosjektet arrangerte med dr. Elaine Ingham i oktober 2010.

Foregangsfylket vil etter hvert følge opp med flere foredragsserier og kurs for ytterligere å sette fokus på mikrofaunaen i jorda og hvor viktig den er for en vedvarende matproduksjon.

Foregangsfylkeprosjektet er i gang med en større utprøving i samarbeid med landbruksrådgivningen og bønder om bruk av kompost og aerob kompostkultur. Bruken av dette er et viktig bidrag for å bedre jordstrukturen og fruktbarheten i matjorda.

Konsentrerte deltakere på kurs i lysmikroskopi.
Konsentrerte deltakere på kurs i lysmikroskopi. Foto: Øystein Haugerud.

Arrangement sommeren 2011

Fylkesmannen benytter anledningen til å informere om ulike matfestivaler og arrangement som finner sted i Buskerud og omegn i sommer. Ta kontakt for mer informasjon om det enkelte arrangement.

Forsidebilde: Gutt og hest. Foto: Kerstin Mertens, Samfoto