Høring - utvidelse av unntaket i grunnrenteskatten for industrikraftavtaler

Som tidligere varslet, fortsetter regjeringen arbeidet med å legge til rette for bedre fastprisavtaler og økt forutsigbarhet for næringslivet. Industribedrifter som tidligere har kunnet inngå industrikraftavtaler på syv år eller lenger, får med dette forslaget muligheten til å inngå fastprisavtaler med varighet ned til tre år, uten at det endrer beskatningen av kraftprodusenten.

Det midlertidige kontraktsunntaket i grunnrenteskatten for standardiserte fastprisavtaler, som ble innført i 2023, åpner for avtaler ned til tre år. Kontraktsunntaket for kraftintensiv industri stiller krav om en langsiktig kjøpekontrakt med varighet på syv år eller mer. For økt likebehandling av de to unntakene foreslår regjeringen nå å endre kontraktsunntaket for kraftintensiv industri, slik at det skal gjelde for avtaler med varighet på tre år eller mer.

Unntaket innebærer at kraftprodusenter kan skattlegges til kontraktspris, og ikke til spotmarkedsprisen, som er hovedregelen i grunnrenteskatten.

Forslaget til endring har i dag blitt sendt på høring, med frist 21. august 2023.

Det midlertidige kontraktsunntaket for standardiserte fastprisavtaler

I forbindelse med statsbudsjettet for 2023 ble det innført et kontraktsunntak for standardiserte fastprisavtaler til sluttbrukermarkedet, med virkning fra 1. januar 2023 for avtaler inngått ut 2024.

Flere strømleverandører tilbyr fastprisavtaler under det nye kontraktsunntaket i grunnrenteskatten for vannkraft, slik at bedrifter som ønsker det, kan få økt forutsigbarhet. Strømleverandørene har også utviklet mer fleksible avtaler som er bedre tilpasset bedrifter med varierende strømforbruk for å imøtekomme næringslivets behov for fleksibilitet.

I pressemelding 15. februar 2023 varslet regjeringen at den også ønsket å legge til rette for kontrakter med variabelt forbruk i det nye kontraktsunntaket. Formålet var å øke fleksibiliteten i ordningen, noe som fleksible profilavtaler som nå tilbys synes å ivareta i betydelig grad. Regjeringen vil vurdere behovet for videre dialog med næringen, og i lys av den forventede rapporten fra ekspertutvalget som skal vurdere prisfastsettelsen på strøm. Utvalget skal blant annet vurdere hvilke tiltak som på kort og lang sikt kan sikre strømbrukere lavere og mer forutsigbare priser.

Les mer: