NATO oppretter kunnskapssenter for klimaendringer og sikkerhet

Under NATOs toppmøte i Vilnius 12. juli 2023 signerte forsvarsminister Bjørn Arild Gram en avtale om at Norge stiller opp som sponsornasjon for et nytt kunnskapssenter for klimaendringer og sikkerhet. Norge er én av senterets elleve sponsornasjoner. Sponsornasjonene bemanner én eller flere stillinger ved senteret og bidrar til å dekke deler av senterets felleskostnader.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram signerte avtalen på vegne av Norge.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram signerte avtalen på vegne av Norge. Foto: Lars Gjemble, FD

– Når NATO nå oppretter et kunnskapssenter for klimaendringer og sikkerhet er jeg glad for at det nettopp er Canada som blir vertsnasjon for dette Centre of Excellence. Senteret skal bidra til å utvikle og dele kunnskap om hvilke sikkerhetsimplikasjoner klimaendringene har, hvordan alliansen kan tilpasse seg klimaendringer, og hvordan alliansen kan jobbe for å redusere klimaavtrykket til militære aktiviteter, sier Bjørn Arild Gram (Sp).

På NATO-toppmøtet i juni 2021 var det enighet om behovet for å etablere et COE for klimaendringer og sikkerhet. På toppmøtet i 2022 ble det besluttet at Canada skal være vertsnasjon. Senteret har planlagt oppstart i august 2023.

– Deltagelse ved senteret er viktig for Norge fordi det gir oss anledning til å representere norske interesser inn i NATOs arbeid med klima og sikkerhet, ved at vi kan være med å påvirke hvilke geografiske og tematiske problemstillinger som blir prioritert ved senteret. Det er også en viktig signaleffekt til NATO om at vi bidrar inn i arbeidet med alliansens fremtidige utfordringer.   

Signeringsseremonien for det nye senteret i NATO
Signeringsseremonien for det nye senteret i NATO Foto: NATO

Øvrige sponsornasjoner for senteret er UK, Tyskland, Frankrike, Danmark, Hellas, Italia, Luxemburg, Romania, Latvia og Tyrkia, i tillegg til vertsnasjon Canada.

– Denne regjeringen er tydelig på at Norges ambisiøse klimamål forplikter alle deler av samfunnet, også Forsvaret. Forsvarssektoren skal være en aktiv bidragsyter i det nasjonale arbeidet med utslippskutt. Forsvaret og de andre etatene i Forsvarsektoren har allerede samlet seg om en felles klima- og miljøstrategi som med en tilhørende handlingsplan som skal oppdateres årlig, avslutter Gram.