Ni bedrifter i jordbruk og matindustri får 59 millioner kroner til innovasjonsprosjekter

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Prosjektene som får støtte skal bidra til økt verdiskaping, lønnsomhet og bærekraft i hele verdikjeden i landbruket. Det skal blant annet forskes på avl og genetikk, folkehelse, klima, produktutvikling og plantevern.

Det er styrene for Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) som har tildelt midlene. Dette er den siste tildelingen i 2022.

De ni bedriftene som nå får støtte til forskning og innovasjon er: N2 Applied, Graminor, Orkla Foods, RealTImeID, Tine, Animalia, Gartnerhallen, Hardanger siderprodusentlag og Norsvin.

– Når aktører i jordbruk og matindustri selv forsker, kommer ny kunnskap og kompetanse raskt til nytte i næringa. Disse prosjektene er dermed viktige bidrag til at vi får et enda mer bærekraftig landbruk i nær framtid, med økt utnytting av norske ressurser, økt selvforsyningsgrad og reduserte klimagassutslipp, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Stor variasjon i prosjekter

Prosjektet «SOUP» er et av prosjektene som er tildelt midler. Det skal bidra til ny kunnskap for folkehelsen, blant annet ved å kartlegge hvilke prosesser og tilsetningsstoffer i matproduksjonen som bør endres. De skal også utvikle nye, sunne produkter som baserer seg på norske grønnsaker og regenerativt dyrket korn.

Et annet prosjekt som får støtte, skal utvikle smarte øremerker som vil gjøre det mulig å overvåke og spore småfe og rein i sanntid. I prosjektet skal det utvikles ny produksjon og distribusjon, forbedrede arbeidsmetoder og prosesser, og en sirkulær verdikjede.

Finansierer forskning og innovasjon i hele verdikjeden

Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri finansieres gjennom Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) og Forskningsmidlene over jordbruksavtalen (JA).

FFL-midlene skal finansiere forskning knyttet til produksjon av nærings- og nytelsesmidler, og fôrkorn til husdyr. I tillegg finansierer FFL-midlene forskningsinstituttet Nofima sine strategiske forskningsprogrammer. JA-midlene avsettes årlig under jordbruksavtalen og  dekker behov for forskning og utvikling med hovedvekt på anvendt kunnskap.