Norge bidrar med 1 000 nye norske dronesett av typen Black Hornet

– Ukraina er svært tilfreds med tidligere norske leveranser av denne type rekognoseringsdroner, som er utviklet i samarbeid mellom Forsvaret og Forsvarets forskningsinstitutt. Dronen som har fått navnet Black Hornet produseres i Norge, og vi bidrar nå med 1 000 nye dronesett til Ukraina, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram holder opp en  modell av dronen i størrelsen 1:1
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram holder opp en modell av dronen i størrelsen 1:1 Foto: Lars Gjemble, FD

Ukrainske myndigheter har bedt om å få donert denne typen utstyr til bruk i kampen mot den russiske invasjonen.

– Den norsk-utviklede dronen fra Teledyne FLIR er globalt markedsledende. Den blir brukt i en rekke allierte land, inklusive USA og Storbritannia. Dronen brukes til rekognosering og målidentifikasjon. Den er enkel å operere, etter forholdene robust, vanskelig å oppdage og særlig godt egnet for strid i urbane strøk, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Norge bidrar med 1000 nye norske dronesett av typen Black Hornet til Ukraina.
Norge bidrar med 1000 nye norske dronesett av typen Black Hornet til Ukraina. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Tett samarbeid med forsvarsindustrien blir helt nødvendig for å kunne opprettholde nødvendige leveranser av militært materiell til Ukraina framover. Dette bidrar også til at Ukraina får mer moderne og effektivt materiell.

– Dronen er et godt eksempel på verdien av det tette samarbeidet mellom myndigheter, forskningsmiljøer og industri, sier Gram.

Militære nanodroner er definert som små droner under 50 gram. Black Hornet veier 32 gram. Siden starten i 2007 er over 14 000 Black Hornet-droner i ulike utgaver blitt levert til mer enn 40 kunder verden over, med USA som den største kunden. Norge fikk sine første Black Hornet i 2015, og dronene innføres nå bredt i Hærens avdelinger.