Ny rapport om seniorer i statlige virksomheter

God helse, et godt arbeidsmiljø og interessante arbeidsoppgaver er viktig for at seniorer skal stå lenger i jobb. Det kommer fram i ny rapport.

– Rapporten viser at seniorer motiveres av det samme som yngre arbeidstakere. I årene som kommer vil vi mangle arbeidskraft, og trenge at mange flere seniorer står lenger i jobb. Da er god ledelse og en god seniorpolitikk på arbeidsplassen viktig, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap).

Regjeringen ønsker å legge til rette for høy sysselsetting blant seniorer. Hovedmålet i IA-avtalen er å sikre at så mange som mulig kan arbeide så mye som mulig, så lenge som mulig.

Oslo Economics (OE) fikk høsten 2023 i oppdrag fra departementet og de sentrale partene i staten å belyse praksis og erfaringer med seniorer i det statlige tariffområdet. Oppdraget er delt i to hovedområder: «Senkarriere for seniorer 55–70 år» og «Seniorer (62–70 år) som kan gå av med pensjon».

Les Utredning om seniorer i statlig tariffområde.

Rapportforfatterne finner at senioransatte i staten er en heterogen gruppe som motiveres av ulike ting. Det er derfor stor variasjon i hva hver enkelt synes er interessant, hva slags kompetansetiltak som kan være relevante og om varierte arbeidsoppgaver er nødvendig for at jobben skal være interessant over tid.

Generelle ordninger, som ekstra seniordager, kan være viktig, men trolig vil medarbeidersamtaler, og den mer løpende leder-medarbeider-dialogen om faglig utvikling, bytte av arbeidsoppgaver og intern mobilitet ha større betydning for at seniorene vil stå i jobb lenger.

Oppdraget tok utgangspunkt i ti casevirksomheter. Oslo Economics innhentet blant annet informasjon fra hver virksomhet i form av en spørreundersøkelse og intervjuer med HR, tillitsvalgt, hovedverneombud og senioransatte. I tillegg var det to dialogsamlinger.

Rapporten ble offentliggjort på et IA-frokostseminar den 16.4.