Sterk nordisk støtte til Ukraina

Statsminister Jonas Gahr Støre var i dag vert for et nordisk-ukrainsk toppmøte i Oslo. Statsministrene fra Norge, Danmark, Island og Sverige og Finlands president ga Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj løfter om fortsatt sterk støtte til Ukraina.

Ukrainas president sammen med nordiske statsministre og presidenten i Finland
President Volodomyr Zelenskyj sammen med statsminister Jonas Gahr Støre, Finlands president Sauli Niinistö, Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir, Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Foto: Heiko Junge / NTB / Statsministerens kontor

– Det er en ære å motta president Zelenskyj og mine nordiske kolleger og venner her i Oslo. Møtet er et sterkt uttrykk for den omfattende og langsiktige nordiske støtten til Ukraina. Vi støtter Ukraina i ord og handling, så lenge det er nødvendig, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Dagen startet med en samtale mellom statsminister Jonas Gahr Støre og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i statsministerboligen, hvor Støre annonserte ytterligere norsk støtte til Ukraina.

Møtet ble etterfulgt av et nordisk-ukrainsk toppmøte. Etter møtet kom de nordiske lederne med en felles uttalelse, hvor de lover ytterligere politisk, økonomisk, humanitær og militær støtte.

– Etter ti år med russisk aggresjon og 650 dager med fullskalakrig, fortsetter Ukraina å utvise enestående standhaftighet i sin selvskrevne rett til selvforsvar, sier de nordiske lederne i uttalelsen (PDF).

De nordiske landene fordømmer Russlands ulovlige angrepskrig mot Ukraina. De nordiske landene krever videre at Russland må avslutte sin angrepskrig og trekke sine styrker ut av det som er Ukrainas internasjonale anerkjente territorium.

Videre understrekes det at det internasjonale presset på Russland må økes, og at smutthullene i sanksjonene må fjernes. Det kan ikke være straffrihet for brudd på internasjonal rett – alle som er ansvarlige for brudd på folkeretten og menneskerettigheter må holdes ansvarlige.

De nordiske landene har bidratt med over 11 milliarder euro i militær, økonomisk og humanitær støtte siden fullskalainvasjonen. De nordiske lederne bekreftet at støtten vil fortsette, både fra hvert enkelt land, som et nordisk fellesskap, og innenfor rammene av internasjonale formater og plattformer. Norden vil stå med Ukraina så lenge som det er nødvendig.

Nett-tv Nordisk toppmøte i Oslo - orginalspråk

Se sendingen her

Se sendingen her