Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Høring - Utkast til forskrift til lov om foretakspensjon


Det vises til brev m/vedlegg fra Finansdepartementet datert 21. august 2009.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har forelagt forslaget for Arbeids- og velferdsdirektoratet. Direktoratet skriver at de har merket seg at Finansdepartementet i sitt høringsutkast legger til grunn at forslaget ikke vil innebære økt ressursbruk for offentlige myndigheter. Arbeids- og velferdsdirektoratet understreker viktigheten av at dette tillegges avgjørende vekt ved valg av modell for administrasjon av ordningen.

Arbeids- og velferdsdirektoratet opplyser at Arbeids- og velferdsetaten på kort sikt ikke under noen omstendighet vil ha mulighet for å bygge systemstøtte for elektronisk informasjonsflyt mot de aktuelle pensjonsordningene. De vil heller ikke kunne påta seg noe ansvar for at korrekt informasjon tilflyter pensjonsordningene. I den sammenheng framhever de at Arbeids- og velferdsetaten ikke kan forventes å produsere eller sende opplysninger ift. endringer i uføregrad/gradering mht. meldekort, utbetalinger, etc. til disse pensjonsordningene. De mener at dette ikke skal være nødvendig etter høringsforslaget, men understreker at hvis det skulle bli aktuelt å vurdere andre modeller enn den som er på høring, er dette en viktig premiss som må tas med videre. For at foretakspensjonsordningene skal kunne utbetale korrekt ytelse, er de avhengige av å få opplysninger om hvilken periode den enkelte bruker har fått innvilget arbeidsavklaringspenger for og hvilket uføretidspunkt Arbeids- og velferdsetaten har lagt til grunn for beregningen av arbeidsavklaringspenger. Dette er opplysninger som framkommer i de vedtaksbrev brukerne mottar fra Arbeids- og  
velferdsetaten. Brukerne vil ha et økonomisk insentiv til å informere sin pensjonsordning om ev. mottak av arbeidsavklaringspenger. På kort og mellomlang sikt, vil den eneste måten som kan sikre at foretakspensjonsordningene utbetaler korrekt ytelse, derfor være at brukerne selv ansvarliggjøres, ved at de må sette fram krav om ytelsen og dokumentere kravet ved kopier av mottatte vedtaksbrev om arbeidsavklaringspenger fra Arbeids- og velferdsetaten. Dette må foretakspensjonsordningene selv informere sine kunder om. Arbeids- og velferdsetaten kan heller ikke ta ansvar for økt pågang fra brukerne knyttet til en slik ordning. Alle slike henvendelser må bli kanalisert direkte til den aktuelle pensjonsordningen, da Arbeids- og velferdsetaten verken har kompetanse eller ressurser til å ta hånd om denne typen henvendelser. På sikt kan pensjonsordningenes behov for informasjon knyttet til brukernes mottak av arbeidsavklaringspenger tenkes løst ved elektronisk utveksling av opplysninger. Dette vil være en løsning til beste for alle parter, men direktoratet understreker at en slik løsning vil være ressurskrevende for etaten å implementere og at den ikke vil være aktuell på kort sikt. En slik utveksling vil også være avhengig av at Arbeids- og velferdsetaten kan gi opplysningene uten hinder av taushetsplikt. Samtykke vil ikke være tilstrekkelig. Det vil derfor antagelig være nødvendig med en lovendring.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet slutter seg til direktoratets vurderinger.

 

Vedlegg: Brev fra Arbeids- og velferdsdirektoratet av 16. oktober 2009

 

aid_inkl_vedlegg.pdf