Merknader til forslaget

Merknader til forslaget

I forslaget til ny 18 a første ledd fremgår det at det foreligger en mangel dersom tingen ikke svarer til de garanterte egenskapene i det tidsrommet garantien gjelder. Garantien kan være helt generell og gjelde tingens eller deler av tingens funksjonsdyktighet i et gitt tidsrom, eller gjelde nærmere bestemte egenskaper eller en bestemt bruk. Meningen er å dekke alle garantier unntatt rene bevisbyrdegarantier, se punkt 3 ovenfor om begrepsbruken. Begrepet "garanti" er tatt inn i parentes, fordi det benyttes som forenklende koblingsord i annet ledd.

Det er ikke avgjørende at ordet "garanti" er brukt i avtalen. Det avgjørende er hva selgeren har ”forpliktet seg til”, dvs. om selgeren etter en tolking av avtalen kan sies å ha påtatt seg en forpliktelse som faller inn under bestemmelsens virkeområde.

Garantien må gjelde et gitt tidsrom for å falle inn under bestemmelsen. I samsvar med de tilsvarende finske og svenske bestemmelsene, er det likevel ikke avgjørende om det er angitt en bestemt tidsavgrensning. Det avgjørende er om man etter en tolkning av forpliktelsen må legge til grunn at det gjelder en tidsbegrensning. Eksemplet fra de svenske forarbeidene om en kilometergrense i en bilgaranti er treffende også i forhold til forslaget her.

Virkningen av bestemmelsen er at det foreligger en mangel dersom tingen ikke svarer til selgerens forpliktelse (garanti). Innholdet i mangelsbegrepet vil dermed bero på en tolking av garantiens innhold, se punkt 6.6.

I bestemmelsens første ledd annet punktum er det i samsvar med den svenske og finske ordningen presisert at ansvar for selgeren ikke inntrer dersom feilen med varen skyldes forhold på kjøperens side. Se nærmere om dette i punkt 6.4 foran.

I bestemmelsens annet ledd er selgerens ansvar utvidet til også å gjelde garantier som nevnt i første ledd som er gitt av andre enn selgeren selv, dvs. garantier selgeren ikke er forpliktet etter på avtalegrunnlag. Selgeren hefter imidlertid bare i den grad garantien for forbrukeren fremstår som gitt av ham eller henne, se nærmere punkt 6.5. Man må her vurdere konkret om selgeren og den aktuelle tredjepersonen fremstår som en enhet for forbrukeren. Selgeren kan fri seg fra ansvar for mangler i henhold til garantier gitt av andre ved å meddele kjøperen før kjøpet at han ikke er bundet av en slik garanti. Kjøperen har i slike tilfeller ikke en beskyttelsesverdig interesse i å kunne holde selgeren ansvarlig.

Bestemmelsens tredje ledd er en videreføring av gjeldende § 18 tredje ledd tredje punktum.

I forslaget til § 18 a fjerde ledd er det presisert at en garanti ikke begrenser forbrukerens rettigheter etter loven. Det samme følger allerede av forbrukerkjøpsloven § 3 første ledd. Av pedagogiske hensyn, kan det likevel være grunn til å presisere i lovteksten at en garanti aldri kan innskrenke kjøperens rettigheter etter loven. Begrepet ”garanti” omfatter her alle former for garantier, ikke bare funksjonsgarantier. En tilsvarende bestemmelse er tatt inn i den finske konsumentskyddslagen 15 a § tredje ledd.