Høringens innhold

RAMMER

Deres ref

Vår ref

Dato

16.11.2006

1. Innledning
På bakgrunn av forslag i St. prp. nr. 1(2006-2007) om en økning i stykkprishonoraret til fornærmedes advokat i straffesaker er det behov for å endre stykkprisforskriften. Endringen vil altså kun innebære en utvidelse av stykkprisen i disse sakene.

På denne bakgrunn sender Justisdepartementet med dette på høring forslag til endringer i stykkprisforskriften. Det tas forbehold for endringer som følge av den videre budsjettprosessen.

2. Stykkprissatsene for fornærmedes advokat i hovedforhandling i straffesaker
Det foreslås en økning i stykkprisen som vil gi ett kvarter mer til forberedelse for hver time av hovedforhandlingen i tingretten som honoreres etter stykkprisforskriften. Når det gjelder ankeforhandlinger i lagmannsretten foreslås det en økning for ankeforhandlingens første dag. Dersom hver rettsdag gir 6 timer som skal honoreres etter stykkprisforskriften vil dette gi 1,5 timer mer til forberedelse for hver dag i tingretten og for første dag av ankeforhandlinger i lagmannsretten.

Endringen innebærer økninger i stykkprissatsene i stykkprisforskriftens § 10. For hovedforhandlingens første dag i tingretten og ankeforhandlingens første dag i lagmannsretten økes satsen fra 2 til 2,25. Når det gjelder ankeforhandlinger i lagmannsretten hvor advokaten har representert fornærmede i tingretten økes satsen for forhandlingens første dag fra 1,75 til 2.

Videre innebærer endringen en økning av satsen fra 1,75 til 2 for dag 2-5 av hovedforhandlinger i tingretten. Stykkprissatsene for dag 2-5 i lagmannsretten står derimot uendret, noe som innebærer at det innføres et skille mellom satsene for lagmannsrett og tingrett som også vil gjelde i saker hvor bistandsadvokaten ikke har representert fornærmede i tingretten. Bakgrunnen for dette skille når det gjelder dag 2-5 er at også en advokat som er ny for lagmannsretten vil kunne dra nytte av at saken har vært gjennomarbeidet og systematisert ved tingrettens behandling, noe som gjennomgående vil kunne redusere behovet for tid til forberedelse.

Endringen vil kun berøre hovedforhandlinger som varer i inntil 5 dager. Hovedforhandlinger som varer lengre enn dette skal honoreres etter medgått tid i samsvar med reglene i salærforskriften, jfr stykkprisforskriftens § 10 annet ledd.

3. Rettshjelp ved vurdering av anmeldelse av voldtekt og menneskehandel
I St. prp. nr. 1(2006-2007) er det også foreslått at fornærmede i voldtektssaker og i saker om menneskehandel skal gis rett til advokatbistand med henholdsvis 3 og 5 timer i forbindelse med vurderingen av om forholdet skal anmeldes. Justisdepartementet vil i første omgang innføre disse ordningene som særlige rettshjelpstiltak etter rettshjelpsloven § 7 tredje ledd. Det vil ved en senere anledning kunne være aktuelt å foreslå at disse tas direkte inn i rettshjelpsloven.

4. Høringsfrist
Høringsuttalelser sendes pr. post til Justisdepartementet, postboks 8005 Dep, 0030, og som e-post til følgende adresse: postmottak@jd.dep.no. Departementet ber om at høringsbrevet forelegges eventuelle underliggende organer og organisasjoner som ikke er oppført på høringslisten. Høringsbrevet er også lagt ut på www.odin.no.

På bakgrunn av at forskriftsendringene vedrørende stykkprissalæret til bistandsadvokater skal tre i kraft 1. januar 2006 ber vi om høringsinstansenes merknader til denne endringen innen 15. desember 2006. Uttalelser som ikke er innkommet innen fristen vil ikke kunne påregnes å komme i betraktning. Statsråden har i medhold av utredningsinstruksens pkt 1.3 annet ledd besluttet at høringsfristen skal settes kortere enn minimumsfristen på 6 uker i utredningsinstruksen pkt 5.2 for å muliggjøre ikrafttreden ved årsskiftet.

Med hilsen

Wenche Kverneland

avdelingsdirektør

Jostein Løvoll

rådgiver

Høringsinstanser:

Fylkesmennene

Tingrettene

Lagmannsrettene

Høyesterett

Domstolsadministrasjonen

Den norske Dommerforening

Den norske Advokatforening

Forsvarergrupppen av 1977

Finansdepartementet

Barne- og likestillingsdepartementet

Juristenes rettshjelperforening

Kontoret for fri rettshjelp; Oslo kommune

Rettshjelpkontoret i indre Finmark

Juridisk rådgivning for kvinner

Juss Buss

Jussformidlingen i Bergen

Juss hjelpa i Nord -Norge