Høring om Nordområdestrategien

Høring om Nordområdestrategien

Kommentar fra en russer som har bodd i Norge i ca 12 år, har vært utvekslingsstudent, kvotestudent, tolk på bl.a. forskjellige Barents-konferanser i Nord-Vest Russland og Tromsø, har jobbet med russiske fiskebåter som skipsagent siden 1998.

Tusen takk for den flotte strategien! Den var etterlengtet av alle oss "Barentsborgere". Det som kan bli lagt til etter min mening er:

-I diskusjonene rundt spørsmål, som berører samarbeid med Russland må man også inkludere russere, både de som bor i Russland, og de som bor i Norge, og nordmenn som snakker russisk og virkelig kjenner Russland. Det er ikke bare forskere som må få lov å være med på å utarbeide forslag, bestemmelser og implementere konkrete tiltak. Også "praktikere", folk som har bodd i Russland og kjenner det norske systemet og har erfaring fra arbeidslivet må i høyeste grad få lov å være med.Det er greit å vurdere om å øke russisk arbeidsinnvandring i flere deler av arbeidslivet, men det må også skapes flere arbeidsplasser for de russere, som allerede bor i Norge og som er arbeidsledig, og nordmenn med utdannelse i f. eks. russisk språk, kultur etc. som ikke får seg relevante jobber.( Jeg kjenner mange slike eksempler og har selv vært lenge arbeidsledig ). Det er ofte snakk om høyt utdannede folk, som snakker flere språk og som ikke får bruke sine kunnskaper, p.g.a. rett og slett manglende jobbtilbud. Og istedenfor bruker den norske regjering store summer til mange "konsulentselskap", som er bare flinke i å promotere seg, som får folk til å tro at de er "Russlandseksperter" og som veldig ofte ikke kan snakke russisk en gang.

Jeg vil gjerne stille et spørsmål: Er ikke det p.g.a. slike "eksperter" at det er brukt så mye penger på Barentssamarbeidet med så få positive, konkrete resultater? Og ikke minst alle spørsmål som har noe med Russland å gjore må diskuteres grundig med "reelle russiske beslutningstakere" i Russland med deres deltakelse på alle stadier av diskusjoner!!!. Det er veldig positivt at det blir satt ned flere arbeidsgrupper med representanter fra berørte instanser i flere spørsmål. Håper på at i spørsmål som er knyttet til Russland også russere vil få lov til å delta! Det går ikke å snakke om Russland uten å høre på russernes mening!

Alexander Amosov, 34, Tromsø
(Alexander.Amosov@holmagency.no)