1.1 Arbeidet med saken

1.1 Arbeidet med saken

EØS-avtalen trådte i kraft 1. januar 1994. I denne avtalen har Norge unntak fra EUs regelverk på en del områder innenfor veterinær sektor. Unntakene er nærmere beskrevet under kapittel 4. På disse områdene gjelder Norges nasjonale bestemmelser. I St prp nr 100 (1991-92), Avtale om Det europeiske økonomiske samarbeidsområde, og i Stortingets behandling av denne, ble det bl.a. lagt vekt på å beholde en del nasjonale bestemmelser på veterinærområdet som sikkerhetstiltak mot smitterisiko gjennom handel med visse dyrearter og animalske produkter. Det heter bl.a.: «Grensekontroll er en vesentlig del av EFTA-landenes beskyttelse mot smitte av alvorlige sykdommer gjennom handel. Samtlige EFTA-land har derfor vært opptatt av å bevare grensekontroll innen EØS-området.» Stortingets flertall sluttet seg til vurderingen i Innst. S. nr. 248 (1991-92) og sa videre at: «Flertallet merker seg at Norge her har oppnådd et varig unntak fra EØS-reglene.»

Regjeringene Brundtland og Jagland har etter forutgående konsultasjoner med Stortinget forhandlet frem en revisjon av EØS-avtalens vedlegg I, veterinære forhold. Daværende landbruksminister redegjorde for det fremforhandlede avtaleutkastet 16.01.97, med påfølgende debatt i Stortinget 23.01.97. I denne debatten ble det satt frem forslag om å be daværende regjering videreføre eksisterende veterinærkontroll ved internasjonal handel med levende dyr og animalske produkter. Forslaget ble med 65 mot 40 stemmer ikke bifalt, etter at Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet varslet at de stemte imot, mens Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti ønsket å støtte forslaget.

I sin behandling av St prp nr 70 (1996-97) Jordbruksoppgjøret 1997 - endringer i statsbudsjettet for 1997 m.m. gjorde Stortinget bl.a. følgende vedtak:

Stortinget ber Landbruksdepartementet arbeide videre med en utvidelse av EØS-avtalen, vedlegg I, veterinær del i tråd med retningslinjene trukket opp i kapittel 12 med sikte på endelig behandling i Stortinget og gjennomføring fra 1. januar 1998.

Stortingets vedtak har ligget til grunn for Regjeringens videre arbeid, som har skjedd under løpende kontakt med Stortingets organer. Sluttbehandlingen ble utsatt fordi EU trengte lengre tid til gjennomgang og intern klarering enn opprinnelig antatt. Med forbehold om Stortingets samtykke traff EØS-komitéen 17.07.98 beslutning om revisjon av EØS-avtalens vedlegg I.

Gjennom Stortingets ulike behandlinger av forholdet til EU på veterinær sektor har bl.a. regjeringspartiene lagt sterk vekt på å unngå å utsette norsk folke- og dyrehelse for økt risiko gjennom handel med mat og levende dyr. Dette kommer også til uttrykk i sentrumspartienes felleserklæring fra Voksenåsen, der det heter:

Av hensyn til miljø, helse og sikkerhet finner en sentrumsregjering det viktig å opprettholde strenge krav til matkvaliteten og internasjonal handel med mat og levende dyr. En sentrumsregjering mener det er viktig å opprettholde en streng veterinærkontroll og vil undersøke mulighetene for å reforhandle deler av den inngåtte avtale med EU om disse spørsmål.

En sentrumsregjering går inn for en matpolitikk og veterinære bestemmelser som er langsiktig og i samsvar med føre-var-prinsippet.

På bakgrunn av dette tok Regjeringen initiativ til konsultasjon og samtaler med EU for å sondere mulighetene for en reforhandling av den ferdigforhandlede avtalen i november 1997. Prosessen er nærmere beskrevet under kapittel 6. Gjennom sonderingene ble det konstatert at en slik reforhandling ikke var mulig.

Ut fra målsettingene bl.a. i felleserklæringen fra Voksenåsen som sitert ovenfor, anser Regjeringen det som nødvendig å iverksette en rekke sikkerhets- og kontrolltiltak for å motvirke faren for økt smittepress. En har derfor gått nøye gjennom foreslåtte programmer og tiltak og søkt å kvalitetssikre dem, bl.a. gjennom å konsultere relevante fagmiljøer. Utviklingen av tiltak og kontrollprogrammer og den faglige vurderingen av dem er beskrevet under kapittel 9. Regjeringens målsetting er å sikre et system som ikke skal føre til forringelse av helsesituasjonen for mennesker og dyr.

Systemer og tiltak forutsetter en aktiv gjennomføring. Ut fra denne erkjennelsen legger Regjeringen også vekt på å sikre ressurser til iverksetting av de nasjonale kontrolltiltakene. I statsbudsjettet for 1998 økte sentrumsregjeringen bevilgningen til tiltak innenfor dette området med kr 5 mill, og i budsjettforslaget for 1999 foreslås en ytterligere økning til drift på kr 24,8 mill til både nasjonale tiltak og tiltak som følger direkte av avtalens bestemmelser. Den samlede satsingen vil være kr 70,5 mill, jfr. kap. 12.

Norge kan, dersom folke- eller dyrehelsen er satt i fare, ta i bruk sikkerhetsklausulen i EØS-avtalen og gjøre ensidige vedtak som kan medføre stans i handelen når dette vurderes som nødvendig. Regjeringen er innstilt på å bruke denne muligheten aktivt.

Regjeringen har på denne måten vært opptatt av å utvikle nasjonale tiltak som tar vare på regjeringspartienes mangeårige mål om å opprettholde strenge krav til matkvaliteten og internasjonal handel med mat og levende dyr, og en streng veterinærkontroll. I tillegg vil Regjeringen måtte gjennomføre en fortløpende overvåking av helsesituasjonen, med tanke på å videreutvikle og tilpasse de nasjonale tiltakene i takt med de behov situasjonen til enhver tid krever. Det er viktig at Regjeringen løpende evaluerer ordninger som settes i verk, slik at tilstrekkelige tiltak kan iverksettes raskest mulig ved nye situasjoner.

Oppsummert ligger følgende forutsetninger til grunn for Regjeringens tilråding:

  • Det settes av tilstrekkelige ressurser til en effektiv gjennomføring av nødvendige nasjonale kontrolltiltak.

  • Sikkerhetsklausulen skal brukes aktivt dersom folke- eller dyrehelsen er satt i fare.

  • De nasjonale tiltakene evalueres fortløpende.

  • Regjeringen legger frem for Stortinget innen utgangen av år 2001 en totalvurdering av det nye regelverket og smittesituasjonen sammen med forslag til endringer som måtte være nødvendig.

Med dette som klare forutsetninger, og på grunnlag av de foreslåtte nasjonale kontrolltiltak samt Stortingets tidligere vedtak, finner Regjeringen å kunne legge EØS-komitéens beslutning om revisjon av EØS-avtalen på veterinær sektor frem for Stortinget med tilråding om bekreftende vedtak.