11.3 Innholdet i regelverk...

11.3 Innholdet i regelverk vedtatt av EU i perioden 1.1.98 til 1.9.98

Det er gjort diverse sikkerhetsklausulsvedtak eller endringer i slike. Disse gjelder i forhold til klassisk svinepest i Nederland og Spania, forlengelse av sløyepåbud for fisk fra deler av Norge på grunn av ILA, endringer for å ta hensyn til fordelaktig utvikling av sykdomsforekomst og nærmere vilkår for import av fiskeprodukter fra Bangladesh.

Det er vedtatt en forordning som gir nærmere regler om gjennomføring av identifisering og registrering av storfe og merking av kjøtt og kjøttprodukter, i forhold til de regler som ble vedtatt i 1997 og som er omtalt i kap 11.2. Planer for bekjempelse av klassisk svinepest i Spania, Nederland og Tyskland er godkjent.

Det er også fastsatt nærmere regler for Kommisjonens inspeksjoner i medlemslandene og land utenfor EU.

I forhold til BSE har EU vedtatt å utsette ikrafttredelse av vedtak om håndtering av risikomateriale, i tråd med norske vurderinger i forhold til det opprinnelige vedtaket. For overførbare hjernelidelser er det også vedtatt nye regler angående overvåkning som innebærer en skjerping av tidligere regler. Reglene for melding om forekomst av BSE (kugalskap) er skjerpet. Det er også gitt retningslinjer for den informasjon som bør følge søknader om evaluering av status mht. overførbare hjernelidelser. Videre er det gjort endringer i forhold til det absolutte forbud mot eksport av storfeprodukter fra Storbritannia, ved å tillate gelatin og talg som har gjennomgått angitt behandling. EU har også endret reglene i forhold til Nord-Irland ved å tillate eksport av storfeprodukter på spesielle vilkår, bl.a. spesielle krav til besetninger som dyrene kommer fra.

Når det gjelder handel med levende dyr, er det gjort endring for handel med svin for å ta hensyn til utvikling av forekomst av klassisk svinepest i Tyskland. Videre er det gitt liste over godkjente oppdrettsanlegg for fisk i Italia og liste over godkjente områder i forhold til fiskesykdommer i Spania.

Endring av vedtak angående Sveriges helsestatus i forhold til sykdommen IBR på storfe, med anledning til å stille strengere krav enn det som ellers følger av regelverket.

I forhold til handel med animalske produkter, har Italia fått mulighet til å anvende mindre strenge krav iht. Rdir 64/433 art 4 A for slakterier som mottar mindre enn 2000 storfeenheter per år.

Luxemburg, Tyskland, Danmark, Hellas og Portugal har fått godkjent sine planer for kontroll med reststoffer i levende dyr og produkter fra dyr.

Overfor tredjeland er det gjort endringer i og oppdatering av lister over land og bedrifter som kan eksportere melk og melkeprodukter, kjøtt og kjøttprodukter og fiskeprodukter til EU. Videre er det gitt regler om import av hest fra Jugoslavia, Australia og Tyrkia og småfe fra Uruguay.

Innenfor dyrevern er det vedtatt skjerpede krav til biler som transporterer dyr i tilfeller med over 8 timers transport.