Historisk arkiv

Gylne måltidsøyeblikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug inviterer alle landets sykehjem og institusjoner til en konkurranse rundt matglede for eldre. Konkurransen skal øke bevisstheten om maten og måltidenes betydning for eldre. Statsråden skriver nå brev til samtlige ordførere her i landet der hun ber dem engasjere seg for å bedre institusjonsmaten.

Landbruks- og matminister Listhaug vil at måltider for eldre på institusjoner skal tilpasses slik at de gir matglede og matlyst. Listhaug inviterer alle landets syke- og alderinstitusjoner til å delta i en konkurranse for å løfte fram de hyggelige måltidsstundene. Konkurransen er et ledd i regjeringens arbeid med å bedre matomsorgen på alle norske syke- og aldershjem.

 Maten og måltidene er dagens høydepunkt for mange eldre. Eldre trenger næringsrik, smakfull og innbydende mat i en ramme som gir matlyst. Den daglige maten skal forebygge underernæring. Det ligger mye god helse i god mat og hyggelige fellesmåltider. Matglede er god eldreomsorg, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.

Se video med landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og finansminister Siv Jensen om lansering av Gylne måltidsøyeblikk:

Den gode hverdagsmaten

Landets syke- og aldersinstitusjoner inviteres nå i et brev via Fylkesmannen til å delta i en nasjonal fotokonkurranse hvor de dokumenterer den ukentlige institusjonsmaten. Institusjoner som ønsker å delta i konkurransen skal innen 30. september sende inn bilder av en normal middagstallerken for 5–7 ukedager inkludert ukesmenyen, og minst ett bilde av spisebordet og av spiserommet. Konkurransen vil bli gjennomført i perioden juni–september, med kåring av fylkesvise vinnere i oktober og nasjonal vinner i november.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug og brukere på Fagerborghjemmet i samtale om den gode hverdagsmaten. Foto: Landbruks- og matdepartementet

Måltidets betydning

Eldre institusjonsbeboere er i risikosone for underernæring. Konkurransen skal skape mer engasjement rundt gode måltider for pleietrengende personer og bidra til økt involvering av beboere.

Bruker velger ut sin middagstallerken, sammen med daglig leder på Fagerborghjemmet Anita Glittum.
Bruker velger ut sin middagstallerken, sammen med daglig leder på Fagerborghjemmet Anita Glittum. Foto: Landbruks- og matdepartentet