Historisk arkiv

Høring om endringer i taushetspliktbestemmelser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

54/2007

Finansdepartementet sender i dag på høring et forslag om å gi skatte-, toll- og avgiftsmyndighetene en videre adgang enn i dag til å gi opplysninger til politi og påtalemyndighet om straffbare overtredelser av regelverk utenfor eget forvaltningsområde.

Videre foreslås at tollovens regler om taushetsplikt også skal gjelde for særavgifter. Det foreslås også at dagens praksis med adgang til innsyn i avdødes ligningsopplysninger fremgår direkte av ligningsloven.

Forslaget innebærer at skatte-, toll- og avgiftsmyndighetene skal kunne gi opplysninger til politi og påtalemyndighet om overtredelser av regelverk utenfor eget forvaltningsområde, når det foreligger rimelig grunn til mistanke om en straffbar overtredelse som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder. Når politi eller påtalemyndighet ber om opplysninger, og deres forespørsel er grunnet i en melding om en mistenkelig transaksjon (hvitvaskingsmelding), foreslås det at adgangen til å utlevere opplysninger gjøres ubetinget.

Bakgrunnen for forslaget er at dagens rettstilstand med krav om skjellig grunn til mistanke, kan føre til situasjoner hvor politi og påtalemyndighet på forespørsel ikke får utlevert skatte-, toll- og avgiftsopplysninger, som de trenger blant annet for å bekrefte eller avkrefte en melding om en mistenkelig transaksjon i henhold til hvitvaskingsregelverket. Også i andre situasjoner hvor politi og påtalemyndighet har behov for å innhente opplysninger, kan gjeldende regler føre til at opplysninger ikke kan gis fordi skatte-, toll- og avgiftsmyndighetene ikke har tilstrekkelig informasjon til å danne seg en kvalifisert mistanke om at det er begått en straffbar handling.

Særavgiftsloven med tilhørende forskrifter har i dag ingen bestemmelser om taushetsplikt, slik at forvaltningslovens regler om taushetsplikt gjelder innenfor lovens anvendelsesområde. For å oppnå et mer enhetlig regelverk foreslås det at tollovens taushetspliktbestemmelser får tilsvarende anvendelse for avgiftsbehandling etter særavgiftsloven.

Ligningslovens taushetspliktbestemmelser er ikke til hinder for at tingretten i skiftesaker, lensmenn og enkeltarvinger kan gis innsyn i avdødes ligning på stadiet før formell beslutning om skifteform foreligger, når det kan vises til et saklig behov for innsyn. Dette fremgår i dag ved en tolkning av ligningsloven. For å sikre lik praksis av regelverket foreslås det at det tas inn en egen unntaksbestemmelse om innsyn i avdødes ligningsopplysninger i ligningsloven.