Historisk arkiv

Alle må bidra

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Innlegg i Dagens Næringsliv

Tenk over denne setningen: ”Det er ikke et problem om vi får et fåtall velstående personer som ikke betaler personlig skatt. De betaler skatten sin på andre måter.” Dette skriver Civitas Villeman Vinje i DN 28. januar. Frp-leder Siv Jensen er på den samme banen når hun i VG 12. januar mener landets rike bidrar med så mye i moms, arbeidsgiveravgift og verdiskapning, at de bør slippe formuesskatt. Etter min mening er dette idèer som er farlige om de får politisk gjennomslag.

Idèen om at de velstående betaler tilstrekkelig skatt gjennom å eie bedrifter er moralsk tvilsom og økonomisk ufornuftig. 

Vinje og Jensens uttalelser bryter klart med prinsippet om skatt etter evne. Dette prinsippet dreier seg om tilliten til at skattebyrdene fordeles rimelig og er en grunnstein i den norske modellen. Å eie et skattesubjekt kan ikke kvalifisere for å slippe personlig skatt. Denne ideen synes å bygge på at det bare er bedriftseieren som skaper verdiene i bedriften. Mot dette vil jeg hevde at verdiskapingen skjer i møtet mellom (eier)kapital, arbeidskraft og samfunnsbidraget. Samfunnsbidraget er alt fra rettssikkerhet for avtaler, brannvesen og fysisk infrastruktur til utdanning og sosial sikring for arbeidskraften. At alle tre parter - både eier, arbeidstaker og bedrift - bidrar med skatt er rimelig. Det er også nødvendig for å sikre et bredt skattesystem.

Det er samfunnsøkonomisk gunstig med et bredt skattesystem. Dersom en smalner inn skattegrunnlaget, må skattesatsene økes for å oppnå samme skatteinntekt. Høyere skattesatser er uheldig fordi det øker interessen for å omgå skatten gjennom mer eller mindre samfunnskadelige tilpasninger. 

Det er vanskelig å finne støtte i faget Vinje har utdanning i, for at bedriftseieren bærer byrden av bedriftens moms, arbeidsgiveravgift og overskuddsskatt. Arbeidsgiveravgiften er en lønnsskatt som gjør nettolønnen lavere enn den ellers ville vært. Momsen er en forbruksskatt med en tilsvarende mekanisme. Bedriftens inntektsskatt er en skatt på overskudd etter kostnader som er skapt i tre-partssamspillet i selskapet. Disse tre skatteformene bæres av både eierne, arbeidstakerne og forbrukerne avhengig av konkurranseforholdene.

Eieres kapital og kompetanse er en nødvendig forutsetning for verdiskaping. Men en kan ikke avskaffe den personlige skatteplikten for eiere og velstående fordi de ”har så mye annet å bidra med”. Det er dypt urettferdig overfor de mange arbeidende familiene her i landet som bidrar etter evne både med sin arbeidskraft og sin personlige skatt, men innretter seg til en langt lavere levestandard enn storeierne i norsk næringsliv. En slik ulikhetsøkende politikk, kan virke så støtende på rettferdighetssansen at den svekker bidragsvilje og tillit hos folk flest. Den er avgjørende for at Norge er et godt land å bo i, for arbeidstakerne, men jammen også for eierne! Vinje og Jensens idèer leker med ilden.

En forkortet versjon av dette innlegget stod på trykk i Dagens Næringsliv 1. februar 2013