Historisk arkiv

Treparts kyststatsavtale om makrell for 2008

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fiskeri- og kystdepartementet

Norge, EU og Færøyene har i dag inngått en treparts kyststatsavtale om makrell for 2008.

I avtalen er det fastsatt en totalkvote for makrell i Nordøstatlanteren på 456.000 tonn i 2008. Dette er i samsvar med forvaltningsplanen som partene vedtok første gang høsten 1999. Totalkvoten er fastsatt i henhold til forvaltningsplanens øvre område men betyr likevel en reduksjon på 44.000 tonn i år. Partene legger fortsatt vekt på de fremskritt som er gjort på kontrollsiden i makrellfiskeriet og kvoten gir et biologisk forsvarlig uttak innenfor rammene av forvaltningsplanen.

Partene er også enig om å fortsette og ytterligere styrke kontrollsamarbeidet. Vi har gode erfaringer med arbeidsgruppen for kontroll med pelagisk fiske, og skal videreføre dette arbeidet også i 2008, da med spesielt fokus på kontroll på havet.

Jeg er tilfreds med at partene er enige om en totalkvote for makrell som ivaretar hensynet til en forsvarlig forvaltning, sier Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Innenfor kvantumet på 456.000 tonn vil det bli fastsatt en regulering av fisket av makrell i internasjonalt farvann. Dette vil bli drøftet på årsmøtet i Den Nordøstatlantiske fiskerikommisjonen (NEAFC) i uke 46.

Partene er også enige om å styrke samarbeidet om forskning på makrellbestanden.

Kontaktperson: Underdirektør Ann Kristin Westberg 91 69 53 72