Historisk arkiv

Haga lanserer fire nye småsamfunnspiloter i Nord-Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kommunal- og regionaldepartementet

Haga lanserer fire nye småsamfunnspiloter i Nord-Norge

Kommunal- og regionalminister Åslaug Haga og statssekretær Bartnes lanserte tre nye pilotprosjekter i småsamfunnssatsingen da de besøkte Harstad og Hammerfest 18. og 19. juni.

I Nordland og Finnmark skal midlene fra KRD og fylkeskommunene gå til konkrete ungdomsprosjekt, og i Troms til utvikling av kystsamfunn på Senja. I tillegg har også Åslaug Haga lansert småsamfunnsprosjektet ”Bygdebutikken” i Andøy kommune den 29. juni.

 - Dette er spenstige og nyskapende pilotprosjekter som skal bidra til at de involverte lokalsamfunnene vil fremstå som livskraftige og fremtidsorienterte samfunn, sier statsråd Haga.

 

 


I Gamvik og Lebesby er det gitt støtte til et ungdomsprosjekt.

Nederst fra venstre: Mariell Leinan, går i 8. klasse på Mehamn skole i Gamvik, Siw Anita Steel, lokalpolitiker i Gamvik kommune, Sverre Hansen, kommer fra Lebesby kommune. Øverst: Ragna Christensen, Finnmark fylkeskommune og statssekretær Inge Bartnes, KRD.

Foto: Øystein K. Sætereng, Spor Design

 

 

 

De fire pilotprosjektene er:
• ”Ungdomssatsing i Nordland”, som får 1 million kroner i støtte til bl.a. Ungdommens Hus i Hattfjelldal og ”Brobygging” mellom ungdom i Tysfjord,

• ”Utvikling av kystsamfunn på Senja” i Berg kommune i Troms, som får 1,63 millioner kroner i støtte, 

 • ”Ungdomssatsing Nordkyn” i Gamvik og Lebesby kommuner i Finnmark, som får 2,4 millioner kroner i støtte.

• ”Bygdebutikken i ny rolle” i Andøy kommune i Nordland, som får 600.000 kroner i støtte.

- De som er involvert i prosjektene har et utrolig engasjement og glød for lokalsamfunnene sine. Derfor er jeg overbevist om at prosjektene treffer godt, både i forhold til utfordringer og muligheter i lokalsamfunnene og i forhold til målgruppe. I Hammerfest traff jeg flere ungdommer fra Gamvik og Lebesby som gir meg stor fremtidstro, uttaler en optimistisk statssekretær Bartnes.

Ungdomssatsingen i Nordland og ungdomsprosjektet i Gamvik og Lebesby er i stor grad drevet fram av ungdom og på ungdoms premisser og handler om å gjøre lokalsamfunnene mer attraktive for ungdom, både de som bor der i dag og de som ønsker å flytte tilbake.

Mobiliserings- og rekrutteringsprosjektet ”God – nær og raus” på Senja skal bl.a. bidra til etablering av nye kompetansearbeidsplasser og til å få fram og videreutvikle de positive kvalitetene i lokalsamfunnet, i samarbeid med innbyggerne, næringslivet og lag og foreninger.

På Andøy skal bygdebutikken bli en lokal arena for kartlegging og mobilisering av lokale ressurser. Prosjektet skal utvikle kompetanse på nye servicefunksjoner, skape samhold og være sosialt kontaktpunkt.

De fire pilotprosjektene inngår under KRDs småsamfunnssatsing Småsamfunnssatsingen ble lansert i stortingsmelding nr. 21 (2005-2006) ”Hjarte for heile landet. Om distrikts- og regionalpolitikken” . I 2007 er det avsatt 50 mill. kr. til småsamfunnssatsingen. Ca 25-30 mill kr. av dette beløpet skal brukes til oppstart av pilotprosjekter. Hittil i år har departementet støttet 10 prosjekter.
- Vi regner med at antallet nye prosjekter i 2007 vil ligge på litt over 20, sier Bartnes. Flere av pilotprosjektene har fellesstrekk i fht. tematikk, bla innenfor ungdomssatsing, stedsutvikling, fjellpolitikk og kompetansebygging. Mange av prosjektene har også fokus på å utnytte og bygge på kultur og identitet i arbeidet med stedsutvikling og næringsutvikling.