Historisk arkiv

Kulturlandskap: Kuslepp i Groruddalen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Kulturlandskap: Beitende dyr er en forutsetning for å opprettholde kulturlandskapet, mener landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. For første gang på 50 år slippes det nå kuer på beite på Hestejordene nær høyblokkene i Groruddalen.

Kulturlandskap: Kuslepp i Groruddalen

Kulturlandskap: Dette er også Groruddalen - rautende kuer i grønne enger. I går slapp "Beitepatruljen BA" fire kuer og fire kalver på beite på Hestejordene, et populært friluftsområde mellom Rødtvet, Linderud og Tonsenhagen. Dyra skal etter planen gå på beite til starten av oktober.

 

Forhindrer gjengroing

- Beitende dyr er en forutsetning for å opprettholde kulturlandskapet og forhindre gjengroing. At dette skjer i Groruddalen, i et meget tett befolket område hvor det er 50 år siden siste det ble sluppet beitedyr, er utrolig positivt, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen i en kommentar, og minner om at regjeringen ved vårens jordbruksoppgjør økte tilskuddene til beiting nettopp for å stimulere til skjøtsel av kulturlandskapet.
 

Kulturlandskap, Kuslipp, Foto: Beitepatruljen
Kulturlandskap: Kyrne skal etter planen gå på beite til starten av oktober. Foto: Beitepatruljen.

- Kuene blir et trivelig innslag for turgåere i området, de holder kulturlandskapet åpent og skaper frodige blomsterenger - dette må kunne kalles et beitepolitisk kinderegg, fortsetter en usedvanlig entusiastisk statsråd.

Levende kulturlandskap
”Hestejordene prosjektet” jobber med restaurering av kulturlandskapet mellom de gamle storgårdene Rødtvet og Linderud i Groruddalen. Her ble jordbruket nedlagt for over 40 år siden, men jordene er fortsatt åpne med gresskledde bakker og raviner der det tidligere var eng og slåttemark. Men gjengroingen er i gang, bekkedalene som før var åpne er dekket med skog og osp, rogn og selje brer seg utover jordene. Innen et tiår er gått vil hele område være tett skog, hvis det ikke skjøttes. Håpet og ønsket er også at husdyrbeite og et levende kulturlandskap kan være med å gi Groruddalen et mer nyansert omdømme.

Husdyra stilles til disposisjon ved at fire bønder har etablert Beitepatruljen BA og kan låne ut dyr som beiter på andres areal. Kuene på hestejordene kommer fra Arne Bjørnholdt som driver et gårdsbruk med kjøttproduksjon i Lørenskog.

Mer informasjon om prosjektet kan man få ved å henvende seg koordinator i prosjektet Elin Langsholt som treffe på
e-post: egl@nve.no
eller telefon 917 89 129.

Beitepatruljen BA har fått bistand fra Norges Vel og man kan lese mer om prosjektet også på denne organisasjonens hjemmesider http://www.norgesvel.no/.