Historisk arkiv

Reindrift: Hyttebygging i reindriftsområder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Reindrift: Beitearealene til reindriften blir redusert med flere hundre kvadratkilometer i året som følge av hyttebygging. Det viser en ny felles rapport fra Norut NIBR Finnmark, Universitetet for Miljø og biovitenskap og Norsk Institutt for naturforskning.

Reindrift: Hyttebygging i reindriftsområder

Reindrift: Beitearealene til reindriften blir redusert med flere hundre kvadratkilometer i året som følge av hyttebygging Det viser en ny felles rapport fra Norut NIBR Finnmark, Universitetet for Miljø og biovitenskap (UMB) og Norsk Institutt for naturforskning (NINA).

I strid med kommuneplaner
Det bygges nå årlig 800 hytter i områdene med samisk reindrift, og hyttebyggingstakten er økende. Anslagsvis en tredjedel av hyttene bygges i strid med planverket, enten som følge av dispensasjoner fra kommuneplan, eller i regulerings- eller bebyggelsesplaner som sprenger rammene for gjeldende kommuneplan. I eksempelvis Sør-Trøndelag og Hedmark reinbeiteområde kan dette føre til at en femtedel av beiteområdene går tapt de neste 20 årene. Om lag en tredjedel av hyttene som bygges i områder med samisk reindrift bygges i strid med gjeldende kommuneplaner.

Rapporten er den første fra et prosjekt som Norut NIBR Finnmark sammen med Universitetet for miljø- og biovitenskap og Norsk institutt for naturforskning utfører for Reindriftens utviklingsfond (RUF).

Reindrift: En ny rapport viser at beitearealene til reindriften blir redusert med flere hundre kvadratkilometer i året som følge av hyttebygging.


13.06.06