Historisk arkiv

Dyr og planter: Iberiaskogsneglen og andre fremmede arter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Dyr og planter: Regjeringen har utarbeidet en nasjonal strategi mot fremmede skadelige arter i norsk natur. Iberiaskogsneglen, som utgjør en stor plage for hageeiere, er et eksempel på en slik skadelig fremmed art.

Dyr og planter: Regjeringen har utarbeidet en nasjonal strategi mot fremmede skadelige arter i norsk natur. Iberiaskogsneglen, som utgjør en stor plage for hageeiere, er et eksempel på en slik skadelig fremmed art. 

Miljøvernministeren la 31. mai fram en nasjonal strategi med tiltak mot fremmede skadelige arter. Strategien, som er utgitt i fellesskap av 10 departementer, er Norges første tverrsektorielle strategi mot fremmede skadelige arter. 

Fremmede arter i norsk natur er en voksende utfordring. Regjeringens strategi retter oppmerksomheten på tiltak som forhindrer at fremmede arter havner i norsk natur, samt å styrke innsatsen for å få kontroll over og fjerne fremmede arter som gjør skade på norsk biologisk mangfold eller naturbaserte næringer. 

Landbruks- og matdepartementets kjerneoppgaver ligger innenfor matproduksjon, skogbaserte næringer, opprettholdelse av jordbrukets kulturlandskap og et levende landbruk over hele Norge. Arbeidet med å hindre introduksjon og spredning av fremmede arter innen landbrukssektoren er høyst relevant for Landbruks- og matdepartementet. Egne kapitler i strategien omhandler derfor landbruk (kap 4.3 side 14) samt Landbruks- og matdepartementets satsingsområder mot fremmede skadelige arter i Norge (kap 8.5 side 41). 

Iberiaskogsneglen (Arion lusitanicus) er et eksempel på en slik fremmed skadelig art. Den utgjør en plage for mange hageeiere, og kan forårsake store skader på jordbær, prydplanter, stauder og sommerblomster. Den mest effektive metoden for å bli kvitt sneglene er i følge Bioforsk fortsatt å plukke og fjerne dem fortløpende for hånd. Mange hageeiere har plukket snegler i hundre- eller tusentall. Sneglene kan avlives ved å fryse dem ned eller ved å helle varmt vann over dem. Deretter kan de graves ned i hagen og bli en del av jorda igjen. 

    

Dyr og planter: Iberiaskogsnegl. Foto:Arild Andersen/Bioforsk
Dyr og planter: Iberiaskogsnegl. Foto: Arild Andersen/Bioforsk