Historisk arkiv

Kulturlandskap: Store nye landbruksbygg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Kulturlandskap: Fylkesmannen i Finnmark og Riksantikvaren har lagt fram et forslag til tiltaksplan for utforming og plassering av store nye landbruksbygg i kulturlandskapet. - Landbruksbygg er en viktig del av kulturlandskapsbildet. De er med og former inntrykket vi får av dalen, kysten og fjellet, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Kulturlandskap: Fylkesmannen i Finnmark og Riksantikvaren har lagt fram et forslag til tiltaksplan for utforming og plassering av store nye landbruksbygg i kulturlandskapet. - Landbruksbygg er en viktig del av kulturlandskapsbildet. De er med og former inntrykket vi får av dalen, kysten og fjellet, kort sagt landet vårt. Vi vet alle hvor mye malplasserte, stygge eller dårlig vedlikeholdte bygg kan skjemme. Derfor er det viktig at vi går gjennom dette, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Landbruk i endring
Landbruket er i rask endring og strukturendringer utløser nye utfordringer knyttet til store landbruksbygg. Må de nye store landbruksbyggene som bygges i dag utformes som fabrikkhaller løsrevet fra tradisjonelle tunformer og landskap, eller er det mulig å finne løsninger som gjør at de spiller på lag med landskapet?

Mer kunnskap
Det er behov for mer informasjon og kunnskap om utforming og bruk av nye og gamle landbruksbygg for å sikre at kulturlandskapsverdiene blir tatt vare på, og for at foretak og offentlig forvaltning har bedre grunnlag når de skal ta avgjørelser. Gjennom Jordbruksoppgjøret 2007 ble det øremerket 10 millioner kroner over 5 år for et prosjekt med tema landbruksbygg i kulturlandskapet. Prosjektet skal dekke tre områder: Byggeskikk ved nybygg og ombygging, ny bruk av ledige landbruksbygg og kartlegging av tilstanden til kulturhistorisk viktige landbruksbygg. I tillegg ble avtalepartene i Jordbruksoppgjøret enige om at programmet også skal kartlegge tilstanden til kulturhistorisk viktige landbruksbygg.

Forslag til tiltaksplan foreligger
I september 2006 arrangerte NordFram-programmet i Nordisk Ministerråd, med støtte fra Landbruks- og matdepartementet, et nordisk seminar om store nye landbruksbyggs utforming og plassering i kulturlandskapet. Innlegg fra nordiske kapasiteter innen forskning, forvaltning og planlegging fra dette seminaret har dannet grunnlag for et forslag til tiltaksplan som er publisert gjennom Nordisk Ministerråd. Forslaget til tiltaksplanen tar opp sentrale problemstillinger knyttet til store nye landbruksbyggs utforming og plassering i kulturlandskapet. Planen skal bidra til å øke kunnskapen hos bønder, innen byggenæringen og i det offentlige om hvordan oppføring av store nye landbruksbygg kan tilpasses viktige kulturlandskapsverdier.

Tiltaksplanen er utarbeidet av en sammensatt arbeidsgruppe fra landbruks-, nærings- og handels- og miljøvernforvaltning, universitetsmiljøer, næringsorganisasjoner, forskningsitstitusjoner og fylkesmenn, etter intitativ fra Fylkesmannen i Finnmark og Riksantikvaren og finansiert av Landbruks- og matdepartementet og NordFram-programmet i Nordisk Ministerråd.

Kulturlandskap: Det fins løsninger for oppføring av store nye landbruksbygg som samtidig ivaretar viktige kulturlandskap.