Historisk arkiv

Nordiske ministre plantet klimaskog

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Nordiske ministre besøkte i dag Frosta og Tautra i forbindelse med sommermøtet for Nordisk Ministerråd for fiskeri, jordbruk, levnedsmidler og skogbruk (MR-FJLS) i Trondheim 26. – 29. juni. Ministrene kompenserte for klimautslippene forårsaket av deltakelse på konferansen ved å plante klimaskog i Åsen i Levanger kommune.

Nordiske ministre besøkte i dag Frosta og Tautra i forbindelse med sommermøtet for Nordisk Ministerråd for fiskeri, jordbruk, levnedsmidler og skogbruk (MR-FJLS) i Trondheim 26.–29. juni. Ministrene kompenserte for klimautslippene forårsaket av deltakelse på konferansen ved å plante klimaskog i Åsen i Levanger kommune.  

De første plantene ble satt ned under besøket til Åsen, og resten vil bli plantet senere.

Når denne skogen er hogstmoden om 70-80 år regner man med at den har bundet mellom 40 og 50 tonn CO2 pr dekar. Dette tilsvarer den mengde karbon som slippes ut hvis en moderne bil kjører rundt 300.000 km. Karbonopptaket tilsvarer for eksempel også en flytur for om lag 20 norske familier (3 personer) tur/retur Norge (Oslo) – Spania (Malaga).

Skogbestanden som vil bli plantes etter sommermøtet blir på om lag 10 dekar og vil altså binde om lag 10 ganger disse tallene.

- Vi må ha et enda mer aktivt skogbruk i Norge. Vi må plante mer skog, vi må hogge mer skog og vi må bruke arealene. Vi må også satse mer på sortsutvikling, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Skogen spiller en stor rolle i klimapolitikken. Norske skoger binder mer enn halvparten av utslippene, påpeker Vedum.

- Det er paradoksalt vi ofte snakker minst om det mest opplagte; nemlig skogens evne til å binde CO2. - Jeg er glad for at vi gjennom denne skogplantingen gjør den nordiske sommerkonferansen mer klimanøytral, sier Vedum.

Skogplantingen gjøres i samarbeid med Inn-Trøndelag Skogselskap, Skognettverk Innherred og Levanger kommune. Samlet blir det plantet ca 10 dekar i løpet av sommeren i tilknytning til sommermøtet.

Nordiske ministre plantet de første grantrærne i det som skal bli 10 dekar klimaskog. Fra venstre - kun ministre, navnene finner du i bildetekst fra igår: Ålands næringsminister Frederik Karlstsrøm, Norges landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, Islands fiskeri- og landbruksminister Steingrímur J. Sigfússon, Sveriges Landsbygdepartementet Magnus Kindbom,  Finlands landbruks- og skogbruksminister Jari Koskinen.

Nordiske ministre plantet de første grantrærne i det som skal bli 10 dekar klimaskog. Fra venstre: Ålands næringsminister Frederik Karlstsrøm, Norges landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, Islands fiskeri- og landbruksminister Steingrímur J. Sigfússon, Sveriges Landsbygdepartement Magnus Kindbom, Finlands landbruks- og skogbruksminister Jari Koskinen.

På plantefeltet, fra venstre: Ålands næringsminister Frederik Karlstsrøm, Norges landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum og Sveriges Landsbygdepartement Magnus Kindbom.

På plantefeltet, fra venstre: Ålands næringsminister Frederik Karlstsrøm, Norges landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum og Sveriges Landsbygdepartement Magnus Kindbom.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum.

Marianne Augdal Dahl skogeier i Åsen i Levanger

Marianne Augdal Dahl skogeier i Åsen i Levanger.

Nyplantet tre.

Nyplantet tre. (Alle foto: Landbruks- og matdepartementet)
 

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Kjell Erik Øie er vertskap når ni nordiske ministre for fiskeri, jordbruk, næringsmiddel og skogbruk (MR-FJLS) og visegeneraldirektøren i FAO, FNs mat- og landbruksorganisasjon, Ann Tutwiler er samlet mellom 26.–29. juni på Rica Nidelven Hotell i Trondheim til det årlige sommermøtet.