Historisk arkiv

Stort potensiale for grønn vekst i Norden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Det er stort potensiale for grønn vekst i Norden. Seminaret GreenGrowthNordic som går over to dager 26. og 27. juni tar for seg grønn vekst i matproduserende næringer i Norden.

Det er stort potensiale for grønn vekst i Norden. Seminaret GreenGrowthNordic som går over to dager 26. og 27. juni tar for seg grønn vekst i matproduserende næringer i Norden. 

Statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Harald Oskar Buttedahl og statssekretær i Fiskeri- og kystdepartementet Kristine Gramstad åpnet i dag seminaret GreenGrowthNordic på Rica Nidelven Hotel i Trondheim. Erfaringer fra seminaret vil tas med til ministermøtet for Nordisk Ministerråd for fiskeri og havbruk, jordbruk, næringsmidler og skogbruk (MR-FJLS) 28. juni. 

Befolkningsvekst, klimautfordringer og miljøhensyn gjør det nødvendig å sikre bærekraftig og ressurseffektiv matproduksjon. Samtidig kan økt kunnskap på disse områdene legge grunnlaget for fremtidig vekst og næringsutvikling innenfor primærnæringene. Seminaret GreenGrowthNordic, som samler interesserte fra både grønn og blå sektor i Norden,  tar for seg potensialet for grønn vekst i marin- og landbasert matproduksjon - og hvordan dette kan oppnås samtidig som miljøhensyn ivaretas. 

Grønn vekst for bærekraft
- Grønn vekst er en forutsetning for å møte befolkningsvekst og klimaforandringer på en bærekraftig måte, sier statssekretær Harald Oskar Buttedahl i Landbruks- og matdepartementet. 

- De nordiske landene må også forholde seg til utfordringer knyttet til bærekraftig utvikling, matsikkerhet og behovet for å skape et biobasert samfunn der økonomisk vekst er basert på bærekraftig utnyttelse av fornybare biologiske ressurser. For å nå et mål om økt bærekraftig produksjon av mat, nasjonalt og globalt, må produksjon og økonomisk vekst i matproduserende næringer skje gjennom bedre produktivitet og god ressursutnyttelse. Økt kunnskap, innovasjon og regelverksutvikling er nødvendig for bærekraftig produksjon, sier statssekretær Buttedahl. 

Statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Harald Oskar Buttedahl og statssekretær i Fiskeri- og kystdepartementet Kristine Gramstad åpnet seminaret GreenGrowthNordic på Rica Nidelven Hotel i Trondheim.

Statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Harald Oskar Buttedahl og statssekretær i Fiskeri- og kystdepartementet Kristine Gramstad åpnet seminaret GreenGrowthNordic på Rica Nidelven Hotel i Trondheim. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Blå-grønt samarbeid for nordisk vekst
Norden har rike naturressurser, både i havet og på land. Det ligger derfor godt til rette for at de nordiske landene kan utnytte de muligheter som ligger i et framtidig biobasert samfunn. Ikke minst ligger det til rette for et godt samarbeid mellom blå og grønn sektor. 

Bærekraftig utnytting av naturressursene, slik vi gjør innen i primærnæringene og matsektoren, må integreres i den nordiske innsatsen for grønn vekst under Nordisk Ministerråd fremover. 

- Vi må realisere potensialet for grønn vekst i de matproduserende næringene. Våre sektorer er en viktig del av løsningen for å virkeliggjøre visjonen om grønn vekst og bærekraftig utvikling. Det vil arbeides for å utvikle et nordisk samarbeide for grønn vekst i Nordisk Ministerråd. Forskning som fremmer grønn vekst i matproduserende næringer vil stå sentralt, sier Buttedahl.

Vekst i marin sektor
De nordiske havområdene er enorme, og mulighetene for næringsutvikling store. Havforskning er imidlertid ressurskrevende og fagmiljøene som arbeider med havrelaterte spørsmål relativt små i sammenligning. Nordisk samarbeid kan bidra til at slike fagmiljø tilføres kritisk masse. Nordisk samarbeid kan også åpne for dialog mellom fagmiljøene innenfor henholdsvis landbruk og marin sektor, som åpner for nye innfallsvinkler og utvikling av en fremtidig bioøkonomi. 

- FNs Zero Hunger Challenge, som ble lansert under RIO+20, understreker ansvaret vi har som matproduserende land. Ansvaret gjelder både nok sunn og bærekraftig produsert mat til en voksende verdensbefolkning, men også kunnskapsdeling, teknologiutvikling og å utnytte hele matråvaren.  Vi må utnytte mulighetene vi har i havet for å sikre global matsikkerhet, sier statssekretær i Fiskeri- og kystdepartementet Kristine Gramstad. 

Noen av foredragsholdere på seminar GreenGrowthNordic: Fra venstre, Karl Schearer, UMB Universitetet for miljø og biovitenskap, Max Nielsen, Universitetet i København og AG-Fisk, Carl-Christian Schmidt, OECD Trade and Agricultural Directorate, Christain Anton Smedshaug, Landbrukets Utredningskontor i Norge, og Thorsteinn Thomasson, Fiskeri- og jordbruksdepartementet i Island.

Noen av foredragsholdere på seminar GreenGrowthNordic: Fra venstre, Karl Schearer, UMB Universitetet for miljø og biovitenskap, Max Nielsen, Universitetet i København og AG-Fisk, Carl-Christian Schmidt, OECD Trade and Agricultural Directorate, Christain Anton Smedshaug, Landbrukets Utredningskontor i Norge, og Thorsteinn Thomasson, Fiskeri- og jordbruksdepartementet i Island. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)