Historisk arkiv

Matsikkerhet hovedsak for nordiske ministre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Matsikkerhet og økt matproduksjon er hovedsak når ni nordiske ministre for fiskeri, jordbruk, næringsmidler og skogbruk i dag er samlet i Trondheim. Ann Tutwiler, visegeneraldirektør i FAO holder hovedinnlegget.

Matsikkerhet og økt matproduksjon er hovedsak når ni nordiske ministre for fiskeri, jordbruk, næringsmidler og skogbruk i dag er samlet i Trondheim. Ann Tutwiler, visegeneraldirektør i FAO holder hovedinnlegget. 

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum leder møtet på vegne av det norske formannskapet. Han legger stor vekt på at matsikkerhet nå har fått en langt tydeligere plass på den internasjonale agendaen. 

– Oppmerksomheten og oppslutningen om matsikkerhet og økt matproduksjon har med FN-toppmøtet RIO +20 fått et løft. FN-toppmøtet i Rio ga verdenssamfunnet klar beskjed: Vi må sikre nok mat til alle, og den må produseres på en miljømessig og sosialt bærekraftig måte. sier Trygve Slagsvold Vedum. 

– Vi løser ikke de globale utfordringene hvis ikke de enkelte nasjonene tar større ansvar for sin egen matproduksjon. Ingen er uenig i at hvert enkelt land må ta ansvar for sine klimautslipp. Jeg mener det er like naturlig og viktig at landene tar ansvar for egen matproduksjon og matforsyning, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, og viser til at Stortinget nettopp har sagt at matproduksjonen i Norge skal økes med 20 prosent. 

Matsikkerhet på dagsorden etter RIO+20
Visegeneraldirektør i FAO - FNs mat- og landbruksorganisasjon Ann Tutwiler innledet til den politiske dialogen forut for ministermøtet. I sin innledning trakk hun opp linjene fra det første Rio-toppmøtet i 1992 fram til FNs Rio+20-konferanse som ble avsluttet forrige uke. 

Matsikkerhet og ernæring er fremhevet som viktige globale fellesområder i deklarasjonen som ble vedtatt på Rio+20-konferansen. Tutwiler orienterte om FAOs bidrag til forberedelsene til RIO+20, og hvordan FAO skal følge opp deklarasjonen ”The Future We Want”. 

– FAO vil fortsatt sette mennesker i sentrum for bærekraftig utvikling og i sentrum for organisasjonens arbeid. Vi vil styrke koordineringen og partnerskapet med ledende FN organisasjoner på mat og ernæringssikkerhet, sier Ann Tutwiler. 

- RIO+20 har satt fokus på bærekraftig bruk av havet som del av løsninga for å fremme matsikkerhet for en voksende verdensbefolkning. Det finnes enorme muligheter innen utvikling av fiskeri og havbruk som næringsgrunnlag for kystbefolkning i hele verden, og her har vi i Norge et særlig ansvar for å dele vår kunnskap om marin ressursforvaltning, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

- Matsikkerhet, ernæring, trygg mat og rent drikkevann henger sammen og har naturligvis betydning for god helse både globalt og nasjonalt. Jeg vil også særskilt påpeke den viktige rolle som kvinner verden over spiller i denne sammenheng, og som vi fra nordisk side må støtte opp om, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Kjell Erik Øie.

Norden og de andre medlemslandene i FAO har klare forventninger til at FAO skal fremstå som den sentrale globale organisasjonen for matsikkerhet. 

Færøyenes fiskeriminister Jacob Vestergaard, statssekretær i Sveriges Landsbygdepartementet Magnus Kindbom, Ålands næringsminister Frederik Karlstsrøm, Finlands landbruks- og skogbruksminister Jari Koskinen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Kjell Erik Øie, fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, visegeneraldirektør i FAO Ann Tutwiler,Islands fiskeri- og landbruksminister Steingrímur J. Sigfússon, Færøyenes handels- og industriminister Johan Dahl, Danmarks minister for mat, landbruk og fiskeri, generalsekretær i Nordisk Ministerråd Halldór Ásgrímsson og Grønlands fiskeriminister Ane Hansen.

Alle de deltagende ministerene, fra venstre: Færøyenes fiskeriminister Jacob Vestergaard, statssekretær i Sveriges Landsbygdepartementet Magnus Kindbom, Ålands næringsminister Frederik Karlstsrøm, Finlands landbruks- og skogbruksminister Jari Koskinen, statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Kjell Erik Øie, fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, visegeneraldirektør i FAO Ann Tutwiler, Islands fiskeri- og landbruksminister Steingrímur J. Sigfússon, Færøyenes handels- og industriminister Johan Dahl, Danmarks minister for mat, landbruk og fiskeri, Danmarks minister før mat, landbruk og fiskeri, generalsekretær i Nordisk Ministerråd Halldór Ásgrímsson og Grønlands fiskeriminister Ane Hansen. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Om sommermøtet 2012
Norge har i 2012 formannskapet for Nordisk Ministerråd for fiskeri, jordbruk, næringsmiddel og skogbruk (MR-FJLS). 

Nordisk ministerråd for fiskeri, jordbruk, næringsmiddel og skogbruk (MR-FJLS) har i dag  politisk dialog og ministerrådsmøtet i Trondheim. Totalt ni ministre fra Danmark, Finland, Færøyene, Grønland, Island, Norge, Sverige og Åland var samlet for å diskutere matsikkerhet og andre tema, blant annet grønn vekst. 

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Kjell Erik Øie er vertskap når ni nordiske ministre for fiskeri, jordbruk, næringsmiddel og skogbruk (MR-FJLS) og visegeneraldirektøren i FAO, FNs mat- og landbruksorganisasjon, Ann Tutwiler er samlet mellom 26.-29. juni på Rica Nidelven Hotell i Trondheim til det årlige sommermøtet. 

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum og leder av det norske formannskapet for Nordisk Ministerråd for fiskeri, jordbruk, næringsmiddel og skogbruk (MR-FJLS) med Ann Tutwiler, visegeneraldirektør i FAO

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum og leder av det norske formannskapet for Nordisk Ministerråd for fiskeri, jordbruk, næringsmiddel og skogbruk (MR-FJLS) med Ann Tutwiler, visegeneraldirektør i FAO. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, Ann Tutwiler, visegeneraldirektør i FAO, fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Kjell Erik Øie.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, Ann Tutwiler, visegeneraldirektør i FAO, fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Kjell Erik Øie. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Ann Tutwiler, visegeneraldirektør i FAO innleder til politisk ministerdialog om global matsikkerhet etter Rio 20-konferansen.

Ann Tutwiler, visegeneraldirektør i FAO innleder til politisk ministerdialog om global matsikkerhet etter Rio 20-konferansen. (Foto: Landbruks- og matdepartementet)

Fra den politiske dialogen, fra venstre: Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen med representant for Fiskeri- og kystdepartementet, visegeneraldirektør i FAO Ann Tutwiler, representant for Landbruks- og matdepartementet, landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, politisk rådgiver i Landbruks- og matdepartementet Ane H. Kismul og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Kjell Erik Øie.

Fra den politiske dialogen, fra venstre: Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen med representant for Fiskeri- og kystdepartementet, visegeneraldirektør i FAO Ann Tutwiler, representant for Landbruks- og matdepartementet, landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, politisk rådgiver i Landbruks- og matdepartementet Ane H. Kismul og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Kjell Erik Øie. (Alle foto: Landbruks- og matdepartementet)