Historisk arkiv

Skogens rolle i nordisk klimapolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum har møtt nordiske embetsmenn på et skogseminaret i tilknytning til sommermøtet for Ministerråd for fiskeri, jordbruk, næringsmiddel og skogbruk i Trondheim. Vedum orienterte om den norske regjeringens politikk på området. - Vi må plante mer og vi må hogge mer, sier Vedum.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum har møtt nordiske embetsmenn innen skogområdet til drøfting av sentrale skog- og miljøspørsmål. Skogseminaret ble arrangert i tilknytning til sommermøtet for Ministerråd for fiskeri, jordbruk, næringsmiddel og skogbruk i Trondheim. Vedum orienterte om den norske regjeringens politikk på området.

Seminaret tok for seg tre hovedtemaer - trebruk og stedsutvikling, skogbruk og biologisk mangfold og skogens rolle i klimapolitikken. På trebruksområdet ble både ny arkitektur og ny bruk av gamletrebygninger tatt opp. Det ble også gjort rede for kunnskapsstatus på skog og naturmangfold. Representanter for skogbruket redegjorde for sin miljøinnsats mens styreleder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund redegjorde for Naturvernets syn på skogbrukets miljøutfordringer.

- Vi må ha et mer aktivt skogbruk i Norge. Vi må plante mer skog, vi må hogge mer skog og vi må bruke arealene. VI må også satse mer på sortsutvikling, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Når det gjelder skogens rolle i klimapolitikken peker Vedum på at norske skoger binder mer enn halvparten av utslippene.

Det er et paradoksalt vi ofte snakker minst om det mest opplagte; nemlig skogens evne til å binde CO2, påpeker landbruks- og matminister Vedum.

- Det virker som vi ofte må starte ute – for eksempel ved vern av regnskogen, for å se poengene med skogen her hjemme, sier Vedum.

- Nøkkelen for å lykkes i skogbruket er et godt samspill mellom nærings- og miljøinteressene, mener Vedum.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen, landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum, og statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet Kjell Erik Øie er vertskap når ni nordiske ministre for fiskeri, jordbruk, næringsmiddel og skogbruk (MR-FJLS) samles 26.-29. juni på Rica Nidelven Hotell i Trondheim til det årlige sommermøtet i tillegg til visegeneraldirektøren i FAO, FNs mat- og landbruksorganisasjon, Ann Tutwiler.