Historisk arkiv

Den første regionale planstrategien er godkjent

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell har i dag godkjent den aller første planstrategien, regional planstrategi for Hedmark 2012-2015.

Alle landets fylker skal i følge plan- og bygningsloven fra 2008 utarbeide en regional planstrategi som vedtas av fylkestinget.  Planstrategien til Hedmark omfatter blant annet planlegging av fysisk infrastruktur, kompetanse og næringsutvikling og samfunns­sikkerhet og beredskap.

Formålet med de regionale planstrategiene er at fylkeskommunene redegjør for viktige regionale utfordringer, vurderer langsiktige utviklingsmuligheter og tar stilling til hvilke spørsmål som skal tas opp gjennom planleggingen.  Planstrategien skal også avklare hvordan de prioriterte planene skal følges opp, og hvordan regionale statsetater, kommuner og andre skal medvirke i planleggingen.

Ved godkjenningen har departe­mentet vurdert planstrategien i forhold til de nasjonale forventningene til for eksempel klima- og energipolitikk, samferdselspolitikk og by- og tettstedsutvikling som skal følges opp i regional og kommunal planlegging.

Selv om Miljøverndepartementet har godtatt planstrategien, ber departementet Hedmark fylkeskommune om å utarbeide en samlet oversikt over hvilke planer som skal prioriteres i kommende periode. Det bør også gjøres klart hvilke parter som skal delta i planarbeidet og hvordan oppfølgingen av planene skal skje.

Den regionale planstrategien til Hedmark har som mål at fylket skal ha 220 000 innbyggere i 2020. Departementet påpeker at målet for befolkningsutviklingen er ambisiøst. Raskere kommunikasjoner kan på sikt bidra til å lede noe av befolkningsveksten i hovedstads­området til søndre deler av fylket, og dermed bidra til å øke veksten noe.

I tillegg oppfordres Hedmark til å utarbeide en regional plan for samordnet miljø-, areal- og transportutvikling som omfatter hele fylket, som blant annet videreutvikler senter­strukturen i fylket og som gir retningslinjer for etablering av handel i tråd med rikspolitisk bestemmelse om kjøpe­sentre. I dette arbeidet må det også planlegges for tilstrekkelig boligbygging.