Historisk arkiv

Tilrettelegging for økt utnyttelse på norsk sokkel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringen vedtok i dag endringer i arealavgiften. Arealavgiften målrettes som et instrument for å stimulere til effektiv utforskning. (30.06.06)

Pressemelding

Nr.: 88/06
Dato: 30.06.2006

Kontaktperson: Trude Larstad, 22 24 61 07

Tilrettelegging for økt utnyttelse på norsk sokkel

Regjeringen vedtok i dag endringer i arealavgiften. Arealavgiften målrettes som et instrument for å stimulere til effektiv utforskning.

- Det er viktig for regjeringen at alt tildelt areal på norsk sokkel utnyttes på en effektiv måte. På bakgrunn av dette har jeg derfor gjort endringer i arealavgiften. Endringene har gjort arealavgiften mer målrettet som et instrument for å stimulere til effektiv utnyttelse av tildelt areal. Gjennom å belønne aktive utvinningstillatelser og stramme inn der det er liten aktivitet, vil endringene gi gode insentiver til rask og effektiv utnyttelse av tildelte områder, sier olje- og energiminister Odd Roger Enoksen.

Hovedmomentene i den nye arealavgiften er som følger:

  • I letefasen hvor selskapene er pålagt et arbeidsprogram (initiell periode) betales det ikke arealavgift
  • Det gis fritak i arealavgiften for områder som er inkludert i plan for utbygging og drift (PUD), altså områder hvor det foregår produksjon eller det er planlagt utbygging. Dette fritaket gjelder fra det innleveres en PUD til produksjonene stenges ned
  • Det gis også fritak i arealavgiften i to år for områder hvor det bores en undersøkelsesbrønn
  • For områder som ikke dekkes av det ovenstående trappes avgiften opp over 3 år istedenfor 10 år som tidligere. Avgiften starter fra utløpet av leteperioden (initiell periode)
  • Arealavgiften endres fra dagens system med en lineær opptrapping over 10 år fra 7 000 NOK/km 2> til 70 000 NOK/km 2> til en avgiftssats på til 30 000 NOK/km 2> første år, 60 000 NOK/km 2> etter andre år og deretter 120 000 NOK/km 2> fram til innlevering av Plan for utbygging og drift (PUD).
  • Det kan etter søknad også gis fritak i arealavgiften for aktive utvinningstillatelser som gjennomfører andre typer arbeid enn nevnt ovenfor.

Resultatet av disse endringene er at arealavgiften nå er mer målrettet ved at den skiller mellom aktive og passive områder. Aktive utvinningstillatelser vil få sterkt redusert eller totalt bortfall av arealavgiften, mens passive områder uten tilstrekkelig aktivitet vil måtte betale en høyere avgift enn i dag. Disse endringene vil gi rettighetshavere økte insentiver til å igangsette aktivitet, eller avhende (selge til andre selskaper eller tilbakelevere til staten) områder de ikke finner interessant. Områder som blir tilbakelevert til staten kan tildeles andre selskaper i kommende konsesjonsrunder.

Endringene ble vedtatt i Statsråd 30. juni 2006 og vil ha effekt fra 1. januar 2007.

Kongelig resolusjon om endringen i pdf format

Høring:
 
Forslag til endringer i petroleumsforskriften, herunder forslag til endringer i arealavgiften

Høringsuttalelser i pdf format
Finansdepartementet
Lundin Norway AS
Norges Rederiforbund
Oljedirektoratet
Oljeindustriens Landsforening
Pertra