Høringsbrev

Høring – Forslag til landsverneplan for Kunnskapsdepartementet – Bygninger under Kunnskapsdepartementets ansvarsområde


 

Bakgrunn for forslaget til landsverneplan

Staten er i besittelse av et stort antall kulturhistoriske eiendommer, som representerer store verdier, så vel kulturhistorisk som økonomisk. I St. prp. nr. 1 (2001-2002) for Arbeids- og administrasjonsdepartementet ble Stortinget varslet om at den daværende Regjeringen planla en gjennomgang av statens eiendommer med sikte på å legge et grunnlag for en politikk for statlig eierskap og forvaltning av kulturhistorisk viktige eiendommer i sivil sektor. Ved Kongelig resolusjon av 1. september 2006 ble det satt krav om at det skal utarbeides sektorvise landsverneplaner med tilhørende forvaltningsplaner for statlige kulturhistoriske eiendommer.

Kunnskapsdepartementet har engasjert Statsbygg til å utarbeide landsverneplanen. Med landsverneplan menes et overordnet dokument som beskriver en sektors kulturhistoriske eiendommer, slik disse er kartlagt og utvalgt av sektoren i samråd med Riksantikvaren. Planene skal danne grunnlag for eventuell fredning i henhold til kulturminneloven og gi en oversikt over eiendommene som sektoren i samarbeid med Riksantikvaren vil foreslå vernet på annen måte.

Formålet er å bidra til vern av et utvalg kulturminner og kulturmiljøer som dokumenterer de statlige bygg under KDs ansvarsområde. Endelig forslag til landsverneplan vil bli oversendt Riksantikvaren og vil danne grunnlag for formell fredning eller annet vern.

Forslaget til landsverneplan omfatter en katalog over eiendommer og bygninger som foreslås vernet. Katalogoppslagene viser kart hvor foreslåtte
eiendommer /bygninger er avmerket og en tekstdel med fakta, formål for utvelgelse, begrunnelse og omfang for alle eiendommene/bygningene som er foreslått fredet/vernet, samt fotodokumentasjon.

I tillegg inneholder landsverneplanen noe historisk bakgrunnsinformasjon, og en redegjørelse for avgrensning og organisering av arbeidet med bygningsporteføljen i kunnskapssektoren. Se forslag til Kunnskapsdepartementets landsverneplan på Regjeringen.no: http://www.regjeringen.no/nb/dep/kd/dok/hoeringer.html?id=1976
som blant annet inneholder:

     1) Plandokument inkludert matrise over verneutvalget
     2) Oversiktskart
     3) Katalogoppslag organisert institusjonsvis

Planens omfang – orientering om utvalget

Planen omfatter 307 bygninger som benyttes under KDs ansvarsområde, og som er i statlig eie.

Det er i utvalget, gjennom kulturminnefaglig vurdering, lagt vekt på å vise bredde og variasjon i de ulike bygningene og de fenomener, hendelser og utviklingstrekk som sektoren representerer. Bygningene er gruppert under 32 institusjoner.
Det presiseres at enkelte utvalgte bygninger fortsatt er mangelfullt dokumentert. Se for øvrig plandokumentet med liste over de bygningene som vil bli vurdert i løpet av våren.

Registreringene er gjort i databasen i Statens kulturhistoriske eiendommer (SKE).
SKE ble opprettet som et prosjekt under Fornyings- og administrasjonsdepartementet for å koordinere og å legge til rette for sektorens utarbeidelse av landsverneplaner. Ansvaret er senere overført til Miljøverndepartementet.

Verneklasser

Landsverneplanen omfatter bygninger i to verneklasser:

Verneklasse 1 - foreslås fredet ihht kulturminneloven § 22a.
Verneklasse 2 - foreslås vernet i kraft av landsverneplanen, evt ved at eiendommen reguleres til hensynssone etter plan- og bygningsloven § 12.6 og 12.7.

For et flertall av bygningene er det kun eksteriøret som berøres av vern. Eksteriørvern omfatter bygningens ytre, det vil si bevaring av utforming, materialbruk og detaljer i fasader/eksteriør. Eksteriørvern legger få begrensninger for tiltak i interiør.

I de bygningene som berøres av interiørvern, er det i hovedsak mindre deler av interiøret som er foreslått bevart. Omfanget er spesifisert i planen, men en endelig avklaring gjenstår for enkelte institusjoner.

Verneområder

Kulturminneloven gir adgang til fredning av områder (utomhusarealer) i tilknytning til et fredet objekt. Likeledes gir plan- og bygningsloven mulighet for vern av områder gjennom regulering. Endelig avklaring av formelle virkemiddel knyttet til verneområdene vil vurderes av Riksantikvaren i forbindelse med endelig behandling av planen.

Følger av verneplanen

Landsverneplanen slik den foreligger nå skal legges til grunn for eiendomsforvaltning i regi av selvforvaltere og Statsbygg fram til det er fastsatt endelig forskrift som vil stadfeste planenes endelige innhold. Landsverneplanen inneholder dokumentasjon til bruk i vernearbeid i forbindelse med tiltak og byggesaker i henhold til kulturminneloven og plan- og bygningsloven, og vil bidra til enklere og mer forutsigbar samhandling med kulturminnemyndighetene.

Kunnskapsdepartementet forutsetter at Statsbygg og de berørte institusjonene selv bidrar til vern av de utvalgte kulturminnene både gjennom vedlikehold, planlegging og gjennomføring av bygningsmessige tiltak på bygninger, deler av bygninger eller områder som er foreslått vernet. Hovedprinsippene for forvaltning av verneverdige bygninger er å ivareta og videreføre opprinnelig utforming, materialbruk og detaljer. Ved ønsker om endringer av bruk eller planer om tiltak, som kan føre til bygningsmessige endringer, skal Riksantikvaren kontaktes i henhold til saksbehandlingsrutiner. Riksantikvaren vil gi råd og veiledning i slike tilfeller. Se mer info på: http://statenskulturhistoriskeeiendommer.no/documents/SKE_saksbehandlerveileder_000.pdf

Høringsprossessen

Forslaget til Kunnskapsdepartementets landsverneplan sendes på høring til utvalgte instanser under KDs ansvarsområde som brukere og selvforvaltere og til Statsbygg som forvalter.

Kunnskapsdepartementet vil etter gjennomgang av høringsuttalelsene sende forslag til en endelig landsverneplan til Riksantikvaren. Riksantikvaren vil deretter foreta en endelig godkjenning av landsverneplanen og vedta fredning etter kulturminneloven for bygninger i verneklasse 1 og anbefaling om annet vern for bygninger i verneklasse 2.

Utvalget er foretatt gjennom en samarbeidsprosess mellom Kunnskapsdepartementet, Statsbygg og Riksantikvaren. Høringen skal bidra til å vektlegge fakta om eiendommene og lokale forhold.

Vi ber høringsinstansene særlig vurdere hvorvidt det er samsvar mellom bygning/eiendom slik bruker og forvalter kjenner den, og det som beskrives av fakta om bygningen og det foreslåtte vernet i planforslaget slik det er begrunnet og avgrenset.

Som presisert under avsnittet Planens omfang, gjenstår noe dokumentasjonsarbeid. Vi oppfordrer høringsinstansene til å gi innspill hvis verdifulle anlegg/deler av anlegg er uteglemt.

Kunnskapsdepartementet ber alle høringsinstansene om å gjennomgå det aktuelle materialet på: http://www.regjeringen.no/nb/dep/kd/dok/hoeringer.html?id=1976

Eventuelle spørsmål knyttet til høringen og/eller høringsmaterialet kan i tillegg til undertegnede rettes til følgende kontaktpersoner i Statsbygg: Øivind Skøien på e-post: oisk@statsbygg.no eller Siri Schrøder Vesterkjær på e-post: ssve@statsbygg.no

Høringsfristen er satt til tirsdag 1. juni 2010.

Høringsbrev med plandokument inkludert matrise over verneutvalget og oversiktskart sendes også elektronisk til høringsadressatene.

 

Med hilsen

Arne Hovden (e.f.)
underdirektør
Linda Johansen Elmrhari
rådgiver