Følgeevaluering av midlertidige lovendringer som følge av høye ankomster av fordrevne fra Ukraina – sluttrapport

Proba Samfunnsanalyse og Advokatfirmaet Lund & Co DA har på vegne av AID følgeevaluert de midlertidige endringene i lovverket som følge av ankomst av fordrevne fra Ukraina, samlet og for hver sektor.

Den overordnede problemstillingen er hvorvidt den midlertidige reguleringen har gjort det lettere for kommunene å ta imot et stort antall fordrevne fra Ukraina på en god måte på kort tid. Delrapport 1 fra prosjektet ble publisert i desember 2023. Sluttrapporten er en oppdatering og utvidelse av delrapport 1.

Analysen av regelverkets hensiktsmessighet og analyser av om hvorvidt noen av de midlertidige reglene i integreringsloven bør innføres i det ordinære integreringsregelverket, er utvidet. Ny informasjon på bakgrunn av intervjuer i kommuner og analyser av registerdata har også ført til at en del av konklusjonene er utdypet og nyansert.

Hovedfunn

På bakgrunn av bl.a. spørreundersøkelser til kommuner og intervjuer med kommuner, fylkeskommuner og statsforvaltere, konkluderer Proba at de viktigste barrierene for kommunenes bosettingskapasitet er mangel på boliger, men en del kommuner opplever også kapasiteten i tjenesteproduksjonen utgjør en barriere.

Proba finner at lovendringene i liten grad har bidratt til løse disse problemene, men at de like fullt har bidratt til å øke bosettingskapasiteten i en del kommuner, uten å skape store ulemper. Bortsett de midlertidige reglene i integreringsloven har Proba ikke identifisert tegn på at lovendringene har medført nevneverdige ulemper. Alle de midlertidige reglene ser ut til å bidra til økt bosettingskapasitet i noen kommuner. Proba mener derfor at lovendringene må anses å være hensiktsmessige og treffsikre.

Det er primært i primærhelsetjenesten flest kommuner oppgir kapasitetsproblemer. Deretter følger tilbud om introduksjonsprogram, barnehage og skole.

De midlertidige endringene i integreringsloven skiller seg ut, blant annet fordi de dels har andre formål enn å øke kommunenes bosettingskapasitet. Endringene har også til formål å framskynde integreringen av personer med midlertidig kollektiv beskyttelse.

Proba Samfunnsanalyse og Advokatfirmaet Lund & Co konkluderer at det kan være hensiktsmessig å endre de midlertidige bestemmelsene i integreringsloven, blant annet ved å gjøre reglene for personer med midlertidig kollektiv beskyttelse likere de ordinære reglene i integreringsregelverket. De mener også at noen av de midlertidige endringene bør gjøres til en del av det permanente integreringsregelverket som gjelder for alle nyankomne innvandrere.