Høringssvar fra Norges Høyesterett

Høring - forslag om endringer i reglene om elektronisk kommunikasjon med domstolene

Dato: 09.10.2018

Svartype: Med merknad

Det vises til Justis- og beredskapsdepartementets høringsbrev 22. august 2018 (ref. 18/4316) med forslag til endringer i forskrift 28. oktober 2016 nr. 1258 om elektronisk kommunikasjon med domstolene, som regulerer Aktørportalen.

Det er besluttet at Høyesterett skal være tilknyttet Aktørportalen fra 11. desember 2018. Reglene i forskriften vil fra da også gjelde for kommunikasjon med Høyesterett.

Høyesterett mener det er viktig at det etableres gode løsninger for elektronisk kommunikasjon også med aktørene i straffesaker, og er positiv til at det åpnes for at Aktørportalen kan utvides til å omfatte flere brukergrupper og alle sakstyper.

Vi vil imidlertid påpeke at domstolenes saksbehandlingssystem, Lovisa, også inneholder kommunikasjon som andre enn den kommunikasjonen gjelder, ikke skal ha innsyn i. Som eksempler kan nevnes kommunikasjon med meddommere, søknader om fri sakførsel og salærkrav. Det er viktig at det sikres at slik kommunikasjon ikke er tilgjengelig for andre brukere.

I forslaget til § 3 åpnes det for at en rekke grupper av aktører skal kunne registrere seg som brukere av Aktørportalen. I dag er det imidlertid kun mulig for advokater og advokatfullmektiger å registrere seg. De øvrige aktørene vil først kunne registrere seg «etter hvert som den tekniske løsningen åpner for det», jf. høringsbrevet side 11.

Slik Høyesterett ser det, er det ikke heldig at forskriften § 3 synes å gi en rekke grupper rett til å registrere seg som bruker i Aktørportalen uten at dette faktisk er mulig.

Tilsvarende spørsmål oppstår ved at forskriften § 2 omfatter sakstyper som det foreløpig ikke er etablert tekniske løsninger for, samtidig som § 6 er utformet slik at den synes å gi registrerte brukere en generell rett til å sende inn «ethvert dokument» i disse sakene.

Etter vårt syn må forskriften utformes slik at den ikke gir inntrykk av at alle som omfattes av § 3, har en generell rett til å registrere seg og sende inn dokumenter i alle typer saker. Dersom man vil unngå å endre forskriften ved fremtidige utvidelser av portalens virkeområde, kan det være en mulighet med bestemmelser som gir Domstoladministrasjonen myndighet til å fastsette fra hvilket tidspunkt og i hvilke saker aktører som er angitt i § 3 første ledd, kan benytte portalen.

Det er generelt viktig at det til enhver tid er klart for brukerne og domstolene i hvilke saker portalen skal eller kan benyttes.

Vi nevner i denne sammenheng at vi forstår høringsnotatet slik at lagmannsrettenes og Høyesteretts kommunikasjon med advokater i jordskiftesaker skal kunne skje elektronisk fra ikrafttredelsen av forskriftsendringene, selv om jordskifterettene da ikke har tatt i bruk portalen, og selv om bruken i disse sakene ikke vil være obligatorisk. Vi har ikke merknader til dette, men ordningen må komme klart til uttrykk overfor brukerne og domstolene.

Forutsatt at det vi har påpekt, ivaretas, har vi ellers ikke merknader til forslagene i høringsnotatet.

 

Oslo, 9. oktober 2018

Toril Marie Øie

justitiarius

Vedlegg