Høringssvar fra Trøndelag fylkeskommune

Dato: 08.03.2022

Svartype: Med merknad

Trøndelag fyløkeskommune viser til politisk behandling i Fylkesutvalget 1.mars 2022. Saksdokumentene er også vedlagt.

Høringssvar:

Trøndelag fylkeskommune viser til Innst. 14 S (2018–2019), Mld. St. 30 (2014-2015) «En fremtidsrettet filmpolitikk» om styrking av regional filmsatsing. De regionale filmvirksomhetene er en del av den nasjonale filmpolitikken, og viktige virkemidler for å oppnå de vedtatte filmpolitiske målene.

Tilbakemelding på høringspunktene:

1. Valg av alternativ:

Trøndelag fylkeskommune kan ikke stille seg bak noen av de foreslåtte alternativene i evalueringsrapporten uten at de er ytterligere kartlagt, begrunnet og konkretisert. Alternativene innehar ikke et helhetsbilde på virkemiddelapparatet, og konsekvensene for bransjen er ikke tilstrekkelig vurdert.

2. Innretning på et eventuelt stimuleringstilskudd:

a. Et stimuleringstilskudd må ivareta fondenes økonomiske forutsigbarhet.
b. Fondene må kunne bygge regional bransje ut over ren investering i prosjekter. Et stimuleringstilskudd må åpne for at fondene gis den samme muligheten å følge utviklingen av selskap og filmprosjekt over tid, slik dagens tilskuddsmidler gir.

3. Prosess:

a. Regionalt forvaltningsnivå må involveres og få en reell mulighet til være
meningspart i utformingen av nasjonal filmpolitikk og i saker som angår formål og organisering av regional forvaltning av det audiovisuelle feltet.
b. En evaluering av virkemiddelapparatet innen audiovisuell produksjon må gi innsikt i hvordan dagens virkemiddelapparat møter behovene til bransje, og dessuten inkludere en gjennomgang av NFIs ordninger og effekten av disse nasjonalt og regionalt.

4. Regionbegrepet:

a. Trøndelag fylkeskommune understreker at Trøndelag er et kraftsenter med en tydelig filmsatsing.
b. For å stimulere til maktspredning og autonomi må det utvises tillit til regionene og kompetansen som finnes i det regionale virkemiddelapparatet.
c. Trøndelag fylkeskommune støtter rapportens syn på at det er behov for en politisk avklaring om flere sentrale definisjoner i den statlige tilskuddsordningen, herunder "region" og "kraftsenter". Uten en felles forståelse av slike begreper er det umulig å følge opp styringsdokumenter for sektoren.

5. Generelle kommentarer:

a. Rapporten gir en god beskrivelse av status for det regionale virkemiddelapparatet på filmområdet. Det er imidlertid uklart hvilke problemstillinger de tre foreslåtte alternativene skal løse.
b. Bransjens vurdering av dagens innretning er for utydelige til at dokumentet kan forstås som en evaluering.
c. Bransjens behov må kartlegges bedre før det besluttes hvordan virkemiddelapparatet skal innrettes for å nå vedtatte mål. Det er nødvendig å analysere de økonomiske konsekvensene en endring av dagens innretning vil få for selskapene og eierne. Det vil også være nødvendig å inkludere Norsk filminstitutts rolle og betydning i en slik analyse.
d. Trøndelag fylkeskommune anser hovedutfordringen for det regionale virkemiddelapparatet å være at de økonomiske rammene som tildeles regionene er for små, ikke måten forvaltningen er organisert på.

Trøndelag fylkeskommune ønsker samtidig å kommentere at rapporten uttrykker en anerkjennelse av de regionale filmsentrene og deres betydning i oppbyggingen av audiovisuell bransje i sine respektive regioner, og at samspillet mellom sentrene og fondene gir en helhetlig utvikling av bransjen.

Vedlegg