Høringssvar fra Den norske Forfatterforening

Dato: 16.12.2022

Svartype: Med merknad

Den norske Forfatterforening (DnF) organiserer skjønnlitterære forfattere som skriver for voksne. Formålet er å fremme norsk litteratur og ivareta norske forfatteres interesser. Forfatterforeningen arbeider for forfatteres ytringsfrihet og at det skal finnes et mangfold av ytringer. Foreningen ble etablert i 1893, og har i dag 720 medlemmer.

Kultur- og likestillingsdepartementet foreslår i dette høringsnotatet endringer i lov 7. juni 2013 nr. 31 om Norsk kulturråd (kulturrådsloven). Endringene har til hensikt å tydeliggjøre skillet mellom armlengdesoppgaver og direktoratsoppgaver ved å rendyrke kulturrådsloven som en lov om armlengdesorganet Kulturrådet.

Det legges til grunn at direktoratsoppgavene ikke trenger egen lovregulering, da de i utgangspunktet er omfattet av det regelverket som gjelder for statsforvaltningen. Grunnen til at det derimot er behov for lovregulering av Kulturrådets virksomhet er knyttet til at dette er et armlengdes avstand organ. Der de alminnelige prinsippene om instruksjonsmyndighet, klage og omgjøring fravikes.

Sekretariatet til Kulturrådet er underlagt direktoratet, og som det står i lovforslaget så «(…) kan det kollegiale organet delegere til sekretariatet.» (§2, 3.ledd) Hvilket tilsier at armlengdes avstand oppgaver kan delegeres sekretariatet. Videre står det i loven at sekretariatet kan få delegert beslutningsmyndighet. Det bør presiseres at kunst- og kulturfaglig skjønnsvurdering og avgjørelser knyttet til denne fagfellevurderingen ikke kan delegeres til sekretariatet.

Den norske Forfatterforening har derfor følgende presiserende bemerkning under § 2, annet ledd:

§ 2.Organisering og oppgaver

Forslag til formulering:

«Kulturrådet kan nedsette utvalg til forberedelse av saker. Det kan delegere avgjørelses¬myndighet til utvalg, rådets leder og sekretariatet. Utøvelse av kunst- og kulturfaglig skjønn kan ikke delegeres sekretariatet.»

Til § 4 har Den norske Forfatterforening følgende forslag til presisering:

«Departementet kan ikke overprøve vedtak fattet av Kulturrådet når det gjelder det kunst- og kulturfaglige skjønnet.

Avslutningsvis vil Den norske Forfatterforening påpeke at de to andre store ordningene som forvaltes av Kulturdirektoratet Statens kunstnerstipend og Fond for lyd og bilde ikke er omtalt i loven. Den norske Forfatterforening vil likevel be om at ovenfor nevnte påpekninger også gjøres gjeldende og tydeliggjøres, og gis samme rettslige vern.

Tanken bak prinsippet om en armlengdes avstand er at offentlige myndigheter ikke direkte skal være i kontakt med kunstfeltets aktører, fordi staten ikke skal blande seg, eller bedømme kunsten. Kulturrådet spiller en mellomrolle her som en formidlende instans, som skal evaluere og fordele penger til kunstfeltet.

«Den overordnete kjernen i armlengdesprinsippet er at enkeltbeslutninger som forutsetter kunstfaglig skjønn, ikke må gjøres av politikere, men av personer med kunstfaglig kompetanse. Armlengdeprinsippet har for øvrig paralleller til peer review-systemet innenfor forskningen: Det er uavhengige fagkyndige likemenn og -kvinner som skal ta de faglige beslutningene når forskningsmidler skal fordeles, vitenskapelige artikler vurderes for publisering og søkere vurderes for vitenskapelige stillinger.» (Om armlengdesprinsippet i norsk og internasjonal kulturpolitikk, Per Mangset, Telemarksforskning 2013)