Høringssvar fra Forsvaret

Dato: 29.09.2021

Bortfall av plikten til å fratre

Bakgrunn

Forsvarsdepartementet (FD) har sendt høringsnotat datert 29. juni 2021 vedrørende forslag om plikten til å fratre for militært ansatte med særaldersgrense på 60 år på offentlig høring. Forslaget innebærer endringer i lov om verneplikt og tjeneste i Forsvaret m.m. (lov 12. august 2016 nr. 77). Videre foreslås det alternative virkemidler for å ivareta Forsvarets behov for å opprettholde en personellstruktur i aldersmessig balanse, herunder karriereskiftprogram, sluttvederlag og åremålstilsetting av Forsvarets militære toppledere. Forsvaret har gjennomført en intern høring blant driftsenhetene på nivå 2 for å sikre at ulike perspektiver blir hensyntatt i dette høringsinnspillet.

Foreslåtte virkemidler

De foreslåtte virkemidlene må utvikles slik at de oppleves som attraktive for arbeidstager samtidig som arbeidsgiver gis handlingsrom for å kunne utøve en helhetlig personellforvaltning i den hensikt å opprettholde en sunn alders- og kompetansesammensetning i strukturen.

Avskjed med redusert lønn/Sluttvederlag
Forsvaret støtter prinsipielt høringsutkastets forslag om at ordningen med avgang med redusert lønn (ARL) er moden for revidering, basert på endrede forutsetninger siden opprinnelsen og ikke minst ny personellordning i Forsvaret. Hovedlinjene i innretningen som foreslås, med sluttvederlag fremfor redusert lønn frem til pensjon, fremstår som formålstjenlig og mer sammenlignbart med øvrig norsk arbeidsliv. Forsvaret mener imidlertid at virkemiddelet i større grad bør innrettes mot kompetanse, og dels geografi, fremfor den ansattes alder. En tekniker i Luftforsvaret vil kunne bidra i mange år utover 60 år, men dersom all hans/hennes kompetanse er rettet mot F-16, er kompetansen utdatert. Ifølge høringsnotatet er det ikke gitt signaler om sluttvederlaget skal utbetales som lønn eller pensjon. Det fremkommer heller ikke hvilke kriterier som skal gjelde for de som kan få tilbud om sluttvederlag. Dette er forhold som burde ha vært utredet i høringsnotatet ut fra en forventningsavklaring på hva en fremtidig løsning vil medføre av konsekvenser for de ansatte. Videre synes det foreslåtte nivået å være i overkant optimistisk, hvis alternativet til sluttvederlag er full lønn. Forsvaret henstiller til at revidert ARL utvikles og videreutvikles som et virkemiddel internt i Forsvaret, snarere enn at praksis og innretning lovfestes.

Karriereskifteprogram

Forsvaret er positive til et nytt karriereskiftprogram. Derimot synes ikke dette å være et virkemiddel som i stor grad vil kunne kompensere for plikten til å fratre og dekke Forsvarets behov, slik det er presentert i høringsnotatet. En forutsetning for at karriereskiftprogrammet skal fungere, er at form og innhold utvikles i etaten. Programmet må videreutvikles for å nå en større målgruppe enn i dag.

Et virkemiddel kan være et samarbeid med relevante departementer og etater om «mottak» av erfarne offiserer, befal og spesialister. Dette vil kunne være en tilnærming som gjør karriereskift til et mer relevant og effektivt virkemiddel. Dette bør undersøkes nærmere.

Karriereskiftprogrammet må ikke føre til økt avgang av personell i yngre alder samtidig som det har liten eller ingen effekt mot målgruppen som er eldre ansatte og personell med lav jobbmobilitet. Et karriereskiftprogram bør supplere andre incentiver for å stimulere eldre personell med lav jobbmobilitet til å bytte jobb.

Åremålstilsetting av Forsvarets militære toppledere

Høringsnotatet peker på Forsvarets egenart mht utvikling av profesjonskompetanse. Forslaget om åremålstilsetting fremstår derfor som noe manglende utredet. Imidlertid er de sentrale betenkninger og muligheter ved innføring av åremål berørt i høringsnotatet. Forsvaret merker seg at dette omhandler omlag 10 generaler/admiraler. Med dette som bakgrunn vil Forsvaret fortløpende evaluere om flere lederstillinger skal omfattes av ordningen.

Forslag til lovendringer

Forsvarsloven § 44 – tilsettingsvilkår for militært ansatte

Forslag til endring av §44 synes tilfredstillende gitt høringsnotatets øvrige forslag og utforming.

Forsvarsloven § 45 – tilsettingsforholdets lengde

Forslag til endring av §45 synes tilfredstillende gitt høringsnotatets øvrige forslag og utforming.

Lov om pensjonering av militært ansatte som etter søknad gis avskjed med redusert lønn og tjenesteplikt § 1

I FDs vurdering og forslag (punkt 4.3.2 i høringsnotatet) fremkommer det at denne loven opprettholdes inntil videre. Med forslaget til lovendring (punkt 6.2 i høringsnotatet) er Forsvarets vurdering at den nye teksten i § 1 vil bidra til at denne ordningen blir mindre aktuell for militært ansatte fremover, da de ansatte som innvilges avskjed med redusert lønn etter xx ikke lengre kan opprettholde innskuddsbetalende medlemskap i Statens pensjonskasse (SPK).

Overgangsordning

Forsvaret forutsetter at de foreslåtte endringer ikke implementeres uten en hensiktsmessig overgangsperiode. Denne må gi både Forsvaret og den ansatte mulighet til å innrette seg mot nytt forvaltningsregime. Videre må det vurderes hvilken aldersgruppe lovendringen skal gjelde. Det er i dag etablert en overgangsordning relatert til pensjon for årskullene 1963-1970. Umiddelbart synes det hensiktsmessig at disse årskullene ikke blir berørt av bortfallet av plikten til å fratre. En overgangsperiode vil også gi bedre tid til å analysere og redusere mulige utilsiktede konsekvenser av bortfallet av plikten til å fratre.

Momenter til veien videre

Høringsnotatet legger til grunn en harmonisering av arbeidsvilkår for militært tilsatte med alle øvrige grupper i staten. Forslaget vil kunne ha overslagsvirkning på andre lønns og arbeidsvilkår der de ansatte vil kunne etterspørre harmonisering innen andre områder. Dette kan være potensielle problemstillinger innen arbeidstid, vernegrenser, omfang av unntak eller lignende. Endringene i høringsnotatet vil også måtte føre til nyutvikling av deler av personellpolitikken der virkemidlene har som mål å være avgangsstimulerende basert primært på alder.

Avdelinger i Forsvaret har i innspill til høringen vært opptatt av en potensiell økende gjennomsnittsalder. De har påpekt de kravene som stilles til mange stillingsinnehavere, herunder potensielt behov for økt tilrettelegging utover det Forsvaret har vært vant til. Nivå og omfang av tilrettelegging for arbeidsgiver representerer en usikkerhet for fremtiden.


Konklusjon

Forsvaret avgir med dette høringsuttalelse ifm Forsvarsdepartementets høringsnotat “Om plikten til å fratre for militært tilsatte med særaldersgrense” - Forslag til endring i lov om verneplikt og tjeneste i Forsvaret m.m (lov 12.august 2016 nr.77).

Forsvaret har kommentert de ulike forslag til virkemidler, herunder endring av ordning for avgang med redusert lønn/sluttvederlag, karriereskiftprogram og forslag om åremålstilsetting. Disse virkemidlene bør utredes ytterligere for å sikre at ønsket effekt oppnås og at de treffer riktig målgruppe. Forsvaret legger til grunn at de foreslåtte virkemidlene vil kreve friske midler. De ulike forslagene til insentiver antas å ha en kostnad som per dags dato ikke er budsjettert for i gjeldende langtidsplaner.

Forslag til endring av Forsvarsloven anses tilfredsstillende gitt høringsnotatets øvrige forslag og utforming. Hva gjelder endring av Lov om pensjonering av militært ansatte som etter søknad gis avskjed med redusert lønn og tjenesteplikt §1, vurderes det dit hen at denne løsningen vil være mindre aktuell i fremtiden ettersom den på gitt tidspunkt ikke vil medføre mulighet for å opprettholde innskuddsbetalende medlemskap i SPK.

Det er nødvendig med en overgangsperiode for å implementere ordningen. Varigheten av overgangsperioden må utredes nærmere. Forsvaret må gis nødvendig tid til å utvikle personellpolitikken slik at denne understøtter de foreslåtte lovendringene.