Høringssvar fra Forsvarets seniorforbund

Dato: 29.09.2021

Høringsnotat – Forslag om å fjerne plikten til å fratre for militært ansatte med særaldersgrense på 60 år – innspill fra Forsvarets seniorforbund

Det vises til Forsvarsdepartementets høringsbrev av 29. juni 2021, hvor det foreslås endring i lov om verneplikt og tjeneste i Forsvaret m.m (forsvarsloven) av 12. august 2016 nr. 77. I høringsnotatet fremmes det forslag om å fjerne plikten til å fratre for militært tilsatte med særaldersgrense på 60 år.

Forsvarets seniorforbund (FSF) støtter dette forslaget. Samfunnet har gjennom de siste 50 årene gjennomgått en rivende utvikling på alle områder. Stor satsing innen høyere utdanning, teknologiske gjennombrudd, større automatisering og en høy grad av innføring av datateknologi, har endret hverdagen til det bedre for de fleste. Bedre økonomi, større kunnskap og bevisstgjøring om helse og kosthold, har ført til en høyere levealder for både menn og kvinner. Skikkethet i jobbsammenheng bør og skal ikke knyttes til et alderstrinn. Dette er diskriminerende overfor eldre som fortsatt ut fra sine kvalifikasjoner er i stand til å fylle stillingens krav. Alder er en del av menneskets identitet som ikke skal være gjenstand for forskjellsbehandling. Det å fjerne plikten til å fratre for militært tilsatte med særaldersgrense på 60 år, er derfor et bra tiltak i denne sammenheng. FSF’s overordnede og langsiktige mål er å fjerne alle aldersgrenser. Det skal lønne seg å være i jobb og myndighetene oppfordrer jo også folk til å stå lenger i arbeid når forholdene ellers ligger til rette for det.

Ny offentlig tjenestepensjon kom på plass i 2020. Den skal bidra til at det skal lønne seg å jobbe lenger. I tillegg skal det bli enklere å skifte jobb mellom offentlig og privat sektor. Dette kan føre til en noe større jobbrotasjon fra Forsvaret og til annen offentlig etat/privat sektor og vice versa. Dette er forhold som må tas i betraktning når man skal vurdere bruk av virkemidler som avskjed med redusert lønn (ARL) og sluttvederlag. Det kan være fornuftig å opprettholde ARL i en overgangsperiode for å ha en balansert aldersstruktur uten at personellet taper for mye i pensjonssammenheng. Per i dag vet vi ikke hva en som er født i 1963 og senere, og går av på særalder, vil få i alderspensjon ved 67 år.

FSF ser behovet for nye virkemidler for å sikre ledermobilitet og dynamikk i det vertikale karriersystemet (for eksempel åremålstilsetting). Dersom dette innføres, må de samme regler som gjelder i Staten for øvrig, også gjelde forsvarsansatte.

Oslo, 29. september 2021

Jan Erik Thoresen (sign)

Leder Forsvarets seniorforbund