Høringssvar fra Den norske legeforening

Dato: 29.09.2021

Deres ref.: 20207522-58/FDV1/ROBE

Vår ref: HSAK202100184

Dato: 29-09-2021

Høring om plikten til å fratre for militært tilsatte med særaldersgrense

Legeforeningen har mottatt høring om plikten til å fratre for militært ansatte med særaldersgrense fra Forsvarsdepartementet. Høringssvar fra Legeforeningen følger nedenfor. I vårt høringssvar ønsker vi primært å uttale om Forsvarets krav til sykehusleger som bemanner Forsvarets redningshelikoptre.

I høringsnotatet fremmes det et konkret forslag om å fjerne plikten til å fratre ved 60 år for militært personell i forsvarsloven § 45. I den forbindelse ønsker Legeforeningen å påpeke at Forsvaret praktiserer aldersgrensen også for andre enn sine egne ansatte. Konkret gjelder dette sykehusleger som bemanner Forsvarets redningshelikoptre i 330 skvadron. Legene omfattes ikke av den lovfestede særaldergrensen. Den er administrativt fastsatt av Forsvaret selv, og tatt inn i samarbeidsavtalene mellom Forsvaret, Luftambulansetjenesten og de ulike helseforetakene. Legeforeningen ber om at denne praksisen vurderes i forbindelse med dette høringsarbeidet.

Å praktisere en aldersgrense er direkte forskjellsbehandling på grunn av alder. Det er i utgangspunktet forbudt etter arbeidsmiljøloven § 13-1(1), og kun tillatt dersom vilkårene for lovlig forskjellsbehandling i lovens § 13-3 er oppfylt. Bestemmelsen åpner for forskjellsbehandling kun dersom forskjellsbehandlingen er nødvendig for å oppnå et saklig formål, og ikke er uforholdsmessig inngripende. Vilkårene er kumulative. Etter Legeforeningens vurdering er vilkårene ikke oppfylt.

Aldersgrensens lovlighet har tidligere vært tvistetema i en rettssak mellom et medlem av Legeforeningen og staten v/ Forsvarsdepartementet i LB-2020-190061. Legeforeningen stilte som partshjelp i saken. Lagmannsretten kom under tvil til at vilkårene for å praktisere en slik grense var oppfylt. Lagmannsretten gir uttrykk for at tvilen blant annet skyldes at aldersgrensen i Forsvaret og aldersgrenen i staten for øvrig er oppe til vurdering. Lagmannsretten legger til grunn at det kan tyde på at synet på alder som fratredelsesgrunn er i endring, blant annet ut i fra bedringer i helse, utdannelsesnivå og arbeidsprosesser i samfunnet samt generelle politiske målsetninger knyttet til arbeidslinjen. I lys av dette mener Legeforeningen at det er naturlig og riktig at Forsvarets praksis vurderes i forbindelse med denne høringen, for å unngå nye tvister og uenighet om videreføring av aldersgrensen for helikopterleger fremover. Etter Legeforeningens syn bør Forsvarets praksis avvikles.

Legeforeningen utelukker ikke at det kan være gode grunner for å videreføre dagens særaldersgrenser for militært ansatte i Forsvaret, som skal delta i særlig krevende internasjonale operasjoner el. Men de generelle hensynene som begrunner den alminnelige aldersgrensen på 60 år for militært ansatte i Forsvaret kan ikke begrunne aldersgrensen for leger på redningshelikopteret. Den generelle aldersgrensen for militært ansatte ivaretar sammensatte og mer overordnet hensyn. Som Forsvarsdepartementet selv trekker frem i høringsnotatet pkt 4.1 er begrunnelsen for aldersgrensen særlig "behovet for en balansert alders og gradsstruktur som premiss for operativ evne og beredskap".

Etter vårt syn er det en lite treffende begrunnelse for å fastsette tilvarende grense for en liten gruppe sykehusleger som bemanner Forsvarets redningshelikoptre. At legene fortsetter etter fylte 60 år, vil ikke påvirke Forsvarets alders- og gradsstruktur. Siden legene ikke er ansatt i Forsvaret, vil de uansett fratre når de ikke lengre anses skikket til tjeneste på redningshelikoptret.

For å avgjøre om vilkårene for lovlig aldersdiskriminering i arbeidsmiljøloven § 13-3 er oppfylt, må den konkrete aldersgrensen vurderes opp mot lovens vilkår. Det avgjørende er om det er behov for den konkrete aldersgrensen, og om den i så fall er satt for lavere enn det som er nødvendig for å oppnå formålet med aldersgrensen. Et viktig moment i vurderingen er også om det finnes andre mindre inngripende måter å ivareta de hensyn som begrunner forskjellsbehandlingen. Legeforeningen mener det er tilfelle når det gjelder leger på redningshelikoptrene.

Etter Legeforeningens syn er det ikke nødvendig med en generell aldersgrense for å ivareta hensynet til helse og sikkerhet. En mindre inngripende måte å ivareta disse hensynene på er at legene gjennomfører regelmessige medisinske og fysiske tester for å sikre at de er egnet og skikket til å delta i redningstjenesten. Skulle det oppstå fysiske eller helsemessige svekkelser, kan det avdekkes ved testing, slik også Nasjonal standard for luftambulanseleger legger opp til. Det er ofte store individuelle variasjoner mellom personer som er like gamle når det gjelder helse og fysikk. Slike tester vil derfor også være et langt mer treffsikkert virkemiddel for å avklare om legene faktisk har de nødvendige forutsetninger for tjenesten, uavhengig av alder. Etter Legeforeningens syn bør det være mulig for en stor og profesjonell organisasjon som Forsvaret, som må antas å ha bred erfaring med å teste og klarere personell for ulike type oppdrag, å legge til rette for systematiske tester.

Legeforeningen vil også påpeke at det ikke praktiseres noen øvre aldersgrense for leger som bemanner helseforetakenes egne luftambulansehelikoptre. Etter Legeforeningens erfaring er oppgavene legene utfører i de ulike tjenestene sammenlignbare. Legeforeningens inntrykk er også at legene selv faktisk oppfatter tjensten på helseforetakenes luftambulansehelikoptrene, som mer krevende enn tjenesten på Forsvarets redningshelikoptre. Det praktiseres etter det vi kjenner til heller ingen aldersgrense for leger på redningshelikoptre som flys av sivile operatører.

Legeforeningen vil også påpeke at legene som bemanner redningshelikoptrene normalt er spesialister i anestesiologi (anestesileger), som er en rekutteringssvak spesialitet. Legeforeningen mener også legens kunnskap og erfaring er en langt viktigere faktor for pasientsikkerheten, enn legens alder. Det gjelder ikke minst i akutte situasjoner. I et samfunnsøkonomisk perspektiv er det derfor også vanskelig å se at det er gode argumenter for at en erfaren anestesilege skal måtte fratre utelukkende fordi vedkommende fyller 60 år, og uten at det foretas noen individuell vurdering av om han fortsatt er godt skikket for tjenesten eller ikke. Etter Legeforeningens syn er det en lite samfunnsnyttig bruk av spesialistkompetanse.

Avslutningsvis vil vi også å knytte noen kommentarer til det konkrete endringsforslaget i forsvarsloven som er på høring. Legeforeningen har ikke tatt stilling til om denne lovfestede særaldersgrensen bør videreføres for militært personell eller ikke, men ønsker å kommentere noen prinsipielle spørsmål knyttet til en eventuell avvikling. I høringsnotatet presiseres det at det er plikten til å fratre som skal oppheves, og at de ansatte fortsatt skal kunne velge å fratre dersom de ønsker det. Legeforeningen støtter at det må være opp til den enkelte ansatte og velge om vedkommende ønsker å fratre eller ikke. I tillegg mener Legeforeningen at Forsvaret ved en eventuell avvikling må videreføre / innføre ordninger som sikrer at dette faktisk er et reelt valg for den ansatte, som for eksempel at pensjonsordningene ikke svekkes.

Med vennlig hilsen

Den norske legeforening
Jus- og arbeidsliv

Siri Skumlien

generalsekretær

Lars Duvaland

Direktør