Høring - forslag til gjennomføring av betalingstjenestedirektivet i norsk rett (privatrettslige bestemmelser) mv.

Høring – forslag til gjennomføring av betalingstjenestedirektivet i norsk rett (privatrettslige bestemmelser) mv.


Justisdepartementet sender med dette på høring delrapport I fra en arbeidsgruppe nedsatt av Finansdepartementet for å vurdere gjennomføring av Europaparlaments- og rådsdirektiv 2007/64/EF om betalingstjenester i det indre marked i norsk rett. Delrapport I gjelder forslag til nødvendige endringer i norsk rett for å gjennomføre bestemmelsene i direktivet av privatrettslig karakter. Dette gjelder primært endringer i lov 25. juni 1999 nr. 46 om finansavtaler og finansoppdrag (finansavtaleloven), og delrapport I sendes derfor på høring fra Justisdepartementet. 

I arbeidsgruppen som har utarbeidet rapporten, har både bransjesiden og forbrukersiden vært representert.

I tillegg til den nevnte rapporten sender Justisdepartementet samtidig på høring NOU 2008: 21 Nettbankbasert betalingsoverføring. Banklovkommisjonen har i denne utredningen vurdert regulering av ansvarsforholdet ved misbruk av betalingsinstrumenter samt ansvar ved kundens egne feil ved betalingsoverføringer. Kommisjonen foreslår å opprettholde reglene om misbruk av konto og betalingskort i finansavtaleloven §§ 34 og 35, men foreslår i tillegg egne regler om feilbruk og misbruk av ordninger for nettbaserte betalingsoverføringer. Banklovkommisjonens forslag har en side til betalingstjenestedirektivet, og arbeidsgruppen som er nedsatt for å gjennomføre dette direktivet i norsk rett, har vurdert forslaget fra Banklovkommisjonen som et ledd i sitt arbeid med gjennomføring av direktivet. Når det gjelder kundens egne feil, er det dissens i arbeidsgruppen når det gjelder spørsmålet om direktivet er til hinder for å gi regler som foreslått av Banklovkommisjonen i NOU 2008: 21. Når det gjelder misbruk av betalingsinstrumenter, foreslår en samlet arbeidsgruppe uansett en annen løsning enn Banklovkommisjonen.  Det vises til rapporten punkt 17 og 18 hvor disse problemstillingene er nærmere drøftet.

I tillegg til spørsmålet om ansvar ved misbruk og kundens egne feil, viser departementet særlig til at det i punkt 16 i rapporten er drøftet endringer i regler som har en side til spørsmålet om det kan oppstå ”float” ved betalingsformidling. Også på dette punktet er det dissens i arbeidsgruppen. Det er også dissens når det gjelder spørsmålet om den gjeldende forbrukerdefinisjonen i finansavtaleloven § 2 første ledd annet punktum kan opprettholdes, se rapporten punkt 7.4.2.

Vi ber adressatene forelegge utredningen for berørte underliggende organer og berørte organisasjoner og foreninger på eget område som ikke er oppført på adressatlisten. Høringsbrevet og NOU 2008: 21 er tilgjengelig på henholdsvis www. regjeringen.no/jd og www.regjeringen.no/fin. Arbeidsgruppens delrapport I kan fås i flere eksemplarer ved å kontakte Justisdepartementet, Lovavdelingen, telefon 22 24 53 62/63.

Direktivets gjennomføringsfrist er 1. november 2009. For å få nødvendige lovendringer på plass innen gjennomføringsfristen er høringsfristen satt til 18. mars 2009. Både forbrukersiden og bransjen er vel kjent med de sentrale problemstillingene gjennom sin deltakelse i Finansdepartementets arbeidsgruppe for gjennomføring av direktivet samt Banklovkommisjonens arbeid.

Direktivet i engelsk oversettelse er vedlagt arbeidsgruppens rapport. Det finnes foreløpig ingen offisiell norsk oversettelse, men den danske oversettelsen kan finnes på http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2007:319:0001:0036:DA:PDF. Den danske oversettelsen kan også fås ved å kontakte Justisdepartementet, Lovavdelingen, telefon 22 24 53 62/63. 

Høringsuttalelser sendes Justisdepartementet, Lovavdelingen, Postboks 8005 Dep, 0030 Oslo. Det bes om at høringsuttalelsene også sendes på e-post i Word-format til kaja.veel.midtbo@jd.dep.no.


Med hilsen

Tone Ofstad e.f.
avdelingsdirektør

                                                             Hege C. Haukaas
                                                             lovrådgiver